Læsetid: 2 min.

O for okkult

Nu mangler vi bare, at Scientology står for vejrudsigten, og Jehovas Vidner trækker en plads i himlen i 'Held og Lotto.'
8. juni 2006

En klog kollega havde forleden set den der film med pingvinerne, der høvler halvvejs over Sydpolen for at ruge røven af og så høvler hjem igen, og påpegede for sjov, at den ordning er alt andet end intelligent. Det er et eksempel på 'dødsruten', hvor den naturlige udvælgelse finder sted, og kun de stærkeste overlever - og når vi snakkede om de festklædte pingviner, var det, fordi vi var kommet ind på den nyreligiøse forestilling om 'intelligent design'. Det er en pseudovidenskab, der begår den fejlslutning, at man ikke ser intelligens som et produkt af evolutionen, men evolutionen som et produkt af intelligens: et skaberværk med gud som designer. Det er da livsstil, der vil noget - inklusive modetøjet for pingviner og gratis intelligens med i købet - og man kan så bare beklage, at evolutionen går så langsomt, at den slags ideer stadigvæk florerer i år 2006.

Københavns Kristne TV har i mange år sørget for, at tossekassen lever op til sit navn om søndagen, hvor vækkelsesprædikanter og jubelglad korsang: vi er frelste, vi skal ikke dø, vi er sindssygt glade! giver et kig gennem glughullet til den lukkede afdeling. Det kunne så være, hvad det vil, hvis ikke religiøsiteten var sluppet ud og nu forpester den offentlige debat og sendefladen og politikken med tidehvervsfolk og mørkemænd som Krarup og Langballe og Sørine Gotfredsen og kompagni, der udbreder sig om Danmark til Ejderen og de sataniske budskaber i Bamse og Kylling.

Vi bliver fodret med programmer om 'Troens Europa' og 'Himlen på jorden' og 'Tal med Gud', hvor det pludselig er teologer og præster, der giver deres bud på alt mellem himmel og jord på grundlag af forhistoriske dogmer, mens studieværter bliver valgt ud fra deres trosretning i 'Adam og Asmaa' på DR2, og vi mangler bare, at Scientology står for vejrudsigten, og Jehovas Vidner trækker en plads i himlen i 'Held og Lotto'.

Theodor Adorno kaldte okkultisme for 'småborgernes metafysik', og dem er der som bekendt flere af end nogensinde - de tre mest solgte bøger i verden er Biblen, Harry Potter og The Da Vinci Code. Vores egen bestseller Peter Høeg er ikke så dum endda, når det hele går op i spiritualisme, selv Madonna kan ikke lave et hit, uden at omkvædet er kabbalah, og der findes alternativ behandling for alt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her