Læsetid: 3 min.

En ø hylder (fortjent) sig selv

Smuk, islandsk dokumentar graver efter rødder til øens musikkultur, der har fostret så bemærkelsesværdige navne som Björk, Sigur Rós og Mugison
2. december 2005

Den islandske sang er ikke en ung blond pige, men en vejrbidt elverpige i historietyk uldsweater - isoleret i århundreder, skrævende over to kontinentalplader, fjernt fra Europas og Nordamerikas fastlande og trækkende på en tusindårig tradition fra sin isolerede position.

Hvor vi her til lands har en tendens til at se helt anderledes indædt mod udlandet, når vi skal formulere ny populærmusik, er der stor kontinuitet i islandsk musik. Det illustreres allerede i indledningen til den islandske musikdokumentarfilm Screaming Masterpiece, hvor en folkesang glider ret så ubesværet over i den majestætiske støjrockgruppe Sigur Rós' moderne vemod.

Herfra går det over stok og lavasten, gennem backstagerøg og damp. Et væld af stemmer kommer med deres mere eller mindre interessante bud på hvorfor en ø med lige under 300.000 indbyggere kan producere så meget interessant musik. Et af de mest nøgterne bud kommer fra rockgruppen Bang Gangs leder Bardi Jóhannsson: "Alle de bands, der er noget som helst værd, ved, at deres musik ikke vil blive spillet på radioen. De ved, at de ikke vil sælge mere end 200 album på Island, især hvis de er et ungt band, så de laver bare den musik, de har lyst til."

Sammenhængskraft

Se, det er der jo ikke meget nationalisme, historisk kontinuitet eller naturromantik over, men det er der til gengæld til overflod uden om i Screaming Masterpiece. Ari Alexander Ergis Magnússon er ikke bleg for at forvandle dele af sin film til en turistbrochure, med åndeløst smukke ture over øens muskuløse natur; majestætiske omgivelser der selvfølgelig farver kulturen. Og så påpeger instruktøren gerne sammenhængen mellem ungt udtryk og tussegammel kulturarv, som når han klipper fra den fygende originale bluessanger Mugison med sin guitar til en prøve på en musikalsk opførsel af et 800 år gammel digt om Odin.

I det hele taget er sammenhængskraften på dagsordenen. Som når der påpeges, at en nationalfolkesanger ofte optrådte med et punkband i 80'erne. Når en musiker fortæller, at alle bare låner instrumenter af alle. Eller når billeder fra en højteknologisk Björk-video glider over i rystende smuk snefog ude i den provokerende forrygende natur. Jeg skutter mig i mit flade grønne land og bliver en smule chokeret over den glødende nationalisme. Men det er jo okay, at elske sit land (bare ikke ubetinget), ja, faktisk så ville det ikke skade vort smørhul at forsøge at fortælle vor musikhistorie, som her udfoldes med særlig vægt på de sidste 20-25 år på øen.

Påvirkning

Den islandske ursang kan strække sig helt op i nutiden med rødderne intakte, fortæller Screaming Masterpiece, og det er også bevist internationalt. Men jeg savner alligevel en diskussion af de udenlandske påvirkninger, som med ny informationsteknologisk styrke skyller ind over øen, og som gør sig gældende som lige lovlig ligetil kopiering fra f.eks. USA og England i nogle af filmens musikalske indslag. Kan islændingene bevare deres egenart i det tiltagende bombardement?

Men okay, dette er en hyldest. Ganske vist en kende rodet i sin mangel på bærende fortællere og ukritisk i sin journalistik, men den er velresearchet, fint fotograferet, benådet med overvældende live-klip og fyldt med interessante skikkelser, herunder evige Björk, der siger:

"Min teori er, at da Island blev uafhængigt i 1944, tog det alligevel to generationer at udvikle sand selvtillid. Da min generation dukkede frem, begyndte vi langt om længe at spørge os selv, hvad det betød at være islandsk, og hvordan vi kunne være stolte af det i stedet for at skamme os. Vi havde været koloniseret af Danmark som dyr i 600 år. Nu kunne vi endelig føle os som rigtige mennesker."

Screaming Masterpiece. Instruktion: Ari Alexander Ergis Magnússon. Islandsk (Gloria, København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her