Læsetid: 3 min.

Øjeblik

Kritikere med smag skal man vare sig for. Ikke bare visse øjeblikke. Både sommer og vinter
4. juni 2005

Der er visse øjeblikke, jeg kunne fristes til at kalde ubevogtede, omend de er fulde af opmærksomhed, men af en særlig selvfølgelighed. Af uinteresseret velbehag - i betydningen, at man ikke er ude på noget særligt. Al forhippethed er fraværende.

Annexet i sommerhuset fungerer som arbejdsværelse. Halvdøren står åben ud mod den solede formiddag i forsommerens stilhed. Den uudryddelige hybenbusk lige udenfor omklamrer hjortetakstræet, der er senere til at springe ud og yderligere har en tynd slyngplante snoet om stammen i sin stilfærdige tiltrækningskraft. Lidt længere henne leger barnebarnet med en modelbane, hvor han kan få to biler til at køre ved at trykke på nogle knapper. Han synes, det er sjovest, at de kolliderer. En mindre dreng ser til. To voksne mænd er umiddelbart endnu mere interesserede, men nærer sig. De sætter sig og åbner hver en dåseøl med et lille smæld. En ung kvinde passerer forbi halvdøren. Det er meget ligetil. De to personbiler lidt længere henne er nyvaskede fra i går. De skinner i hver sin farve, halvt ramt af solen.

Mig og Steffens

Der ligger bøger i stabler på gulvet og venter på, at jeg får banket en ny reol sammen. Jeg trækker tiden ud, tænder for transistorradioen, der altid står på Program 2. Det er Mozart, midtvejs i en klavertrio. Der er en del paperbacks, nogle er dubletter, som har undgået skraldespanden ved at blive taget med i sommerhuset. Henrich Steffens' Indledning til philosophiske Forelæsninger ligger øverst ovre i hjørnet. En ikke meget læst Trane-klassiker. Han er mest berømt for at have sat Oehlenschläger i gang med digtet om "Guldhornene". De boede sammen en tid på Frederiksberg Runddel, hvor den unge digter havde mareridtsdrømme. Mig har Steffens ladet mere i ro, selv om han i sin ungdom huserede her i nabolaget. Han var som student i tiden 1791-92 huslærer på gården Anneberg ovre bag Nykøbing Sj., hvor han havde slægtninge. Han beskrev Rørvig, hvor jeg nu sidder i sommerens grønhed, som "en egn af et frygteligt øde og vildt udseende, hvor flyvesandet fortrænger enhver vegetation ved det vilde Kattegat." Han fik hedeslag og blev bragt til Frederiks Hospital i København.

Flere dubletter

Sandflugten blev siden standset, landskabet tæmmet. Nu findes vildskaben mest som en voksende turisme. Men i dette øjeblik er den eneste lyd Mozart. En anden stabel omfatter et antal af de små, papindbundne bøger fra Hasselbalchs Kultur-Bibliotek, en bogserie, som Jacob Paludan redigerede gennem næsten 30 år. Det blev til henved 300 numre, de sidste i et nyt format. Men så var det slut i 1969. Jeg køber dem, hvor jeg kan, og har godt og vel halvdelen. Også i dubletter, fordi jeg ikke altid husker titlerne i dette depot til lejlighedslæsning, i sengen, i venteværelset, i idéforladte stunder. Kendte og ukendte forfattere, store og små med deres essays, betragtninger, breve, noveller m.m.

... og Mozart

I bunken ligger nr. 12 fra 1941. Orfeus i Bogverdenen, redigeret af den violinspillende Paludan selv. Citater om musik og komponister, hentet her og dér, skønlitteraturen medregnet. "Musikken er en højere åbenbaring end videnskab og filosofi," udtalte Beethoven, en mening, der ikke har faldet ham svært, men jeg tager hatten af for tilføjelsen: "Til alle tider har jeg regnet mig blandt Mozarts største beundrere, og det bliver jeg ved med til mit sidste åndepust."

For det var ikke hver mands sag dengang, forstår man på et klip fra Musikalische Zeitung: "Ingen vil benægte, at Mozart er en mand med talent og en dygtig, frodig og tiltalende komponist. Men endnu har jeg ikke truffet nogen absolut kunstkender, der anså ham for en upåklagelig, endsige fuldkommen kunstner, og sidst af alt vil kritikere med smag anse ham for en på det poetiske område sand og følsom komponist."

Radioen er ikke færdig med Mozart-trioen. Dygtig og frodig og tiltalende lyder han. Og noget mere. Ikke så lidt. .

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her