Læsetid: 3 min.

Økologi i Malmö

Malmö er tæt på, og man kan opleve lokal svensk madkultur, køkkenhaver og få lokalt produceret madvarer - en del har det svenske 'Krav' mærke. Her er tips til besøg i byen
17. september 2005

Malmö vokser og måske endda sammen med København en dag. Hver fjerde indbygger i Malmö er født i et andet land og størstedelen af tilflytterne kommer nu fra Danmark.

Når man kommer kørende over Øresundsbroen ser man Sveriges højeste bygning, Turning Torso, der er 190 m høj, og som i løbet af efteråret er indflytningsklar. Tæt på Turning Torso i Västra Hamnen blev der i 2001 etableret det økologiske bosted Bo01. Et spændende område med små kanaler, husbåde, og ud mod vandet ved havnen er der en stribe restauranter. Jeg spiste på den økologiske, røgfri restaurant og bar Salt&Brygga inviteret af Malmö Turism. Restauranten er indrettet med miljøvenlige materialer og ud fra et bredt og omfattende økologisk koncept. Her sorteres affald bl.a. til det lokale biogasanlæg, og når det er muligt handles ikke kun økologisk med de store leverandører, men også med lokale producenter, fortalte ejeren Björn Stenbech, noget af en ildsjæl.

Dagens frokostret koster 89 sv. kr., og det var kalvefrikasse med dild og rodfrugter. Til alle retter hører nybagt brød og salatbuffet. Den dyreste frokostret kostede 160 sv. kr. og var en Kravmærket norsk laks (Krav-mærket er pendanten til vores Ø-mærke). Maden var rigtig hjemlig og ærlig. Restauranten et rart sted at besøge og har en god udsigt mod vest. Den er lukket i weekenderne i vinterhalvåret.

Trädgårdsbesøg

Midt i Malmö lige ved slottet Malmöhus er en økologisk have: Slottsträdgården. Den har åbent hele året. Formålet med stedet er at inspirere til at dyrke have og blive klogere på økologisk drift. Et inspirerende sted som let kan supplere andre ærinder i byen. I haven er et hav af blomster og grøntsager. Lige nu er der masser af artiskokker, jordskokker, hvid-, rød- og grønkål, vinterhindbær og brombær. Og krydderurter som f.eks. kommen til snaps der på svensk vis serveres til sild og krebs året rundt. Dilden er i frø og sent plantede solsikker er snart i blomst. Haven drives af en forening på frivillig basis og suppleret med en kommunal deltidsansat trädgårdsmästare og entusiast John Tayler.

Her kommer frivillige, folk i jobtræning og mange andre der har lyst til at komme forbi og give en hånd med. Her er rundvisninger, undervisning, skoletjeneste og åbne dage med selv-pluk. Planteskolen er åben 9.30-15.

Et stort drivhus er indrettet som cafe med typisk svensk kaffe og kager, så man kan fika (få kaffe m. kage, red.) under ranker af tomater og chilier. Åbent daglig fra 11-17. I parken ved siden af kan man også spise en medbragt madpakke.

Katrinetorps herregård lidt uden for Malmö - cykel- eller busafstand - har et økologisk havebrug med en fin have, der også kan besøges året rundt. Det er en romantisk engelsk park med symmetriske fransk-klassiske idealer. Her er dyrkning af økologiske blomster, vinranker og et væld af bær og grøntsager. Varerne sælges fra en lille charmerende gårdbutik i weekenderne. Den er indrettet i et gammelt bryggers med træmøbler. På stedet findes også kursusfaciliteter, restaurant og en god cafe.

Er man i bil er det værd at besøge Tirups Örtagård ved Staffanstorp. Her er en have med mere end 600 forskellige svenske arter af planter, og et stort udvalg kan købes i planteskolen. Her er det også muligt at fika både inde- og udendørs.

Ved Drottingetorget

Er man i byen en lørdag frem til 8. oktober, er der Bondens marknad kl. 9-14 på Drottningtorget. Her er ca. 15 boder. På torvet er der også en meget velassorteret ekologisk affär, Morot og Annat. Her sælges grønsager af egen avl, en masse kolonial - og prøv de superskønne havregryn fra Saltå kvarn, Järna Saltå Havregryn.

Butikken sælger også økologisk bomuldstøj, og i en af nabobutikkerne findes den økologiske frisør Manatura. Vil man blot have en kop kaffe, er der på pladsen i Humanitetens Hus en Krav- og rättvisemärkt cafe som drives af Røde kors. Cafeen har åben tirsdag - fredag 12-16, tirsdag til kl.19 og på lørdage 9-14 indtil 8. oktober.

I den anden ende af Malmö - Bergsgatan 32 - ligger Möllans Ost, der har stort udvalg i oste og andre delikatesser. Her kan man få ægte svenske ost og korv (pølse). Der er faste komælksoste som prästost, herregårdsost og Baronessa fra Skåne Mejeri og en hård gedeost - Golia - fra Sunne Gårdmejeri, der minder om Manchego. Og god blå ost med Kravmærkning fra Grytthyttan eller Boltjärn blå. Andre lækkerier er lammepølse fra Börringe eller koldrøget og gravet skinke fra Öland.

Der er god logik i at støtte lokale produktioner og traditioner!

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her