Læsetid: 3 min.

'Det økonomiske råderum kommer ikke af sig selv'

Der vil ikke blive gennemført skatte-lettelser, før der er økonomisk råderum til det, siger regeringen. Men det er en gummi-formulering, der dækker over regeringens interne uenigheder på skattespørgsmålet, lyder det blandt andre fra direktør i Arbejder-bevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen
17. august 2006

Med mantraet om, at der ikke vil blive plads til skattelettelser, før det nødvendige økonomiske råderum er til stede, har regeringen indtil videre forsøgt at lægge låg på skattedebatten, senest med Anders Fogh Rasmussens gentagelse af budskabet på Venstres sommertræf i weekenden:

"Jeg har det sådan, at skattelettelser ikke er noget, man taler om, det er noget, man gennemfører - når der er råd til det."

Men ifølge direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, Lars Andersen, er det forkert at fremstille et såkaldt økonomisk råderum, som noget, der vil komme af sig selv, når pengekassen er tilstrækkeligt fuld. Et råderum er nemlig ikke noget ,man får, det er noget, man skaber, og i sidste ende er det et politisk valg, om der er råd til at lette på skatterne, mener han.

"Man vil altid kunne skaffe sig et økonomisk råderum, hvis man har den politiske vilje til at skabe det. De skattelettelser, vi fik i 2004, er jo finansieret ved, at vi nu kører med ekstrem lav vækst i den offentlige sektor frem til 2010. Så økonomisk råderum er noget, man kan skaffe sig, hvis man er villig til at skære ned på noget andet," siger Lars Andersen.

Rent fagøkonomisk bruges betegnelsen 'økonomisk råderum' som en målestok for, om finanspolitikken er holdbar på sigt. Men ifølge Lars Andersen er det samtidig en "gummiformulering", der er med til at dække over regeringens interne uenigheder om skattespørgsmålet:

"Man signalerer på den ene side, at man gerne vil sætte skatten ned, men samtidig har man en bagudgang, hvor man kan sige: 'nå, der blev altså ikke råd til det i denne omgang for råderummet var der ikke'."

Politisk retorik

Lektor i politisk kommunikation fra RUC Rasmus Jønsson, betegner også formuleringen, som et dække for en politisk kompromisløsning.

"Der er jo ingen tvivl om, at hvis man var enige om at give skattelettelser nu, så kunne man også gøre det. Økonomisk politik er jo ikke et sådan et status quo-spil, hvor man bare går og venter på, at kassen bliver stor nok til at den slår lemmen til 'råderummet' op. Det handler selvfølgelig om prioriteringer, lige som alt andet i politik gør," siger Jønsson.

Ifølge socialdemokraternes politiske ordfører Henrik Sass Larsen kan man i høj grad diskutere, om det er en god idé at give skattelettelser i den nuværende økonomiske situation, men regeringens tøven dækker over andet og mere end en strengt økonomisk vurdering, mener han.

"Hvis der var politisk vilje til at lave skattelettelser, kunne regeringen selvfølgelig også finde pengene til dem, men i øjeblikket er det bare ikke bekvemt, fordi den ikke kan få Dansk Folkeparti med, og måske også fordi vi har lagt et vist pres på den," siger han.

"Men man kunne sagtens forestille sig, at råderummet pludselig dukkede op et halvt år før et valg. Eller i forbindelse med en ny fremskrivning af dansk økonomi: 'Hokus Pokus, nu er der pludselig et råderum'. Og så kommer skattelettelserne også," siger Henrik Sass Larsen.

Venstres finansordfører Peter Christensen medgiver, at det i sidste ende afhænger af en politisk vurdering, om der er plads til skattelettelser.

"Al økonomisk politik er jo selvfølgelig et resultat af politiske beslutninger. Der er ikke noget, der kommer dumpende ned fra himlen, og det gør økonomiske råderum heller ikke," siger Peter Christensen, der dog afviser, at regeringens forbehold over for øjeblikkelige skattelettelser, skyldes intern uenighed mellem regeringspartierne.

"Begge partier i regeringen ønsker, at der skal komme skattelettelser, når der er plads til dem. Det er der ingen uenighed om, men der er heller ingen uenighed om, at der her i 2007 er for meget gang i kedlerne til at sende flere penge ud i den private økonomi," siger han.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu