Læsetid: 3 min.

Fra ølkældre til moderne økoby

Den nye bydel på Carlsbergs gamle område i Valby får præg af italienske pladser og stor befolkningstæthed
23. maj 2007

Næsten en million danske kroner fik tegnestuen Entasis udbetalt i går - som førstepræmie i plankonkurrencen om et helt nyt tæt bebygget bykvarter på Carlsbergs industriarealer i Valby. Hvor tæt?

"Så tæt, at bare en enkelt person på pladsen får byrummet til at være godt fyldt ud!" - svarer Christian Cold fra vindertegnestuen muntert. -

"Ellers vil der ikke være beboere og arbejdspladser nok i den nye bydel til, at der er kan komme både kommuneskole og lilleskole og kultur og forlystelser..."

Rummene på førstepræmie-planen er vinde og skæve, både pladser og gårderum, og høje tårner skyder op over det nye middelalderlige bybillede. Spørgsmålet er så, hvordan man tegner skæve pladsrum i 2007.

"Vi har tegnet Carlsbergs kælderplan op i terrænhøjde - den figur danner kæden af pladser og torve, men også et udendørs svømmebassin, hvor kælderen bliver udnyttet direkte".

Hele Carlsbergs område er fyldt med kældre og underjordiske lagerrum. Og med gamle bygninger ind imellem projekterede tårne og de nye tætte karreer.

"Man kan bygge meget tættere nutildags uden at miste dagslys eller være generet af genboens indblik. De byggetekniske muligheder er til det! Det er ikke moderne slum, vi taler om!" -lover den vindende tegnestuegruppe.

Tid og penge

Tegnestuen Entasis har arbejdet ud fra de samme tæthedsprincipper i planerne for en karré i Ørestad Syd, som er under projektering. Og er iøvrigt kendte for et nyt boligkvarter i Københavns Nordvest, og for mindre opgaver som Zoo-s indgangsfløj og Kildeskovshallens udvidelse.

Men 'Vores By' som Carlsberg selv kalder arealerne, eller 'Vores Rum' som Entasis- konkurrenceslogan lyder, er en ordentlig mundfuld, som nu skal udmøntes i kommunale ramme- og lokalplaner.

I løbet af 2008, mener Carlsbergs ejendomsansvarlige. Det er nok lige lovlig optimistisk. Byplan tager tid, og der er mange overvejelser at gøre for at holde fast på idealerne.

Men Carlsbergdirektøren Nils Smedegaard Andersen lægger vægt også på, hvem der sidder med tømmerne:

"Det er trods alt 'Vores Penge'!" - siger han i forlængelse af gældende slogans. Koncernen har både et forretningsresultat og et forretningsgrundlag at tage hensyn til, lyder forklaringen. Og grundlaget er angiveligt 'kvalitet', også når det gælder den nye bebyggelse.

Den ene plan-strategiske faktor bliver så, om Carlsberg er parat til tålmodighed med udbygningen eller kommer til at rykke for hurtigt frem. Den anden - at Entasis-arkitekternes udspil er robust nok til at klare krav, ændringer og forretningsmæssigt pres.

"Man kan vel også forestille sig, at en Carlsberg-fond giver yngre mennesker bo-mulighed i området. Det er tænkt til social mangfoldighed!" - siger Christian Cold til direktør Smedegaard på pressemødet.

Øl eller vin

Dagen i går startede nærmest som formiddagsdiskotek med lysshow og pumpende rytmer for hver af de næsten 20 præmierede og appaluderede, mestendels yngre teams. Siden gik der øl, pølser og trad-jazz i feststemningen, da først ialt 400.000 euro (tre mio. kr.) havde skiftet hænder.

Selv om der blev uddelt adskillige andenpræmier, kunne der programmæssigt kun uddeles én førstepræmie.

Et kvalificeret gæt må være, at Henning Larsens Tegnestue med sit andenpræmieprojekt har været tæt på en førstepræmie. Projektet tegner en kantet slange skråt ned over grunden til udbygning af kulturbygninger og fælles formål.

Uden om dén er anvist meget grove byggefelter til boliger og erhverv - for grove til at antyde en nærmere bebyggelseskarakter, men alt i alt dele af et samlet udspil, der robust kunne viderebearbejdes som plangrundlag for kommende årtier.

Det samlede bebyggelsesfelt strækker sig fra Søndermarken til Vester Kirkegård, mellem Valby og Vesterbro ned til Enghave Station. Ialt dobbelt så stort som Tivoli, eller på størrelse med hele Frederiksberg Have.

En del præmierede projekter går nøje ind overvejelserne over, hvilke bymæssige træk og bebyggelsesmæssige strukturer, der omgiver Carlsbergs arealer - karreer, rækkehuse og vejforløb Strækkes de ind på grunden møder de en række bevaringsværdige og fredede Carlsberg-bygninger og en intern bebyggelseshistorie.

Opgaven går derefter ud på at sikre de moderne byrum en historisk kontinuitet, programmæssigt oven i købet med bæredygtig teknologi og økologisk tankegang. På det felt har Entasis-projektet fået konsulenthjælp af Esbensen Rådgivende Ingeniører.

Andre mere vidtløftige projekter i indkøbs- og præmierækken, især udenlandske forslag, interesserer sig mindre for de bestående by-strukturer, men danner nye figurer på byggegrunden.

Det er åbenbart en dansk tradition at se historien i nyt lys. Men noget særlig nyt, som førstepræmien, progressivt at bygge vinøs italiensk middelalder på en gammel ølkælder-plan i Valby. Højt skum! - som Storm P.'s legendariske Ping ville sige...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her