Læsetid: 5 min.

Østeuropa lugter af gylle og guld

Stadig flere af de store danske svineproducenter etablerer sig i Polen, Rusland, Slovakiet og andre østlande, hvor jorden og arbejdskraften er billig. Det sætter den hjemlige svineproduktion under øget pres
11. maj 2005

Globaliseringen af den danske svinesektor har mange ansigter. Det handler ikke bare om Danish Crowns nedlukning af danske arbejdspladser og opkøb af slagterier og forædlingsvirksomheder i udlandet. Det handler også om danske svinebønder, der etablerer svineproduktion i udlandet og dermed bliver konkurrenter på det europæiske marked til Danish Crown og dets andelshavere, de øvrige danske svineproducenter.

"Drag mod øst med andre investorer."

Sådan lyder invitationen til danske svinebønder fra Russian Baltic Pork Invest A/S, et nyt investeringsselskab af danske og norske svineproducenter. Baltic Pork har opkøbt jord i den russiske økonomiske frizone Kaliningrad med henblik på at etablere foreløbig to store svinefarme. Farmene skal have en årsproduktion på 52.000 slagtegrise hver - næsten fem gange produktionen på dagens store danske bedrifter.

På mandag er der afgang til Kaliningrad for nysgerrige svineproducenter, der overvejer at være med og gerne vil se jorden og de lokale forhold. Og ugen efter afholder Baltic Pork investormøde på Dansk Landbrugs rådgivningscenter i Skejby ved Århus.

"Vor vision er at erhverve fast ejendom og blive den mest lønsomme primærproducent af svinekød i Rusland," hedder det i præsentationsmaterialet, der omtaler projektet som "porten til det russiske marked" og påpeger det lave omkostningsniveau - "f.eks. er lønniveauet her væsentlig lavere end i Moskva-området."

Investormødet og turen til Kaliningrad - der lægger vejen om ad Poldanors svinefabrikker i Polen - er ikke den første af slagsen. Forleden var der møde om udflytning i Sønderjysk Landboforening.

"Danskere drager mod øst igen som i 1880'erne. Har du eventyr i blodet, er du nysgerrig, eller mangler du investeringsobjekter ..." Sådan lød starten på invitationen, der handlede om perspektiverne for sønderjyske landmænd ved at etablere sig i Ukraine.

Drivkraften er ikke bare eventyrlyst, men også oplevelsen af for meget bøvl med myndigheder, naboer og miljø, hvis man forsøger at udvide sin svineproduktion på bedriften i Danmark. Samt utilfredshed med den indtjening, der er forbundet med som andelshaver at levere slagtesvin til Danish Crown.

Som andelskoncernen selv formulerer det:

"Danish Crowns ejere - de danske svineproducenter - skal have en bæredygtig pris for deres produkter. Ellers flytter produktionen - og beskæftigelsen - andre steder hen, uanset hvor mange gode viljer der mobiliseres."

Ukraine og Polen Invest

Udflytningen er i fuld gang. I Danosha i det vestlige Ukraine er en kreds af danske svineproducenter ved at investere næsten 200 mio. kroner i en stor svinefabrik, der skal kunne producere op mod 200.000 slagtegrise om året. Folkene bag projektet har etableret aktieselskabet Ukraine Invest, der får finansiel hjælp fra den skatteyderfinansierede Investeringsfonden for Østlandene, IØ-fonden, i form af et lån på 35,7 mio. kroner plus et direkte aktiekapitalindskud på 13,8 mio. kroner.

Ejerkredsen bag Ukraine Invest er delvist sammenfaldende med ejerne bag Polen Invest A/S, selskabet der blev etableret tilbage i 1994 af 60 af de store danske svineproducenter med det formål at opbygge en egen svineproduktion i Polen. Mindst én af aktionærerne i Baltic Pork er også investor i Polen Invest og medejer af Poldanor, der i dag producerer over 400.000 svin om året på 20 danskejede svinefarme i landet. Dertil har man opkøbt et polsk slagteri og under navnet Prime Food etableret en betydelig slagterivirksomhed med en omsætning på over en halv milliard kroner om året.

Prime Food er for nylig gået sammen med Danish Crowns eneste hjemlige konkurrent, det lille nordjyske andelssvineslagteri TiCan, om at købe det polske kødforædlingsfirma Corrida, så man nu har kontrol over hele produktionskæden fra jord til bord og for alvor kan byde Danish Crown konkurrence med billige færdigvareprodukter. Samarbejdet har f.eks. ført til, at detailhandelskæden Coop Norden har skiftet Danish Crown ud med Prime Food/TiCan som leverandør af det meste af sit bacon.

Kredsen af store danske svineproducenter i Polen er altså på vej til at blive en reel udfordring og konkurrent for landmandskollegerne, der holder sig til at producere grise hjemme i Danmark. De lavere jordpriser og lønninger i det polske landbrug vil på sigt øge presset på de danske svinebønder for at producere endnu billigere og endnu mere effektivt end i dag - eller selv flytte ud. På samme måde som Prime Food presser Danish Crown til at sætte yderligere fart på robotiseringen og udflytningen.

Danish Crown har selv for nylig oprustet og købt sig plads i det polske med overtagelsen af virksomheden Sokolow, Polens største kødforædlingsvirksomhed, hvor 3.300 medarbejdere slagter en million svin om året og gør det for månedslønninger, der er omkring en ottendedel af danske slagteriarbejderes.

"Når man fremover køber polske pølser i et dansk supermarked, kan de meget vel være fremstillet af dansk svinekød, som vi har sendt ned til forædling på vores polske virksomhed," sagde Danish Crowns direktør Kjeld Johannesen efter opkøbet sidste efterår.

Men det er ikke kun i Polen, Ukraine og Kaliningrad, det foregår. IØ-fonden har også givet lån til eller købt aktier i danskejede projekter med svineproduktion i Ungarn, Letland, Litauen, Rusland og Slovakiet.

I Novgorod i Rusland har Jørgen Tørnæs således etableret selskabet Russian Pig Meat, mens selskabet Agripo planlægger svineproduktionen i Taldom nord for Moskva. Og i Slovakiet opererer flere danske svineproducenter, bl.a. investeringsselskabet DPL, der er etableret af 21 store danske svineavlere, og som på flere svinefarme sammenlagt producerer 63.000 slagtesvin om året.

Ifølge IØ-fondens seneste oversigt har man medvirket til finansieringen af mindst 14 danske projekter med svineproduktion i Øst, projekter hvori der i alt er investeret 888 mio. danske kroner.

Dropper Danish Crown

Denne udvikling skal sammenholdes med to andre udviklinger, der på samme måde signalerer svigtende tillid til det danske system. For det første at et stigende antal svineproducenter hjemme i Danmark vælger at køre deres slagtegrise ud af landet for at sælge dem til bedre betalende tyske slagterier. Fra 2003 til 2004 steg eksporten af levende slagtegrise således fra knap 96.000 til næsten 250.000.

Og for det andet at andre helt opgiver at producere slagtegrise til Danish Crown og i stedet producerer smågrise, som sælges til opfedning i bl.a. Tyskland. Eksporten af smågrise voksede med 12 procent fra 2003 til 2004, og direktør i selskabet Dansk-Tysk Landbrugsinvestering Peder J. Jensen mener, at man i de kommende år når op på at sælge tre millioner smågrise til udlandet frem for at fede dem op til Danish Crowns slagterier.

Alt lagt sammen er presset på Danish Crown fra de store svineproducenter til at få øje på.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu