Læsetid: 3 min.

Østrig har lagt skandalerne bag sig

Dejlig Grüne Veltliner og Weissburgunder fra Kamptal
18. marts 2006

Efter de store vinskandaler i Østrig i 1980'erne blev der strammet voldsomt op på vinlovene i alpelandet. I dag er Østrig i førerfeltet, når det gælder kvalitet. Produktionen er ca. 30 procent højere end Tyskland, og kvaliteten er langt højere. Det skyldes ikke dårlig kvalitet i Tyskland. Men der er ikke mange nittere, når det gælder vin fra Østrig. Hektarudbyttet er i øvrigt også kun det halve af, hvad der er i Tyskland. Det gennemsnitlige udbytte i Østrig er nede på 50 hl pr. ha.

Pris og kvalitet

De fleste af vinmarkerne i Østrig ligger i landets østlige del, og omkring 60 procent af al vinen kommer fra Niederösterreich tæt på Slovakiet. Vinene i denne uge kommer alle fra Kamptal-Donauland i Niederösterreich. To af dem er lavet på den lækre østrigske nationaldrue Grüne Veltliner. Når den er bedst giver den tørre, rene, kølige, mineralske og let krydrede vine med en duft af hvid peber og blomster. Den er med rette blevet kult blandt sommelierer over hele verden, og jeg er sikker på, at det er en udvikling, der vil fortsætte.

Steinhaus grüne veltliner fra 2005 er en helt frisk og lækker hvidvin, som lige skal have tid til at åbne sig, før den udfolder sig i glasset. Den er let krydret med lidt hvid peber og holder en fin, kølig og ren stil. Nyd den som aperitif eller en til let ret med masser af skaldyr. Den har den samme ulempe som de øvrige østrigske vine: Prisen er høj. Det er vanskeligt at få østrigske vine, der er billigere end 100 kr., men de østrigske producenter ikke har problemer med at sælge produkter.

Steinsetz Grüner Veltliner fra Schloss Gobelsburg er Bichel Vines nye østrigske leverandør. Det er ejes af et munkekloster lidt nordvest for Wien. Vinmarkerne har her en historie helt tilbage til 1171, og vinmagerne laver vine, som faktisk ligger i den billige ende kvaliteten taget i betragtning. En typisk kølig, rank og frisk grüner veltliner vin fra 2004, som også har en fin integreret syre. Jeg serverede den ved smagningen før vi spiste, og alle var glade.

Som Chardonnay

Ugens sidste vin er importeret af en af de mange nye garageimportører. Det er den tidligere chefredaktør på Berlingske Tidende Karsten Madsen, der ved siden af dusinvis af andre job nu sammen med resten af familien med masser af energi har kastet sig over vinimport. Det nye importfirma hedder Toppvine, og udover at de importerer vin, arrangerer de også løbende smagninger for alle, hvor der bliver præsenteret spændende vine fra firmaets sortiment. Østrig og Tyskland er blandt firmaets største favoritter. Den vin, de har med i denne uges test er en Weissburgunder fra vinhuset Weixelbaum. Weissburgunder-druen stammer, som navnet antyder, fra Bourgogne, men det er i Alsace, den er mest kendt som Pinot Blanc. Den minder lidt om Chardonnay, og i denne vin fra Østrig er der da også en duft af mandler og lidt smør, som vi kender fra Chardonnay. Men druen er også helt sin egen, og netop i Østrig giver den nogle flotte kølige vine med masser af friskhed.

HHHHHIWeixelbaum, Weissburgunder, Ried Gaisberg, 2004, 13 procent. 99 kr. pr. flaske. Topp Vin, Nærmeste forhandler: 20 16 39 20. www.toppvine.dk

HHHHHISteinhaus, Grüner Veltliner, Jurtschitsch Sonnhof. 2005, 12 procent. 99 kr. pr. flaske. Vignoble. Nærmeste forhandler: 86 98 84 00. www.vignoble.dk

HHHHHISteinsetz, Grüner Veltliner, Schloss Gobelsburg. 2004, 12,5 procent. 89 kr. pr. flaske. Bichel Vine. Nærmeste forhandler: 86 22 94 00. www.bichel.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her