Læsetid: 3 min.

Øststøtte doktorspundet

25. april 2002

GYS, KÆRE LÆSER, nu tager vi Dem med i spindoktorernes laboratorium. Ordet spin er om lægegerning nutidigt lånt fra engelsk, men forekommer allerede i 1943-udgaven af Ordbog over det danske Sprog, der som mulige danske staveformer gengiver: Spind, spin og spinn. Betydningen anfører ordbogen som: »hurtig, roterende bevægelse (under frembringelse af en sagte summende lyd)«.
Det passer vældigt godt til moderne spinvirksomhed: Det er sandheden, der bringes i hurtig, roterende bevægelse (under frembringelse af en sagte summende lyd – af vås eller løgn).

OG NU IND i laboratoriet, der jo ofte er et regeringskontor. I dette tilfælde Statsministeriet.
Her er doktorens opgave: Hvordan skærer man ned på en fornuftig og populær politik, så ingen opdager det? Eller, i hvert fald, så det bliver så indviklet, at de få, der opdager det, ikke kan få andre til at tro, at det er rigtigt.
Danmark har siden Murens fald givet 12 milliarder kr. i støtte til de østeuropæiske lande. Heraf er de tre brugt til miljø, fordelt på 1.200 projekter. Men de tre milliarder har faktisk ført til investeringer på 13 milliarder, fordi landene også selv har ydet, og tilskud er givet fra internationale institutioner som Verdensbanken og EU.
Smæk for skillingen: Renere miljø og kontrakter og forretningsforbindelser til danske virksomheder. Næsten alle er glade, også de miljøorganisationer, der plejer at lave vrøvl.
Blandt de ikke-glade er landets nye regering. Den vil spare og især på alt det dér miljøpjat.
Den tidligere SR-regering havde på sit finanslovforslag til østmiljøstøtte afsat 900 millioner kr. for år 2002 og en milliard for 2003.
Det skærer VK-regeringen nu ned til 300 millioner i 2002 og 400 millioner i 2003. Og så vil den af de 400 millioner i 2003 bruge mindst 130 millioner til at købe nedbringelser af CO2-udslip i øst, så vi slipper for at foretage dem herhjemme. Det kan der være noget fiffigt i, men kontoføringen er skæv, for det er vores egne problemer, og ikke Østeuropas, vi løser.
Når man sammenholder SR-forslaget med VK-målet, står det klart, at VK skærer ned med 600 millioner i 2002 og reelt med 730 millioner i 2003.

MEN DET ER jo det, der netop ikke skal stå klart. Derfor lægger regeringen sine tal for 2002 og 2003 sammen: 300 plus 400 millioner. Det er 700. Dertil lægger den 400 millioner, som den vil bruge på formål, der ikke hidtil har været regnet som miljø, nemlig EU-skoling af østembedsmænd og ’modernisering’ af deres bureaukrati. Vupti, hedder bevillingstallet 1,1 milliard – og så ser det da fint nok ud. Ingen nedskæringer her!
Den misvisende fremstilling af sine tal – at »regeringen vil yde 1,1 milliard i ny øststøtte både i år og næste år« – fik statsministeren plantet hos Ritzau, så bureauet blæste den ud til medierne mandag kl. 18.37. Selve den konkrete plan var først tilgængelig tirsdag middag.
Den elskværdige generalsekretær for WWF, Verdensnaturfonden, Kim Carstensen, prøvede bagefter at afdække regeringens selvbesmykning:
»Det er en meget kreativ argumentation, men det rokker ikke ved, at der er besparelser for omkring 600 millioner i år og nogenlunde det samme beløb næste år.«
Også SF’s miljøordfører Jørn Jespersen fastholder, at østmiljønedskæringen faktisk er på 600 millioner kr. både i år og næste år:
»Det er både usympatisk og uklogt. Man smider guld på gaden. Miljøstøtten til Østeuropa har givet allermest miljø for penge. Det har givet Danmark meget stor politisk indflydelse i internationale forhandlinger om kemi, klima og natur. Endelig har det været en kanongod forretning for det dansk samfund og erhvervsliv. Vi har fået pengene igen tre til seks gange.«
De Radikales Morten Helveg Petersen slutter sig til: »Regeringen vender ryggen til verden og savner udsyn, når den sparer på øststøtten efter store besparelser på u-landsbistanden.«
Oppositionens skumlen skyldes også, at SR-regeringen i 1998 aftalte med VK, at den samlede miljø- og katastrofebistand skulle stige til en halv procent af bruttonationalproduktet i 2005. Et mål, der nu forskærtses. Hvad gjorde statsministeren på sit pressemøde i tirsdags? Han sagde om øststøtten:
»Så snart oppositionen er uenig i det, regeringen gør, bliver der råbt forligsbrud. Jeg afviser det fuldstændigt.«
Fogh har jo de rigtige tal at holde sig til. Med doktorgaranti.

dr

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu