Læsetid: 4 min.

Offensiv oplagsskrump

19. april 1999

FORMIDDAGSAVISERNE har det, som de fleste sikkert ved, ikke så godt for tiden, og det har de ikke haft det længe. Efter flere redaktørskift og hovedløs slingrekurs går det skråt dernedefter for B.T.. Konkurrenten Ekstra Bladet har på ti år tabt 100.000 daglige læsere og ligger i dag nær smertegrænsen - på 146.500 i hverdagsoplag. Ikke meget tyder på forandring til det bedre. Sådan noget bryder bekymrede bladhusbestyrelsesformænd sig ikke om. De forventer med dommedagslignende oplagsfremskrivninger smækket i bordet, at redaktørerne finder på ét eller andet. Derfor er begge tabloidsprøjter gået i offensiven og tilbyder nu reformerede og udvidede lørdagsaviser i nye særabonnementsordninger - samt et forhåbningsfuldt stimuleret løssalg, som jo hidtil har været begge avisers normale afsætningsform. Fra i lørdags udkom altså både B.T. og Ekstra Bladet med flere sider delt i sektioner, som er så moderne. B,T., der har bedre økonomi med det velstående Berlingske bagland, holder (indtil videre) prisen på 8,50, mens Ekstra Bladets chefredaktør understreger, at hans avis koster noget, så den har skruet lørdagsprisen op til 10,50, hvilket formentlig er klogt nok og i sig selv ikke har negativ indflydelse på salget. Ekstra Bladets hensigt med lørdagsfremstødet er at genvinde sin tabte position - herunder, må man gå ud fra, at man også vil erobre markedsandele fra det andet formiddagsblad, der givetvis har den samme hensigt.

DER GIVES som regel flere forklaringer på, at det er gået så ringe for disse formiddagsaviser. Dels har læserne ændret indkøbs- og fritidsadfærd, dels tilbyder de utallige tv-kanalers flimmer af alt og ingenting den samme omgang discountunderholdning, som formiddagsbladene ud over store overskrifter engang havde som redaktionelt særkende. Sladder- og kongestof klarer ugebladene fortsat mere overbevisende end de to aviser tilsammen, og da der ikke er kommet flere frisører til landet, må disse publikationers stadige succes skyldes et stabilt publikum af sladder- og kongevorne. En sidste og mere smertefuld årsag til nedgangen bør måske også søges i avisernes journalistiske - og anden - kvalitet. Med B.T. giver det sig selv. Det er høfligt sagt ikke nogen god avis, hvis nødvendighed bortset fra funktionen som de ansattes levebrød, kan være svær at få øje på. Jamen, hvornår flammede den lidenskabelige debats gnistfygende bål sidst fra B.T. og tændte gløden i danskens duggede brille! Nej vel. Anderledes forholder det sig med Ekstra Bladet, som i sin tradition bærer potentialet til det bedre, hvilket ikke skal forlede nogen til at tro at den nuværende redaktion ligefrem forløfter sig på byrden. Avisen kunne have en langt mere central placering i den danske debat, såfremt redaktørerne udviste andet og mere end tapperhed til at opgylpe den populistiske eftersnak, der har kendetegnet linien i snart mange år. Oven i købet på det seneste forstærket af en yderligere neoreaktionær tangent, der overflødiggør alle Pia Kjærsgaards eventuelt håbløse drømme om eget partiorgan og pastor Krarups om Tidehverv for masserne, ganske vist skrumpende. For nu at stille tingen lidt på højkant.

DE NYE lørdagsaviser fra demonstrerer, når alt kommer til alt, kun redaktionelle bestræbelser, der bekræfter de allerede eksisterende indtryk af de to redaktioner. Mere af det samme delt op i flere sektioner tilsat adskillige skovlfulde af det såkaldte livstilstof - som regel fordækt tekstreklame og journalistisk alibi for kronisk horisontforsnævring. Nyskabelserne er vanskelige at øjne. I B.T. vil man end ikke under tortur kunne pege på sjove påfund, der lørdag morgen kunne styre ens søvngængervandring mod kiosken. Og Ekstra Bladet overbyder ikke just B.T.'s idérigdom. Mest markant er den ene af chefredaktørernes - åbenbart Paul Johnson inspirerede - egenhændige lancering af det 20. århundredes verdenshistorie, som efter planen skal køre lørdag efter lørdag. Men nogen afløser for den begavede desværre afdøde Claus Deleuran skal man ikke forvente. Den historieskrivende, for tiden let misantropiske chefredaktør, konstaterer med patetisk penneføring, at århundredet har været det blodigste af samtlige, hvilken rystende erkendelse man jo dårligt kan modsige, men som passende kunne tjene til selvransagende for Ekstra Bladet at diskutere rimeligheden af bladets egne snæversynede, isolationistiske holdninger i bl.a. international politik og flygtningespørgsmål. Sammenhæng i den skiftende tankegang er svær at ane, men er måske bladets fornyelse: Gæt hvor vi så står i dag!

DET BRÆNDENDE spørgsmål er selvfølgelig, hvorvidt dette fremstød hjælper. Ingen ønsker mere avisdød, dette sagt aldeles blottet for ellers nærliggende hykleri. For B.T.'s vedkommende ser det imidlertid sort ud. Avisen synes for langt ude i det ligegyldige - alene markeret ved en rodet og uinspireret lay-out, indholdmæssigt uden tegn på den lidenskab, det engagement der trods alt også må være en drivkraft i avispublicerende business. Ekstra Bladet evner professionelt at mobilisere lidenskab og engagement i sine mere eller mindre tvivlsomme kampagner. Men hvor er det ægte oppositionelle talent blevet af? Hvor får dét lov til at manifestere sig - i stedet for forventelige, nedslidte holdninger, der blot afspejler chefredaktørernes småborgerlige begrænsninger. Dén anarkistiske værdi besad Ekstra Bladet dengang det kunne være mangefoldigt kritisk. Presseforskeren Erik Lund har med rette påpeget, at Ekstra Bladet for at vende oplaget bør finde tilbage til sine journalistiske kvaliteter og satse - også kommercielt - på et opinionsdannende publikum. Sagt i behersket kærlighed, men i håbet om, at talentet gør oprør, magthaverne besinder sig, oplaget stabiliseres og Politikens Hus ikke yderligere trues af Ekstra Bladets farlige skrumpesyge. Hvor dén så sidder i avisens ledende medarbejdere.mtz

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu