Læsetid: 2 min.

Offentlige topledere skal give sig selv karakterer

Topledere i det offentlige opfordres til at evaluere deres egen indsats. Den strategi møder kritik fra det private erhvervsliv
11. maj 2005

Verdensbanken har netop placeret Danmark på top 10 ud af 209 lande, når det drejer sig om, hvordan politikere og embedsmænd håndterer ledelsen af nationen. Men hvis Danmark fortsat skal klare sig i den internationale konkurrence, er der brug for en styrket ledelse af den offentlige sektor. På gårsdagens konference 'Kodeks for God Offentlig Topledelse i Danmark' slog statsminister Anders Fogh Rasmussen fast, at god offentlig ledelse er en forudsætning for et innovativt Danmark.

De omkring 300 fremmødte offentlige ledere blev opfordret til at tage ansvar for deres lederskab. De blev præsenteret for i alt ni anbefalinger udarbejdet af Forum for Offentlig Topledelse, som er et samarbejde mellem Finansministeriet Amtsrådsforeningen og KL· Anbefalingerne handler blandt andet om strategisk udvikling af organisationen, fokus på resultater, styrkelse af kommunikationen såvel internt som i relation til borgerne og et bredere udsyn mod omverden. Og på baggrund af disse anbefalinger opfordres toplederne desuden til at evaluere deres egen indsats.

Ligner et tag-selv-bord

Men flere topchefer fra det private erhvervsliv, der deltog i konferencen, stiller sig tvivlende over for anbefalingerne.

"Nu har I sluppet noget løs, som vil skabe en masse forventninger. Men det virker lidt som et tag-selv-bord, og det er ikke sådan, vi opnår resultater," konstaterede adm. dir. for Novo Nordisk, Lars Rebin Sørensen. Han sigtede primært til den selvevaluering, som altså skal finde sted på frivillig basis og til eget brug.

"Jeg mener, at selvevalueringen skal strammes op. Vi bliver først bedre, når der kommer nogle og kontrollerer os," konstaterede han.

Direktør for FORA, det statslige center for erhvervsøkonomisk forskning og analyse, Jørgen Rosted, har deltaget i udviklingen af kodeks. Han er enig i, at cheferne bør stilles til ansvar, hvis det skal nytte: "Mange har ikke modet til at evaluere sig selv på en oprigtig måde. Hvis man ikke sikrer en atmosfære, hvor det bliver naturligt, så udebliver selvkritikken. Derfor ville det være godt, hvis Finansministeriet eller KL bad om en rapport over evalueringen, så man kan se på god og dårlig praksis," siger Jørgen Rosted.

Han peger samtidig på, at offentlige topledere spiller en næsten umuligt dobbeltrolle:På den ene side skal de fungere som rådgiver for politikerne og på den anden side har de ansvaret for den organisation, de repræsenterer.

"Hvis vores anbefalinger skal få betydning, er det nødvendigt, at de bliver gjort levende og inddraget på ledelsesmøder. Men jeg tror faktisk, at det vil ske, for vi bryder et tabu ved at sætte fokus på offentlig topledelse," siger han.

Hillerøds borgmester, Nick Hækkerup, var mere skeptisk i sine forventninger til det nye kodeks: "Vi kan risikere, at det kommer til at ligne SF's politik: Det er rigtigt og fornuftigt, men det bliver ikke til noget i virkelighedens verden," sagde han.

Læs mere på: www.publicgovernance.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her