Læsetid: 2 min.

'Offentligt ansatte ser ikke spøgelser'

Det er reelt, når offentligt ansatte frygter for repressalier, hvis de ytrer sig negativt om deres arbejdsplads, mener formanden for FTF, Bente Sorgenfrey. Og det er et problem - for os allesammen
20. oktober 2006

Selvcensur blandt offentligt ansatte er udbredt, viser en ny undersøgelse. Mere end halvdelen af de offentligt ansatte tør ikke ytre sig ne-gativt om deres arbejdsplads af frygt for sanktioner. Og det er et problem, mener Bente Sorgenfrey, formand for hovedorganisationen FTF, der repræsenterer 450.000 offentligt ansatte.

- Men hvis problem er det?

"Selvfølgelig er det hovedsageligt den enkelte offentligt ansattes problem, når der er en kultur, hvor man bliver op-fattet som illoyal, hvis man bruger sin grundlovssikrede ytringsfrihed. Men det er også et samfundsmæssigt problem, fordi vi ikke får den debat, vi skal have, omkring den offentlige sektors ydelser. Rigtig mange offentligt ansatte tier stille, selv om de har lyst til at udtrykke deres frustration over en given situation. Det kan være en nedskæring, en hospitalsnedlægning eller sammenlægning af afdelinger. Og det er skidt for demokratiet omkring den offentlige sektor," siger Bente Sorgenfrey.

- Men at folk er bange for at ytre sig, betyder jo ikke nødvendigvis, at der er en reel trussel?

Der er jo også mennesker, der er bange for spøgelser...

"Nu ved jeg ikke, om folk er decideret bange, men de oplever, at der er en kultur, hvor de bliver opfattet som illoyale, hvis de for eksempel i et læserbrev kommenterer nedskæringen i den offentlige sektor, og det er ikke særlig gavnligt. Jeg mener ikke, det er fordi, folk ser spøgelser. Der er tale om et reelt ønske om at kunne deltage i den offentlige debat.

-Men hvorfra ved du, at truslen er reel?

"Det ved jeg, fordi mange af de offentligt ansatte fortæller, at de bliver kaldt til kammeratlige samtaler eller får forbud mod at udtale sig. Endelig viser undersøgel-sen, at tre ud af ti, der har udtalt sig i forbindelse med nedskæringer, har oplevet, at der er blevet sanktioneret imod dem."

- På baggrund af undersøgelsen konkluderer I, at der er tale om en trusselskultur. Kunne man ikke lige så godt drage den konklusion, at de offentligt ansatte er nogle krystere?

"Nej, det synes jeg ikke. Hvis der bliver skabt en kultur i den offentlige sektor, hvor man ikke siger fra af frygt for at miste sit arbejde, så er det jo en trusselskultur. Og det er meget skadeligt. Jeg mener faktisk, at man kunne have undgået, at sager som Fælledgårds-sagen eller Farum-sagen havde udviklet sig så slemt, hvis offentligt ansatte havde sagt fra i tide."

- Oplever du, at trusselskulturen er blevet værre de senere år?

"Ja, det gør jeg. Problemet er, at den offentlige sektor er blevet mere og mere strømlinet. Der er sket en 'firmatisering', og med den en forventning om, at de offentligt ansatte i stigende grad retter ind. Så der er kommet en anden kultur i den offentlige sektor, som har medført en øget grad af styring."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her