Læsetid: 2 min.

Officerer tvinger værnepligtige til prostitution

Ifølge en russisk menneskerettigheds-organisation har den russiske hær længe været plaget af brutal vold, overgreb og misbrug af unge soldater
20. februar 2007

Officerer i den russiske hær har på en kaserne i centrum af Sankt Petersborg tvunget værnepligtige ud i mandlig prostitution. Det oplyser den russiske radiostation Moskvas Ekko.

Det er menneskerettighedsorganisationen Soldatermødrene, der har afsløret denne seneste i en lang række af skandaler i den russiske hær.

Ifølge Soldatermødrenes leder i Sankt Petersborg har organisationen længe fået klager fra soldater om, at deres foresatte tvang dem ud i prostitution og til at komme med penge til deres sergenter, som så videregav en del af dem til højerestående officerer. Og ifølge Soldatermødrene har anklagemyndigheden længe været klar over situationen, uden at de har grebet ind.

Fik materiale

"Ledelsen af statsanklagerens kontor har længe været bekendt med, hvad der foregik. For tre eller fire år siden overrakte vi materiale til den militære statsanklager om, at drenge, som var flygtet fra enheder i byen, klagede over, at de var blevet tvunget til at være prostituerede og give penge til de ældre soldater, som så gav en del af pengene videre til officerer. Det ved hele ledelsen af hærens interne styrker. Men ingen har gjort noget," siger menneskerettighedsforkæmperen Ruslan Linkov til Moskvas Ekko.

Han fortsætter med at fortælle, at grunden til, at statsadvokaturen ikke har reageret, er, at "der blandt klienterne hos soldaterne, som blev misbrugt til seksuelle ydelser, var både generaler og oberster. Der er tale om en vaskeægte, gennemarbejdet business. Et system, som er opstået gennem årene, hvor hærledelsen tjener penge på disse soldater".

Lederen af Soldatermødrene, Valentina Melnikova, siger til Moskvas Ekko, at der ikke er tale om et enkeltstående fænomen, men at det er et led i den udbredte misbrug og mishandling af unge soldater i den russiske hær, som er plaget af brutal vold, overgreb og misbrug.

En strøm af klager

I de senere år har begrebet dedovsjina været et stærkt omdiskuteret emne i Rusland. Det handler om ældre soldaters og officerers mishandlinger af værnepligtige, hvilket er årsagen til, at Soldatermødrenes Komite hele tiden modtager en strøm af klager fra soldater og forældre til soldater.

Hvert år begår hundreder af russiske soldater selvmord af den grund, og der er talrige eksempler på fysiske mishandlinger, hvoraf kun ganske få når frem til offentlighedens kendskab.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu