Læsetid: 3 min.

Olie i Milosevic' lomme?

12. oktober 1999

En strid er brudt ud mellem EU-landene og USA, om hvordan man slipper af med den serbiske leder Slobodan Milosevic.
EU-landene vedtog i går at sende nødhjælp til kommuner i Serbien, der er styret af oppositionen til Milosevic. Nødhjælpen skal fortælle serberne, at der er mere i vente, hvis de støtter oppositionen. Men USA er bange for, at nødhjælpen vil lægge en dæmper på den folkelige utilfredshed og dermed styrke Slobodan Milosevic.
Striden tog en dramatisk drejning under et møde, som EU's udenrigsministre havde inviteret serbiske oppositionsledere til i går. Mange af de serbiske ledere blev væk - fordi EU i et udkast til en erklæring fra mødet havde krævet, at Milosevic skulle udleveres, hvis oppositionen kom til magten. Milosevic blev i maj sigtet af den internationale domstol i Haag for at stå bag krigsforbrydelser i Kosovo.
Den serbiske opposition har sagt, at den vil have retsforfulgt krigsforbrydere, men den vil ikke binde sig til at udlevere nogen. Oppositionen fører en meget vanskelig kurs, hvor den serbiske ledelse beskylder den for at være marionetter for NATO. Efter NATO's bombardement af Serbien og Montenegro i foråret er hadet til Vesten stort, og styret kan med held bruge det i sin kampagne mod oppositionen. Den har det svært nok i forvejen med svigtende interesse for at deltage i daglige demonstrationer mod Milosevic.
Selvfølgelig skal Milosevic for retten i Haag, men når EU-landene nu har valgt den bløde kurs over for Serbien, bør man ikke stå fast på at få kravet nævnt direkte i en erklæring.
Man kan godt forstå den serbiske oppositions modvilje mod at omtale Milosevic i en erklæring, når man har set førende EU-lande som Frankrig og Italien lade deres styrker holde hånden over de vigtigste sigtede serbiske krigsforbrydere i nabolandet Bosnien-Hercegovina.

Det ser nu ud til, at det blev sværere at slippe af med Milosevic, da domstolen i Haag sigtede ham i maj. Milosevic frygter netop, at nye magthavere i Serbien vil udlevere ham, og derfor er det blevet endnu vigtigere for ham at blive ved magten.
USA går ind for at sende nødhjælp til Serbien, men ikke noget, der ligner genopbygning. Det har Europa også vendt sig imod, så længe Milosevic er ved magten. Men USA går ind for en benhård fundamentalistisk sanktionskurs.
For eksempel frygter amerikanske embedsmænd ifølge dagbladet New York Times, at EU's olieleverancer kan lægge en dæmper på utilfredsheden og dermed føre til øget støtte til Milosevic. Det amerikanske synspunkt kan ifølge europæiske diplomater få den groteske virkning, at oppositionen i Serbien fremstår som allieret med vestlige lande, der først bombede serberne og derefter vil have dem til at lide endnu mere.

Når man skal slippe af med tyranner, synes sanktioner at være et dårligt våben. De amerikansk-ledede sanktioner har ikke hjulpet Irak af med Saddam Hussein eller Cuba med Fidel Castro. I Serbien kan Milosevic bruge sanktionerne til at sige: Verden forfølger serberne - og det vil sikre hans magt. Det er også tvivlsomt, om man kan formå serberne til at begå oprør ved udsigten til at lide afsavn. Serberne har i 1990'erne været vant til at klare sig for meget små penge.
Det er ærgerligt, at EU's udenrigsministre i går holdt fast i et forbud mod at flyve til Serbien. Det er ikke isolation, Serbien har brug for - tværtimod kunne mere kontakt med omverdenen udbrede demokratiske ideer.
Kun én sanktion synes effektiv. Det er en liste på omkring 400 højtstående personer, der siden foråret ikke har kunnet rejse ud af det forarmede Serbien for at bruge deres tilranede midler på et luksusliv i Vesten.

En vinter truer i Serbien. En FN-rapport i sidste måned siger blandt andet, at produktionen af elektricitet kan komme ned på 40-50 procent af det nødvendige. Men det amerikanske udenrigsministerium og en rapport fra den uafhængige britiske tænketank Oxford Analytica afviser, at vinteren skulle blive meget vanskelig. Milosevic har blandt andet sikret sig gas-leverancer fra Rusland.
Oxford Analytica siger også, at NATO's bombeangreb har gjort så meget skade, at ethvert parti, der er forbundet med Vesten, vil miste stemmer ved et valg.
Hvad enten vinteren bliver hård eller ej, så nytter det ikke med sanktioner, der forbitrer serberne endnu mere.
Man må prøve at hjælpe dem og håbe, at de vender ryggen til Milosevic. EU gør rigtigt i at sende fyringsolien og så være klar til at standse projektet, hvis det viser sig, at olien blive pumpet ned i Milosevic' lomme. th

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her