Læsetid: 3 min.

Olie på hænderne i Aserbajdsjan

Præsident Ilham Alijev vil ikke tolerere 'farvede revolutioner'
7. november 2005

Både USA og Rusland gik med tilbageholdt åndedræt på listesko i forhold til parlamentsvalget i den olierige tidligere sovjetrepublik Aserbajdsjan i Kaukasus i går. Washington ville nødigt kunne beskyldes for at have forsøgt at iscenesætte endnu en 'orange revolution' i det postsovjetiske rum. Og Rusland ville nødig se endnu en revolution, som kunne mindske Ruslands indflydelse yderligere i området.

Årsagen: olie. Masser af olie i det Kaspiske hav, som Aserbajdsjan kontrollerer en stor del af. Også Vesteuropa var yderst opmærksom på udviklingen ved valget, OSCE og Europarådet havde en række iagttagere i landet og der var udbredt nervøsitet for, at det kunne udvikle sig til en ny og måske ikke så fredelig revolution i landet.

Det eksisterende regime i landet har med amerikansk hjælp færdiggjort en olierørledning til Tyrkiet, som vil mindske Vestens afhængighed af mellemøstlig olie, og samtidig samarbejder styret tæt med Moskva og russiske olieselskaber, så hverken USA eller Rusland ønsker uforudsigelige ændringer i ledelsen i landet. Derfor var der også kun forsigtige russiske og amerikanske kommentarer til valget til det 125 personer store parlament i går, selvom menneskerettighedsorganisationer og vestlige og russiske iagttagere på forhånd har advaret om, at der ikke ville blive tale om et demokratisk valg.

Sporene skræmmer

Der var på forhånd lagt op til konfrontation, idet oppositionspartier havde truet med, at hvis styret svindlede, så ville den få folk på gaderne på samme måde, som det tidligere er sket i nabolandene Georgien og i Ukraine. Præsident Ilham Alijev, som kom til magten efter sin fars død for to år siden ved et præsidentvalg, som ifølge de fleste iagttagere var præget af svindel, svarede hurtigt igen. I de seneste uger er en række oppositionspolitikere og embedsmænd blevet arresteret. En oppositionsleder, som styret anklager for økonomisk kriminalitet, er blevet forhindret i at rejse ind i landet, og ledere af ungdomsbevægelser er blevet arresteret. Samtidig har regimet næsten total kontrol med medierne.

Aserbajdsjans Centrale Valgkommission meddelte i går, at alt var blevet gjort for at sikre frie og demokratiske valg, inklusive at smøre usynligt blæk på fingrene af vælgerne, så de ikke kunne stemme to gange. Men den danske valgobservatør Hanne Severinsen udtrykte i går bekymring for selve stemmeoptællingen, hvor valgkommissionerne er kontrolleret af styrets folk. Resultatet ventes at forelægge i morgen.

Spredt opposition

Oppositionsmedlemmer klagede i går over chikane, arrestationer og mediestyring fra regimets side. Oppositionspartiet Frihed lovede, at det på i morgen vil organisere omfattende protestdemonstrationer i hovedstaden Baku.

Præsident Alijev har åbent sagt, at han ikke vil acceptere en "farvet revolution" i landet. Alle iagttagere venter da også, at præsidentens støtteparti vinder valget stort og de færreste regner med, at oppositionen vil formå at rejse en folkelig protestbølge og styrte regimet.

Aserbajdsjan har knap otte millioner indbyggere, men yderligere op mod tre millioner aserbajdsjanere er emigreret eller direkte flygtet til udlandet, først og fremmest Rusland. Og de havde ingen adgang til at stemme ved valget i går, for Alijev-regimet havde behændigt forbudt oprettelsen af valgsteder uden for rigets grænser, ikke engang på aserbajdsjanske ambassader.

Exit poll:

Aserbajdsjans regerende Yeni Aserbajdsjan Parti vandt søndagens valg, men med et reduceret flertal, fremgik det af en privat exit poll udført af to amerikansk-baserede meningsmålingsinstitutter.

Det regerende parti vil efter valget få 56 pladser i det 125 pladser store parlament.

Den største oppositionsblok, Azadliq (Frihed), vil få 12 pladser, mens resten går til uafhængige og mindre partier., hvoraf mange støtter regeringen, fremgik det af meningsmålingen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her