Læsetid: 2 min.

'Oliefund skal sikre Grønlands uafhængighed'

Indtægterne fra fremtidige oliefund skal gå ubeskåret til at sikre, at Grønland bliver økonomisk uafhængigt af Danmark, mener det grønlandske medlem af Folketinget Kuupik Kleist
26. juli 2006

Der skal oprettes en råstoffond efter norsk model, hvis det lykkes at gøre det helt store oliefund på grønlandsk territorium. Overskuddet skal gå til at sikre, at Grønland på sigt kan klare sig uden støtte fra Danmark.

Det mener Folketingsmedlem for Grønland, Kuupik Kleist, der også sidder i en arbejdsgruppe under Selvstyrekommissionen, som er ved at udarbejde forslag til, hvordan ejendomsretten på Grønland skal fordeles mellem Danmark og Grønland. Kuupik Kleist mener, at det haster med, at få afgjort spørgsmålet om, hvilke rettigheder Danmark har til at tjene på råstoffer fundet på Grønland.

"Hvis først olien er fundet, vil det være svært at opnå en aftale, der er en fordel for Grønland," siger Kuupik Kleist.

Nye undersøgelser tyder ifølge Grønlands Råstofdirektorat på, at der kan være lige så meget olie gemt ud for Grønlands vestkyst som i Danmark, Norge og Englands reserver i Nordsøen tilsammen.

Udsigten til, at der er store oliereserver i Grønland, har sat debatten om, hvem der skal skumme fløden af mulige oliefund i gang for alvor.

Både de konservative, Dansk Folkeparti og SF har meldt ud, at der skal trækkes i det årlige bloktilskud på omkring tre milliarder kroner til Grønland, hvis det viser sig, at der rent faktisk er store oliereserver i havet ud for Grønland. Partierne er dog ikke enige om, hvor meget der skal modregnes.

Grønlandsordfører for Venstre, Lars Lilleholt, vil endnu ikke lægge sig fast på, hvordan gevinsten af fremtidige oliefund skal fordeles. En modregning i bloktilskuddet ser han som en blandt flere mulige løsninger. Men en ting er sikkert. Han kan ikke forestille sig andet end at den danske regering og det grønlandske selvstyre må finde en løsning, som sikrer en deling mellem Danmark og Grønland.

"Jeg har svært ved at forestille mig en ordning, hvor Grønland får det hele efter, at vi i en meget lang periode har sendt flere milliarder hvert år til Grønland i bloktilskud," siger Lars Lilleholt.

Indtægter til forhandling

Som situationen er lige nu, skal de første 500 millioner kroner deles ligeligt mellem Danmark og Grønland. Hvad der derudover måtte komme af indtægter, skal der forhandles om. Det oplyser kontorchef i Råstofdirektoratet på Grønland, Jørgen Holm.

Kuupik Kleist mener, at striden om, hvem den grønlandske olie tilhører, grundlæggende handler om, hvordan man betragter forholdet mellem Grøndland og Danmark.

"Hvis man på vanlig kolonialistisk vis har indlemmet landet for at vinde rigdom derved, så passer det meget godt med, hvad de danske politikerne nu giver udtryk for, nemlig, at hvis der findes olie, skal Danmark tjene på det," siger Kuupik Kleist. Han mener, at hvis Danmark oprigtigt ønsker at hjælpe Grønland til at blive økonomisk uafhængigt, må Danmark overlade den fulde råderet og beslutningskompetence.

"Vi har selvfølgelig et stort ønske om at være uafhængige, men jeg vil heller ikke anbefale en model, hvor konsekvensen er, at det grønlandske samfund bliver svækket. At finde olie kan være som at vinde i Lotto. Det kan godt ødelægge en familie pludselig at vinde to millioner," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her