Læsetid: 4 min.

Oliekatastrofe i orkanernes spor

Oliefolk frygter for USA's olieforsyning, mens miljøfolk frygter en miljøkatastrofe, hvis Rita slår lige så hårdt i Texas som Katrina i New Orleans
24. september 2005

"Dette er virkelig en national katastrofe." Sagde Bill Greehey, bestyrelsesformand og direktør for selskabet Valery Energy Corporation, til den amerikanske tv-station MSNBC forleden.

Hvad Greehey sigtede til, er konsekvenserne for den amerikanske olieproduktion, olieforsyning og oliepris af de to tropiske orkaner Katrina og Ritas henholdsvis registrerede og frygtede hærgen langs Den Mexicanske Golf.

Andre bruger udtryk, der minder om Greeheys, men har et andet perspektiv i tankerne: "Dette er en katastrofe i katastrofen," siger Lisa Speer, havmiljøekspert hos den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defense Council (NRDC). Det, Speer taler om, er de miljøødelæggende olieudslip, der i Louisiana og Den Mexicanske Golf er fulgt i Katrinas kølvand, og som frygtes at blive ledsaget af endnu værre skader, når Rita i disse timer drager hærgende gennem Golfen og ind over Texas.

Ifølge den amerikanske regerings Minerals Management Service (MMS) arbejder normalt 68 olie- og gasselskaber i Golfen, hvor de opererer fra 819 bemandede boreplatforme og 134 olierigge. I går var 605 af platformene og 87 af olieriggene lukket ned og evakuerede, enten fordi de er skadet efter Katrina-orkanen, eller fordi man forudser nye ødelæggelser under Ritas fremfærd. Omkring 50 platforme sank, blev ødelagt eller alvorligt beskadiget af Katrina - en enkelt af dem blev efter stormen fundet 100 kilometer borte.

Lukningen af anlæggene til havs betyder, at USA går glip af en daglig olieproduktion på næsten 1,4 millioner tønder - 92 pct. af den oliemængde, der normalt strømmer fra Den Mexicanske Golf. Siden Katrina slog til, har USA mistet en samlet olieproduktion svarende til fem procent af årsproduktionen i Golfen, oplyser MMS.

Raffinaderier lukkes

På land blev mange olieraffinaderier omkring New Orleans udsat for Katrina med et tab på fem procent af USA's samlede raffineringskapacitet til følge.

"Raffinaderierne nær New Orleans blev alvorligt ramt af oversvømmelserne og af vanskeligheder med at få medarbejderne tilbage," siger olieanalytikeren John Waterlow fra selskabet Wood Mackenzie Consultants.

I Texas, hvor Rita ventes at slå til i dag med vindhastigheder over 200 kilometer i timen, har man på forhånd lukket mindst 14 raffinaderier. Det betyder bortfald af yderligere 20 pct. af USA's raffineringskapacitet, svarende til en produktion på mere end 3,3 mio. tønder dagligt.

Bill Greehey, chef for USA's største olieraffineringsselskab Valero med anlæg i både Houston og Corpus Christi i Texas, kalder situationen før Ritas ankomst "virkelig alvorlig". Tre af Valeros anlæg var i går under lukning, to andre kørte for nedsat kapacitet.

"Hvis den rammer raffinaderierne, og vi kommer til at mangle raffinaderi-kapacitet, vil man se benzinpriser et godt stykke over tre dollar pr. gallon på benzintanken," siger Greehey. I går kostede en gallon 2,75 dollar, svarende til 4,43 danske kr. pr. liter. Ikke meget efter danske forhold, men næsten en fordobling af den amerikanske benzinpris i forhold til for to år siden.

Katastrofestemningen er ikke meget mindre i de kredse, der har fokus på de miljømæssige konsekvenser af orkanernes angreb på olieplatforme, raffinaderier og rørledninger.

Enorme olieudslip

Miljøorganisationen Greenpeace har de seneste dage haft et hold i Louisiana for at kortlægge den olieforurening, der også er et resultat af Katrinas hærgen.

"Katrina ødelagde olietanke og rørledninger, som lækkede millioner af liter råolie, der blandede sig med benzin fra biler og benzinstationer," rapporterer Mark Sloegel, Greenpeace, fra den lille provinsby Plaquemines Parish ved Mississippi i det sydvestlige Louisiana.

"Den resulterende suppe siver ind i marsklandet og østersbankerne. Fiskere, som vi har talt med, regner med, at de vil være ubrugelige i årevis," fortæller Sloegel.

Fra helikopter har Greenpeace-folkene bl.a. registreret et stort olieudslip fra olieselskabet Bass Enterprises Production, angiveligt et udslip på 14 millioner liter olie.

I byen Meraux ud for New Orleans har et raffinaderi ejet af selskabet Murphy Oil lækket store mængder olie, som har blandet sig med flodvand og slam fra Mississippi og oversvømmet hundredevis af huse.

Den amerikanske kystvagt rapporter om i alt 44 større olieudslip i Katrinas kølvand omfattende sammenlagt ca. 25 millioner liter olie. Til dette skal lægges olie og benzin, der siver ud fra anslået 250.000 ødelagte eller oversvømmede biler samt hundredevis af benzintanke i Louisiana.

Dermed er olieforureningen efter Katrina 10 gange større end noget, Louisiana før har oplevet, og samtidig den værste i Nordamerika siden oliekatastrofen ved tankeren Exxon Valdez' forlis ved Alaska i 1989. Dengang undslap godt 41 millioner liter råolie.

"Golfkystens vådområder er blandt de mest følsomme økosystemer på kloden, hjemsted for et rigt dyreliv og opvækstområde med afgørende betydning for såvel lyst- som kommercielt fiskeri. I modsætning til det åbne hav, hvor olie kan sprede sig, kan olien forblive i vådområerne i årtier," siger Lisa Speer, NRDC, der oplyser, at mindre end en femtedel af olien var indfanget for en uge siden.

I Texas og i Golfen ud for Texas er koncentrationen af olieanlæg væsentlig større end i området, som blev ramt af Katrina. Derfor frygter miljøfolk i disse timer de økologiske følger af orkanen Ritas hærgen mindst lige så meget, som oliefolk frygter de økonomiske og forsyningsmæssige følger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu