Læsetid: 2 min.

Omstridt chef for EU's svindelbekæmpelse bliver

Franz-Hermann Brüner beholder sit job som chef for EU's antisvindelenhed OLAF trods kritik
8. februar 2006

Manden, der de seneste fem år har stået i spidsen for jagten på svindel med EU's mange milliarder, får endnu en periode på posten. Franz-Hermann Brüner har efter fem år som leder af EU's antisvindelkontor OLAF, fået lov til at fortsætte på trods af dybe ridser i lakken som følge af massiv kritik mod kontoret.

"Inkompetence", "procedurefejl" og "katastrofalt for EU's image" er nogle af de ord, europaparlamentariker Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen sætter på udvælgelsen af chefen for OLAF.

"Han er inkompetent til jobbet. Ingen har peget på Brüner som førstevalg, og det på trods af, at han har fem års erfaring på posten," siger han.

Bonde peger blandt andet på sagen om den tyske journalist Hans-Martin Tillack, hvis hjem, angiveligt på foranledning af Brüner, blev ransaget af belgisk politi. Mistanken gik på, at Tillack skulle have bestukket sig til i øvrigt sandfærdige oplysninger om svindel i EU.

"Det er en katastrofe for EU's image, at man dækker over svindel og i stedet går efter dem, der prøver at afsløre svindel," siger Bonde.

Anderledes positivt er Europa-parlamentariker Dan Jørgensen (S).

"Brüner var ikke mit førstevalg, men jeg kan acceptere ham, fordi han er kompetent til posten. At ingen har peget på ham som deres favorit viser bare, at beslutningerne bliver taget demokratisk. Jeg vil desuden personligt holde Brüner op på, at han lever op til de resultater, vi venter af ham," siger han.

Beslutningen om at beholde Brüner på posten som OLAF-chef blev truffet af både Kommissionen, Ministerrådet og EU-Parlamentets partiformænd og vakte opsigt, da talskvinden for EU's administration, Maria Assimakopoulou, i går holdt pressemøde.

Der blev spurgt til, hvorfor man ikke har valgt en helt frisk chef, der ikke er spundet ind i tidligere tiders væv af kritik. Men både Assimakokoulou og kommissionens talsmand, Johannes Laitenberger, fastholdt, at udvælgelsesprocessen har været lige efter bogen.

"Udvælgelsen er sket helt gennemsigtigt og objektivt. Valget er et resultat af enighed i EU," bedyrede Laitenberger.

Det afviser Jens-Peter Bonde: "Der er sket procedurefejl i udvælgelsen. Eksempelvis har Brüner fået tilsendt journaler på de andre ansøgere, mens de ikke har set hans," siger Bonde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her