Læsetid: 3 min.

En omvendt synder

26. juli 2003

SUK! HVEM KENDER ikke oplevelsen: At sidde i den danske folkekirke og lytte til præstens ord. Og konstatere, at de ingen mening giver.
Gudsketakoglov findes der præster, som får menigheden til at spidse øren. En sådan præst er Thorkild Grosbøll i Taarbæk. Han følger den vej, der blev banet af den tyske evangeliske teolog Rudolf Bultmann (1884-1976): At afmytologisere det bibelske budskab, så moderne mennesker kan forbinde noget med det. Grosbøll har udtrykt sin holdning således: »Hvis ikke præsten har mod til at undlade at tale mod bedre vidende, er der ingen grund til at gå i kirke.«
Grosbøll har også sagt: »Jeg tror ikke på Gud som forklaring på det hele. Der er ingen, der i deres almindelige liv opererer med et gudsopretholdt univers.«
Hans menighedsråd er tilfreds. Formanden udlægger Grosbølls syn således: »Når han siger, at han ikke tror på eksistensen af Gud, så ligger der i det, at dagligdagen og nærheden mellem mennesker er det guddommelige.«

SIT GUDSSYN har Grosbøll prædiket i 25 år; en del af prædikerne er blevet trykt ligesom andre skrifter fra hans hånd.
Så begik Grosbøll sit livs synd. Ærgerlig over, at hans seneste bog gik ret upåagtet hen, lod han sig interviewe, først i radioen, siden i Weekendavisen og i tv. Her sagde han, hvad han altid har sagt.
Helvede brød løs. Kristeligt Dagblad, der oprindeligt havde bragt en fredsommelig anmeldelse af bogen, flammede med anklager om kætteri. Grosbølls biskop, Helsingørs Lise-Lotte Rebel, suspenderede ham og indkaldte ham til samtaler om den rette gudstro.
Ud af dette postyr kom i onsdags en fælles erklæring fra præst og biskop. Den vækker mindelser om tilståelser fremtvunget under kommunistisk diktatur. Tragikomisk i ordlyden er:
»Thorkild Grosbøll beklager ethvert udsagn, der ved sin provokatoriske grovhed har forvredet samtalen, såvel som ethvert udsagn, der ved sin tankeløse tilforladelighed måtte have kastet oplagte chancer for en samtale bort.«
Biskoppen giver præsten nok et gok ved at indskærpe, at hans bidrag til debatten »bliver fremført på en saglig og ordentlig måde«.
Som kirkeretseksperten Lisbet Christoffersen bemærker i gårsdagens Information: »Jeg har svært ved at se, at Grosbøll har udtalt sig usagligt og uordentligt.«
Den nedbankede Grosbøll må tilmed finde sig i ’indtil videre’ at være under ’skærpet tilsyn’ fra biskoppen.

OM PRÆSTENS stilling efter erklæringen fastslår Præstehøjskolens tidligere rektor, Niels Thomsen, i gårsdagens avis:
»Han ydmyger sig og lader sig ydmyge.«
Niels Thomsen mener, at også biskoppen ydmyger sig ved at tage Grosbølls omvendelse for pålydende »og ved at lade sig friste til en magtudøvelse. Begrebet ’skærpet tilsyn’ står vist ikke i den kirkelige lovgivning«.
På spørgsmålet, om folkekirken står ydmyget med præstens og biskoppens ydmygelser, lyder Niels Thomsens svar:
»Den konklusion er jeg helt vild med.«
Ydmygelsen kommer vidt omkring. I sin kommentar til Ritzau bekræfter kirkeminister Fergo, at hun ingen chance lader ubenyttet til at blamere sig. Efter at fastslå, at sagen ikke er hendes bord, tilføjer hun, at det har været »smertefuldt« at opleve Grosbølls forsøg på at latterliggøre den naive kristne barnetro, men at hun nu trøster sig ved himlens glæde over en omvendt synder.

SEJR FOR hykleriet. Samme dag som erklæringen sagde Grosbøll til Ritzau, at han stadig »ikke tror på eksistensen af en gud med stort G«.
Og bøh, skal biskoppen med sit ’skærpede tilsyn’ bede ham igen lægge kraven på hylden, indtil han kommer på frommere tanker? Hun har bebudet, at hun blandt andet vil føre tilsynet via telefoniske samtaler. Man hører dem for sig:
»Hallo, min gode sognepræst, hvorledes er det i dag fat med Deres gudstro? Står De fast?«
»På det hele, fru biskop.«
»Jamen, sognepræst, er troen skrøbelig som i forgårs eller stålsat som i går?«
»Den er snarere af den retning, som den tager i morgen, fru Biskop.«
»Nu vel da, så ringer jeg til den tid.«
Og den gode gud ler i sin himmel, så hans lange hvide gammelmandsskæg blafrer derved.

dr

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her