Læsetid: 3 min.

Ondskabsindustrien slår til igen

9. februar 2007

De tomme pladser har imidlertid inspireret de to centerledere til et konstruktivt forslag: De afviste irakiske og kosovoalbanske asylansøgere kunne flyttes fra de kummerlige forhold i Sandholm og Avnstrup til bedre levevilkår i Brovst og Hanstholm.

Det er en indlysende god idé, mener oppositionen. En tom plads koster staten 31.000 kroner om året. Men nok så vigtigt ville en flytning give de afviste familier anstændige levevilkår. I Brovst og Hanstholm bor familierne i egen lejlighed med køkken, bad og toilet. Der er både børneværelse og soveværelse. Børnene går i enten den lokale folkeskole eller i en institution uden for centret. De voksne kommer i erhvervspraktik hos virksomheder på egnen.

I Sandholm bor knapt en tredjedel af familierne i et enkelt rum. De øvrige har soveværelse og børneværelse, adskilt af en tynd væg. De har eget bad og toilet, men ingen har eget køkken. Spisningen foregår i en fælles kantine. Få forældre er i erhvervspraktik, og kun 14 ud af 77 børn går i en skole uden for centret.

Forskellen er begrundet med centrenes forskellige funktioner. Brovst og Hanstholm er såkaldte opholdscentre for asylansøgere. Sandholm og Avnstrup er derimod 'modtage- og udsendelsescentre'. Det forhindrer dog ikke, at de fleste afviste familier i Sandholm har boet der i fem til syv år.

Det er tidligere blevet både foreslået og krævet, at disse mennesker fik mere anstændige levevilkår. Ikke mindst de elendige forhold for børnene har gjort indtryk. Nu har lederne fra Brovst og Hanstholm så anvist en enkelt, udgiftsneutral løsning. Den har appelleret også til politikere fra de to regeringspartier. Venstre-manden Eyvind Vesselbo sagde torsdag til Politiken, at dette ikke "handler om, at der skal gives flere opholdstilladelser, eller om man fører en stram udlændingepolitik eller ej. Det handler om, at når folk opholder sig i Danmark, så skal de leve under nogle ordentlige forhold". Hans partifælle retsordfører Birthe Rønn Hornbech fremhævede samtidig, at det er vigtigt, at man skelner mellem opholdsgrundlag og levevilkår.

Men de taler ikke på deres partis vegne. Venstres integrationsordfører, Irene Simonsen, afviser kategorisk at give de afviste asylansøgere bedre vilkår. Hun mener minsandten, at der i løbet af indeværende år "kommer gang i tilbagesendelsen af irakere". De centre, hvor irakerne sidder, er "bygget op både motivationsmæssigt og undervisningsmæssigt med henblik på, at de skal rejse hjem frivilligt", siger hun.

Integrationsminister Rikke Hvilshøj har en ganske anden begrundelse for ikke at støtte forslaget fra Brovst og Hanstholm. Hendes ministerium er i gang med at undersøge, om centrenes nuværende kapacitet svarer til antallet af mennesker, der søger om asyl i Danmark. Når undersøgelsen er gennemført, vil hun komme "med nogle meldinger om, hvordan vi bruger kapaciteten fremover".

Integrationsministeren dækker sig altså ind under en bureaukratisk begrundelse. Men undertonen i hendes udtalelse lyder ildevarslende. Skal den samlede kapacitet indskrænkes, kan det meget vel blive på de velindrettede centre. For som Irene Simonsen siger, "skal det jo heller ikke kunne betale sig at modarbejde hjemsendelse". Hvis de afviste asylansøgere fortsat nægter at tage tilbage til deres krigshærgede, kaotiske land, hvor ingen kan føle sig sikker, skal de - og deres børn - straffes med den nuværende form for internering.

Hvordan er det kommet dertil, at det offcielle Venstre kan indtage en så menneskefjendsk holdning, hvor regler og paragraffer går forud for almindelig anstændighed? Svaret ligger i de aftaler, regeringen har indgået med Dansk Folkeparti. Med sine udtalelser i den aktuelle sag har dets såkaldte integrationsordfører, Jesper Langballe, nok engang slået fast, at partiet kun har ét eneste mål. De pågældende mennesker skal sendes ud af landet så hurtigt som muligt. Han henviser til en klar aftale med Rikke Hvilshøj om, at de, der er i en hjemsendelsesposition, skal være i enten Sandholm eller Avnstrup. "Når man er i en udsendelsesposition, så hører man hjemme på et udsendelsescenter, og længere er den ikke," siger han.

Samme synspunkt indtog han og hans parti, da det for nogle måneder siden var på tale at forbedre vilkårene for i hvert fald børnene. Deres tankegang er lige så klar, som den er afskyelig. Forholdene for de afviste asylansøgere skal være så elendige, at det i sig selv tilskynder dem til at forlade Danmark. Også i denne nye sag får Dansk Folkeparti sin vilje. Ondskabsindustrien har slået til igen - for fuld kraft.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her