Læsetid: 2 min.

Opbakning i EU til nyt åbenhedsforslag

EU-kommissær til bemæmpelse af svindel, Siim Kallas, vil styrke troværdigheden i EU. Hans nye initiativ bliver godt modtaget, men processen er op ad bakke
13. maj 2005

BRUXELLES – Der skal skabes tillid til beslutningsprocedurerne i EU. Det mener EU-kommissæren for forvaltning, revision og bekæmpelse af svindel, esteren Siim Kallas, der er fast besluttet at kæmpe for et nyt åbenheds-initiativ. Initiativet består af tre dele: EU-medarbejdernes personlige integritet, åbenhed omkring lobbyisme, og åbenhed omkring modtagerne af EU-støtten.

Netop hans ideer omkring EU-medarbejdernes mulige interessekonflikter kan komme på en prøve hurtigere, end han måske havde ventet det. Og på højeste niveau.

Kallas' ide er et uafhængigt udvalg, der skal vurdere, om gældende regler om interessekonflikter bliver overholdt. Denne og andre ideer skal drøftes med hans kommissærkolleger i næste uge.

Allerede ugen efter er kommissærernes formand, portugiseren Jose Barroso, selv på dagsordenen i EU-Parlamentet - på grund af en interessekonflikt. Det sker efter, det i april kom frem, at Barroso sidste år modtog en dyr rejse fra en græsk ven. Samme græker er, ifølge en tysk avis, medejer af en bank, der byder på EU-kontrakter, og det er kun få dage siden, Barroso har flyttet en konkurrencesag, hvor vennens rederi er involveret, fra sit eget bord til sin trafikkommissærs.

Op til den planlagte debat i Parlamentet har både Barroso og en førende socialdemokrat støttet ideen om et etisk udvalg - så der ser ud til at være opbakning til Kallas' ide. Imens arbejder Jens-Peter Bonde fra JuniBevægelsen dog på at få en mistillidsdebat om Barroso-sagen i Parlamentet.

Skatteydernes penge

Heller ikke vejen til at offentliggøre modtagerne af EU's landbrugsstøtte er helt uden forhindringer for Kallas.

"Det er ikke nogen let sag," forklarer han. "80 procent af EU's tilskud bliver forvaltet af medlemslandene. Vi må finde en god forståelse med dem," siger han.

Nogle af landene har nemlig - i modsætning til Danmark, der siden sidste år har offentliggjort alle modtagere af landbrugsstøtten - foreløbig udtrykt betænkeligheder vedrørende databeskyttelse.

"Personligt, så forstår jeg det ikke. Men vi må finde en ligevægt mellem databeskyttelse og muligheden for, at man kan se, hvor skatteydernes penge bliver af," siger Kallas.

I Danmark viste tallene, at blandt de største modtagere af landbrugsstøtte var mejerikoncernen Arla og slagterikoncernen Danish Crown. I de fleste gamle EU-lande er kun mellem en og fem procent af arbejdsstyrken beskæftiget i landbruget, mens det i nogle af de gamle EU-lande er over 20 procent af arbejdsstyrken.

Frivilligt

En stor del af arbejdsstyrken omkring de europæiske institutioner i Bruxelles er lobbyister. Mens EU-forvaltningen har omkring 30.000 medarbejdere, vurderes der at være 15.000 lobbyister i Bruxelles. Tilsammen skaber de en omsætning mellem en halv og trekvart milliard kroner (60-90 millioner euro).

I dag er der ingen samlet oversigt over lobbyister eller organisationer, der driver lobbyarbejde. Sådan en liste vil Kallas meget gerne have. Området kræver "afklaring," som han siger.

Nogle lobbyorganisationer har etiske regler - som dog ofte kun vedrører forholdet mellem lobbyist og embedsmand - der har indtil nu ikke været regler om åbenhed.

Efter en stribe møder med lobbyens egne organisationer og folk, der kritiserer lobbyismen, vil Kallas nu foreløbig satse på en frivillig ordning om åbenhed, men "et lovforslag er ikke udelukket," siger han.

Opbakningen i den berygtet lukkede brusselske forvaltning?

"Jeg har talt med Rådet (landenes regeringer, red.). Og jeg har talt med Mariann Fischer Boel (landbrugskommissæren, red.). Og foreløbigt har ingen sagt fra," siger Siim Kallas.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu