Læsetid: 2 min.

OPEC afviste Chávez' forslag

Venezuelas præsident Hugo Chávez var i centrum på OPEC-mødet, mens hans radikale forslag forblev på sidelinien
3. juni 2006

CARACAS - Fast mindstepris på olien, en lavere produktionskvote og oliehandel i euro frem for dollar var blandt de provokerende forslag fra Venezuela til de andre medlemslande i oliesammenslutningen OPEC. Men ingen af delene blev til noget.

OPEC fortsætter produktionen på det nuværende niveau. Det var beslutningen på det netop overståede 141. ekstraordinære møde i Caracas, Venezuela.

"Der er mere end rigeligt med olie på markedet," sagde informationschef i OPEC Omar Ibrahim.

Han uddybede, at de høje priser ikke skyldes noget, OPEC har indflydelse på, men først og fremmest manglen på rafinaderier, spekulation og usikkerheden omkring Irak og Iran.

Med fortsættelsen af den nuværende kvote på 28 mio. tønder pr. dag afvises også det venezuelanske forslag om at sænke produktionen. Et forslag, der skulle forhindre de relativt høje oliepriser i at falde.

Det røde slips

Mødet startede i det venezuelanske olieselskabs hovedkvarter. En iskold airconditioneret sal var ramme om åbningsceremonien, hvor Venezuelas præsident Hugo Chávez, i sort jakkesæt og et skinnede rødt slips, hurtigt talte sig varm.

Hugo Chávez foreslog, at OPEC skal fastsætte en mindstepris på olien:

"50 dollar skal være minimum pr. tønde, og vi skal ikke have noget øvre loft."

Det forslag vandt ikke genklang på mødet. OPEC's generalsekretær Edmund Daukoru fra Nigeria afviste enhver tale om ideen:

"Jeg tror ikke, han taler om en fast pris, sådan fungerer markedet ikke. Det er bare et vejledende tal, han har foreslået, og hverken OPEC eller jeg vil diskutere det yderligere i offentlighed", sagde han.

Et andet kontroversielt emne er, hvorvidt OPEC-landene begynder at handle olie med euro i stedet for dollar. Sker dette vil centralbankerne udskifte en del af deres dollarreserve med euro, hvilket kan forværre dollarens kurs.

Iran har tidligere offentliggjort planer om at handle olie i euro. Den 5. maj i år gav Iran tilladelse til oprettelsen af en oliebørs på øen Kish, der bliver en konkurrent til New York og London. Flere medier, herunder BBC, har rapporteret, at den nye børs kun vil forhandle olie i euro. Det er ikke helt rigtigt, siger den iranske olieminister Kazem Vaziri Hameneh til Information:

"Vores oliebørs kommer ikke til udelukkende at handle i euro, men de handlende kan bruge den valuta, de ønsker".

Oliebørsen var annonceret til at åbne i marts, men er blevet forsinket.

"De første skridt bliver taget nu, og vi ser frem til at åbne i år - hvis gud vil," sagde Kazem Vaziri Hameneh.

Petroeuro

Blandt mange journalister var der forventning om, at OPEC snart skifter til euro.

"Hvis ikke de tager beslutningen denne gang, så gør de det næste gang," sagde Monde Diplomatiques journalist fra Colombia, Omar Rodriguez.

Hugo Chávez argumenterede for vigtigheden af at skifte valuta og sagde, at flere lande inden for sammenslutningen ser på mulighederne:

"Dollaren bliver stadig mindre værd på grund af USA's uansvarlige politik. De udsteder papir uden værdi. Den amerikanske økonomi er spekulativ og kunstig. Det er en boble, som truer resten af verden," sagde den venezuelanske præsident.

Men den flammende venezuelanske tale satte ikke ild i dagsordenen. Det er ikke officiel OPEC-politik at arbejde på et valutaskifte, og OPEC's generalsekretær Edmund Daukoru sagde, at "emnet ikke blev diskuteret på mødet".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her