Læsetid: 3 min.

Open source skal dø

19. september 2000

DEN EUROPÆISKE patentkonvention anno 1972 indeholder en passage (artikel 52, pkt. 2c), som undtager computerprogrammer fra at blive patenteret »som sådan«. Hvis det stod til den europæiske
patentorganisation EPO i München, skal denne undtagelse slettes i det nye direktiv.
Det har fremkaldt heftige reaktioner især blandt open source-folket, der ser ændringsforslaget som en alvorlig trussel mod hele åbenhedens idé. For hvis man tillader alt for brede patenter på software, vil det ikke kun berøve frie programmører deres eneste arbejdsværktøj, men også hindre opstartsfirmaer og udviklingslande i frit at konkurrere i en blomstrende IT-branche.

HAVDE DET været for fire år siden, ville den foreslåede ændring af patentkonventionen sikkert ikke have skabt de store kontroverser. Men efterhånden som open source-bevægelsen har vokset sig stor og lært at udfordre den etablerede industri med gode og holdbare alternativer, er det politiske klima ændret. Således også i Danmark, hvor Folketinget i foråret havde en princip-debat om at understøtte open source. Det blev desværre ikke til noget, selv om statens Forbrugerinformation nu går aktivt ind for open source.
Også Information har i løbet af de sidste otte måneder bragt en række artikler, som viser, at den innovative impuls i IT-branchen i stigende grad kommer fra open source-filosofien, der i stedet for at satse på lukkede patenter tror på værdien af gennemskuelighed og samarbejde i den digitale økonomi. Det burde være kræs, selv for erhvervsvenlige partier.
Flere store virksomheder som Oracle, IBM og Adobe understøtter nu (i princippet) ideen om open source og fri software og har erklæret sig enige i, at patent på software er mere til skade end til gavn for den teknologiske udvikling.
For selv om patentsystemet i sin oprindelse havde til hensigt at åbne op for ny viden uden at krænke patentholderens rettigheder, bruges patenter i dag primært til at udelukke konkurrenter – og dermed til at bremse nye ideer.
Mange tror, at open source er det samme som gratis produkter, og at det derfor står i et modsætningsforhold til den etablerede IT-industri, der i sagens natur har brug for at tjene penge på sine varer. Men præcis det modsatte er tilfældet: Open source er en fremtidens forretningsmodel for alle i IT-branchen. Frigivelsen af de basale programmeringsværktøjer åbner op for en maksimal fremdrift i netværksøkonomien.
Indtjeningen vil dog ikke længere komme fra det basale tekniske programmel, men fra den omkringliggende support, fra projektstyring og implementeringen af individuelle softwareløsninger hos kunderne. Den tiltagende teknologiske kompleksitet kræver nemlig et væld af eksperter fra mange flere fagområder, end hvad et enkelt firma typisk kan rumme. Åbne produkter og standarder er derfor et must for en fortsat spirende udvikling. Desuden letter de åbne programmer for fejlfinding og tillader slutbrugeren at foreslå kvalificerede forbedringer, hvilket igen fremmer udviklingen.

SÅ HVORFOR gør den europæiske patentorganisation som den gør? Eneste forklaring er, at EPO og lobby-systemet, der hjælper til bag kulisserne (især repræsenteret ved UNICE – Union of Industrial and Employers’ Confederations of Europe – der som eneste ikke-statslige interesseorganisation har observatørstatus i EPO), endnu ikke har forstået, hvilket potentiale, internetteknologien og de nye kommunikationsformer indeholder. De reagerer kort sagt anakronistisk og mod bedre vidende.
Patenter hæmmer den teknologiske udvikling, er ofte nyttesløse og tåbelige, fordi teknologiens holdbarhed er kortere end sagsbehandlingen. Brede patenter er desuden bagstræberiske i deres filosofi. I stedet for at satse på samarbejde og innovation, satser de på udelukkelse og trussel mod konkurrenter. Patent- & varemærkestyrrelsen vil nemlig aldrig kunne skelne effektivt mellem gedigne patenter og blokadepatenter. De vil blot udstede dem på samlebånd, og lade stridsspørgsmål blive afgjort ved domstolene. Dette er desværre også meningen: At true med en retssag er den mest effektive måde at eliminere uafhængige softwareproducenter og fattige programmører på. Sådan gør man i USA, hvor der hvert år bliver udstedt 30.000 softwarepatenter. Det er de stærkes ret, som skal implementeres. Og det er dårlig business.

rob

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her