Læsetid: 4 min.

'Man skal opføre sig ordentligt'

Muhammed-sagen vil påvirke den politiske debat fremover. Det handler ikke om selvcensur men om god opførsel, mener Svend Auken. For lektor i statskundskab er sagen klar: Politikerne må indse, at de ikke længere kommunikerer til landsbyen Danmark
9. februar 2006

Tid til selvransagelse. Folketingets 1. næstformand, Svend Auken, mener, at den indenrigspolitiske debat bør tage ved lære af Muhammed-sagen. Jyllands-Postens 12 tegninger svarede til at lege med tændstikker på et benzinlager, men også blandt politikerne er der grund til at tænke sig om en ekstra gang, før man åbner munden, mener han.

"Jeg tror, at det er kommet bag på alle, hvor voldsomme virkninger krænkende udsagn kan have i en globaliseret verden. Omvendt er jeg sikker på, at det ikke kun det gælder, når der er tale om antimuslimske krænkende udsagn. Det vil også gælde, hvis der opstod en kraftig antisemitisk bevægelse i Danmark, så ville der også opstå kraftige reaktioner fra andre kredse. Eller hvis der kommer antikristne udsagn i debatten. Vi skal være opmærksomme overfor hinanden," siger Svend Auken.

Ikke selvcensur

Han sidder ofte i folketingsstolen og følger debatten i salen, men han vil ikke købe argumentet med, at Danmark på den måde giver afkald på ytringsfriheden.

"Mange af dem, der har ført an i den hårde retorik, må indse, at det går altså ikke længere. Vi kan ikke bare tro, at udfaldene bliver inden for Danmarks grænser. Jeg kalder det derfor ikke selvcensur, at man i fremtiden skal tænke sig om en ekstra gang, inden man åbner munden. Hvis jeg afstår fra at fornærme et andet menneske, så handler det slet og ret om god opdragelse og indføling. Det er mit håb, at der vil komme en større form for selvdisciplin i den offentlige debat efter alt det her," siger Svend Auken.

Han har dog sine betænkeligheder. Specielt Dansk Folkeparti vil udnytte situationen, mener han.

"Jeg håber, at danskerne har en dobbelt-holdning til konflikten. På den ene side finder de det dybt uacceptabelt og skandaløst, at danske ambassader og konsulater står i brand, men på den anden side, tænker de over, om vi altid har gjort og sagt det rigtige i forhold til muslimer," siger Auken.

Holder øje med Pia

For Marianne Jelved er Pia Kjærsgaards seneste nyhedsbrev et udtryk for, at Dansk Folkeparti ikke vil lægge bånd på sig selv. Derfor vil Jelved i langt højere grad end tidligere observere Pia Kjærsgaards parti.

"Jeg vil selv reagere mere kraftigt over for sprogbrug, som jeg føler, er krænkende. Jeg har flere gange hørt Dansk Folkepartis sprogbrug, og jeg vil i fremtiden gøre det mere systematisk efter denne her sag," siger Marianne Jelved.

Hun placerer dog også ansvaret hos Anders Fogh Rasmussen som gang på gang undlader at kommentere Dansk Folkeparti ytringer, mener hun.

"Regeringen har et totalt ansvar for, hvem den ses sammen med. Derfor mener jeg, at regeringen bør sige sin mening til Dansk Folkeparti. Hvis jeg var statsminister, så ville jeg for eksempel forholde mig aldeles kritisk til Pia Kjærsgaards seneste nyhedsbrev," siger hun.

For Pia Kjærsgaard er den værste udgang på den igangværende konflikt, at danske politikere begrænser sig selv. I et interview med Information i går understregede DF-formanden, at "Muhammed-sagen under ingen omstændigheder skal ændre den måde, vi taler om hinanden på. Det ville være det værste, der kunne ske".

Desuden fastslår Pia Kjærsgaard, at hun personligt kan stå inde for alle de udtalelser, hun er kommet med.

Fra landsby til verden

Ifølge Lars Bille, lektor i statskundskab på Københavns Universitet, kan de danske politikere lige så godt indstille sig på, at det de siger, er til fri skue for resten af verden.

"Jeg er overbevist om, at Muhammed-sagen har været en chokoplevelse for mange danskere. Det er gået op for os, at vi ikke længere lever i et lille relativt isoleret land, men at vi er en del af den globale verden. Den gamle tese om, at en sommerfugls vingeslag i New York kan medføre en orkan et andet sted i verden, er et meget godt billede på hele sagen. Der er derfor ikke nogen som helst tvivl om, at det her vil få en ganske afgørende betydning for den politiske debat fremover," siger Lars Bille.

Indtil videre har sagens store vinder været Dansk Folkeparti, som har oplevet en massiv vælgerfremgang, siden sagen eksploderede søndag den 29. januar. Men det er ikke sikkert, partiet kan fastholde sin popularitet i sagen.

"Jeg tror, at langt de fleste danskere er enige i, at man ikke længere kan betragte Danmark som et isoleret samfund. Vores tradition i Danmark har altid været kompromisset og konsensus. Men det vil tage sin tid at finde en passende debatform. Det kræver en aktiv deltagelse, men de historiske rødder i dansk politik bygger på konsensus, og derfor er der basis for det, også i denne her sag," siger han.

Især Venstre og de konservative vil blive testet fremover.

"Min vurdering vil være - set i lyset af de seneste 14 dage - at der internt i Venstre og hos de konservative vil være et pres på frihedsbegrebet i forhold til Dansk Folkepartis udlændingepolitik, og måden man udtrykker sig på."

Vil ikke sætte DF på plads

Venstres gruppeformand Svend Erik Hovmand afviser dog, at Venstre vil sætte Dansk Folkeparti på plads.

"Det er klart, at den øgede globalisering har mange aspekter i sig. Det handler blandt andet om, at vi skal finde acceptable måder at tale til hinanden på. Men vi skal ikke underkaste os en anden kultur. Vi har ytringsfrihed i Danmark, og Venstre skal ikke blande sig i, hvad Dansk Folkeparti siger og gør," siger Hovmand.

Men er det ikke regeringens hovedpine, hvis ytringer fra dets parlamentariske grundlag får bålet til at blusse op rundt omkring i verden?

"Som jeg sagde før. Vi lever i en global verden, og vi må finde en måde at leve på, som kan give plads til forskelligheder. Men vi skal ikke sætte andre partier plads," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her