Læsetid: 3 min.

Opiumproduktion i Helmand eksploderer

Opiumhøsten i Helmand bliver mere end fordoblet i 2006 på trods af intensiveret militær tilstedeværelse. FN-chef for narkobekæmpelse i Afghanistan står magtesløs, og det vanskeliggør indsatsen for danske soldater
7. juli 2006

Afghanistans myndigheder fejrede onsdag en triumf, da 40 ton narkotika til en værdi af 500 millioner dollar blev brændt af uden for Kabul. I løbet af det seneste år har afghanske anti-narkotika myndigheder desuden arresteret mere end 600 personer, der handler med opium, heroin eller hash-produkter eller fungerer som kurérer - heriblandt 19 regeringsmedlemmer og embedsmænd.

"Vi har ryddet 15.000 hektar (en hektar er 10.000 m2, svarende til to fodboldbaner, red.) i år, hvilket er tre gange så meget som sidste år, men vi har stadig lang vej at gå, før vi når vores mål," sagde viceudenrigsminster General Mohammad Daud Daud ved det efterfølgende pressemøde.

Problemer i syd

Men et er de nordlige provinser og Kabul-området, hvor den afghanske regering har haft betydelig succes. Noget ganske andet er det sydlige Afghanistan og i særdeleshed den Taleban-hærgede Helmand provins, hvor 260 danske soldater deltager i den såkaldte ISAF operation, der skal forberede området for genopbygning - herunder skabe sikkerhed for de afghanske myndigheder, der skal opiumsproduktionen til livs.

Høsten står nu for døren i Helmand, der sidste år stod for en tredjedel af Afghanistans opiumsproduktion, og ifølge avisen Financial Times er arealet, hvorpå der dyrkes, steget eksplosivt fra 26.500 hektar i 2005 til anslået 77.000 hektar i år.

Denne udvikling er ifølge en 'vestlig anti-narkotika ekspert', der udtaler sig til Financial Times under betingelse af anonymitet, "en fuldkommen katastrofe" for den kampagne mod opiumsproduktionen, der indtil videre har kostet over en milliard dollar i Afghanistan.

Ingen sikkerhed

Doris Buddenberg, chef for UNODC, FN's Kontor for Narkotika- og Kriminalitetsbekæmpelse i Kabul, anslår, at op til 15 procent af Talibans indtægter kommer fra indtægter ved heroineksport, men som den altdominerende økonomiske faktor i Afghanistan rækker konsekvenserne af eksplosiv vækst i opiumsproduktionen langt videre:

"Betydningen af en industri, der står for mellem 33- og 50 procent af Afghanistans BNP - mindst - er naturligvis enorm. Udover at financiere Taleban og al-Qaeda har narkotikaindustrien magt til at korrumpere offentligt ansatte - fra embedsmænd, lokale guvernører og helt op på regeringsniveau," siger Doris Buddenberg, der dog roser sine afghanske kolleger for at gøre alt, hvad de kan over for en "enormt kompleks opgave":

"Jeg synes, man skal se positivt på, at viljen er til stede, og at man aktivt griber ind, hvor man kan.

Men i Helmand er der utrolig mange problemer. Det har der været i årtier, men det har vist sig, at den optrappede militære konflikt og tilstedeværelsen af internationale styrker ikke har kunnet skabe hverken den fornødne sikkerhed for landsbybefolkningerne eller grundlaget for den genopbygning og udvikling, der er nødvendig, hvis bønderne skal opgive den lukrative opiumsvalmue," siger Doris Buddenberg.

FN magtesløs

Hun medgiver, at der ikke er nogen tegn på, at de faktorer, der er nødvendige for at komme narkoproduktionen til livs, er til stede i Helmand. Eller at de vil være det i den forudsigelige fremtid Og det har konsekvenser:

"Vi står som FN-organisation reelt magtesløse over for Helmand i øjeblikket, og det eneste effektive våben, vi kan foreslå, der ikke optrapper konfliten yderligere, er øget grænsekontrol over for eksporten," siger Doris Buddenberg.

Hun hentyder her til de mange vurderinger fra eksperter, der frygter, at international indblanding i eksempelvis afbrænding af opiumsmarker vil være benzin på bålet og have potentiale til at skabe en bredere folkelig opstand. Ligesom Forsvarets Efterretningstjeneste i sine vurderinger af trusselsbilledet i Afghanistan vurderer, at direkte indblanding i kampen mod opiumsproduktionen vil øge truslen mod soldaternes sikkerhed markant.

Det kan imidlertid være vanskeligt at se, hvad de danske soldater, der ikke skal deltage i den igangværende offensiv mod Taleban, Operation Moutain Thrust, og heller ikke skal være direkte engageret i narkotikabekæmpelsen, så skal foretage sig.

"Der gælder det helt fundamentale, at narkotika intensiverer og forværrer eksisterende konflikter i et samfund. Når narkotika er den eneste industri, man kan leve af, så er det uhørt vanskeligt at bekæmpe. Det får naturligvis også betydning for soldater som de danske, for i Helmand er det svært at lave noget som helst, der ikke påvirker narkotikaindustrien," siger Doris Buddenberg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her