Læsetid: 3 min.

Opposition: Karaktermord af racisme-rapport

Karaktermord, kalder oppositionen regeringens behandling af Europarådets kritiske rapport om racisme og intolerance i Danmark.
25. juli 2006

Hvis man lukker munden på kritikeren, får man ingen kritik. Sådan kunne man foranlediges til at tro, at statsministeren tænkte, da Statsministeriet, Udenrigministeriet og Integrationsministeriet i foråret indledte en koordineret kampagne mod Europarådets racisme-komité, ECRI.

Formålet var at underminere en kritisk rapport om forholdene for etniske minoriteter i Danmark, inden den overhovedet blev offentliggjort. Og det lykkedes i en grad, så selv formanden for ECRI, den danske juraprofessor Eva Smith, i går erkendte, at ECRI tabte kampen i offentligheden. Men kritikken slipper statsministeren ikke for. Oppositionen angriber nu i skarpe vendinger regeringens håndtering af forløbet omkring rapporten.

"Når man angriber på den måde, længe inden rapporten er udkommet, vil jeg kalde det overlagt karaktermord. Jeg synes, regeringen skulle koncentrere sig mere om kampen mod racisme end kampen mod ECRI," siger de radikales udlændingeordfører Morten Østergaard.

Han kaldte allerede regeringen i samråd om sagen inden sommerferien og har netop gennemført en underskriftindsamling til støtte for ECRI, hvor i alt 58 parlamentsmedlemmer skrev under.

"Det er for nemt for regeringen at hævde, at hele Europa bakker op om kritikken af ECRI. Alle får kritiske rapporter - det er meningen med dem - og derfor kan regeringerne måske være lidt skeptiske. Men tilsvarende er parlamentarikere fra en meget bred kreds af lande meget glade for ECRI's arbejde," siger Morten Østergaard, der mener, at det skader Danmarks renommé, at regeringen på denne måde bekæmper et organ, Danmark selv har været med til at oprette.

"Danmarks image har ændret sig på flygtninge- og indvandrerområdet, og det ved regeringen godt. Men i stedet for at lytte til budskabet, dræber de budbringeren. Det synes jeg klæder Danmark dårligt."

Dårlig sag

Rapporten fra ECRI udkom den 16. maj og var et resultat af et besøg fra en schweizisk og en finsk juraprofessor. De kritiserede blandt andet det danske debatklima og regeringens modvilje mod at skrive internationale konventioner ind i loven.

Allerede uger forinden havde Udenrigsministeriet, Statsministeriet og Integrationsministeriet iværksat et nøje planlagt angreb mod ECRI og rapporten. Blandt andet besøgte danske diplomater udenrigsministrene i Europarådets 45 medlemslande for at fortælle om Danmarks problemer med troværdigheden i ECRI. I en intern notits, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, kunne Udenrigsministeriet efterfølgende erklære missionen fuldført.

"Det er generelt lykkedes at få skabt forståelse for, at rapporten(-) indeholder væsentlige fejl og således ikke tegner et retvisende billede af situationen med hensyn til racisme og intolerance i Danmark," hedder det.

Oppositionen mener, at regeringens reaktion viser en tydelig frygt for at tage en kritisk diskussion af tolerancen i Danmark.

"Regeringen har en dårlig sag, og det er jo klart, at den frygter, at det reelle billede af Danmark kommer frem: at vi er det land i Europa, der behandler flygtninge og indvandrere dårligst. At vi er næsten hermetisk lukket for indvandring, og at vi i den hjemlige debat ser en retorik, der konstant afgrænser og ikke anerkender etniske minorieter," siger formand for SF, Villy Søvndal.

Udlændingeordfører for Enhedslisten, Jørgen Arbo-Bæhr, er enig. Han erkender, at der var nogle fodfejl i rapporten, men mener, at det antal af sager, der står tilbage, ikke 'er Danmark værdig'.

"Forløbet viser, at regeringen hellere vil bruge tid på at fabrikere argumenter end på at tage en konstruktiv diskussion. De ved, at de er på kanten af stort set alle internationale konventioner og ud over kanten for, hvordan man kan behandle andre mennesker," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her