Læsetid: 3 min.

Opposition roser borgerlig kritik af indsatsen mod kvindehandel

Der er håb for de handlede kvinder, når flere borgerlige politikere nu undsiger regeringens strategi, mener oppositionen. S, R, SF og Enhedslisten genfremsætter nu forslag om at udvide beskyttelsesperioden
19. oktober 2006

Det vækker stor tilfredshed hos oppositionen, at flere VK-politikere - stik i mod regeringens strategi - står fast på deres krav om at udvide beskyttelsesperioden for handlede kvinder.

"Det er helt afgørende, hvis kvinderne skal have tillid nok til de danske myndigheder til, at de vil angive bagmændene. Meldingerne fra de borgerlige er rigtig gode, og jeg går ud fra, at det betyder, at de har mod til at stemme for vores forslag," siger SF's ligestillingsordfører, Anne Grete Holmsgaard.

Meldingen fra blandt andre Marion Petersen (V), Ellen Trane Nørby (V) og de konservatives Tom Behnke og Helle Sjelle får nu oppositionen til at genfremsætte et forslag om at udvide opholdet for de handlede kvinder fra 30 til 90 dage.

Anne Grete Holmsgaard peger på, at regeringspartierne vilje til at tage hårde midler i brug i bekæmpelse af kriminalitet bør gøre sig gældende i forhold til kvindehandel.

"I dag er det nærmest gratis at være menneskehandler," siger hun.

VK-kritikere skal stå fast

Hos de radikale er ligestillingsordfører, Lone Dybkjær, også godt tilfreds med, at nogle borgerlige politikere kan se nødvendigheden af at udvide beskyttelsesperioden.

"Jeg håber selvfølgelig, at de kan få overtalt deres grupper, eller at de i hvert fald holder fast i deres egne standpunkter, når der i første omgang skal stemmes om at udvide beskyttelsesperioden," siger hun.

Lone Dybkjær er dybt beskæmmet over meldingerne fra integrationsminister Rikke Hvilshøj (V) og socialminister Eva Kjer Hansen (V) som afviser at udvide beskyttelsesperioden fra 30 dage til de tre måneder, som både politiet og EU anbefaler.

"Kvindehandel er rent slaveri, som man ikke kommer til livs ved at knipse med fingrene. Det er helt forfærdeligt, og meldingerne fra de to ministre er rendyrket kynisme," siger hun.

Det officielle Venstre er blandt andet bange for, at en udvidelse vil åbne op for flere asylsøgere, men den bekymring ryster Lone Dybkjær på hovedet af.

De radikale er parat til at give asyl til handlede kvinder, som ikke har mulighed for at vende hjem til trygge omgivelser.

"Der er selvfølgelig ikke nogle, der prostituerer sig for at få asyl," siger Lone Dybkjær.

V-folk har fået nok

Som Information skrev i går, så har flere anonyme Venstrefolk fået nok af partiets grovkornede retorik over for udlændinge.

Alle i partiet støtter en stram udlændingepolitik, men i sager om asylbørn, vold mod indvandrerkvinder og i kvindehandelsspørgsmålet er partiets strammeprofil kammet over.

Det officielle Venstre betragter bekæmpelsen af kvindehandel som et udlændingepolitisk anliggende og ikke som anliggende om kriminalitets bekæmpelse, hvilket ryster Marion Pedersen (V).

"Der er jo ikke nogen, der prostituerer sig, fordi de vil have asyl i Danmark," sagde hun til Information i går. I samme artikel pointerede hun, at Venstres oplæg om bekæmpelse af kvindehandel var en ren "skåltale".

Socialdemokraternes Lise von Seelen er glad for signalerne fra de borgerlige kritikere.

"Marion har jo helt ret, når hun taler om, at kvinderne ikke prostituerer sig, fordi de vil have asyl. De lever under slavelignende forhold, men det fortæller meget om, hvilken opfattelse det officielle Venstre har i det her spørgsmål," siger Lise von Seelen, som i går tog kontakt til de andre oppositionspartier for at genfremsætte forslaget om en udvidelse af beskyttelsesperioden.

Enhedslisten Line Barfod håber nu på, at de borgerlige kritikere holder fast.

"Jeg glæder mig faktisk meget over, at der er nogle borgerlige politikere, der går op i det her spørgsmål. Kvinderne er jo ofre. De skal have hjælp og beskyttelse, men det er regeringen tilsyneladende ligeglade med," siger Line Barfod. For at oppositionens forslag skal kunne vedtages, kræver det mindst frem stemmer fra den borgerlige lejr samt opbakning fra de fire nordatlantiske mandater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her