Læsetid: 3 min.

Oppositionen: CIA-flyvninger skal undersøges til bunds

Udenrigsministerens uddybende forklaringer til Europarådet om de påståede hemmelige CIA-overflyvninger erstatter langt fra en egentlig undersøgelse. Det mener oppositionen og Amnesty Danmark, der opfordrer regeringen til at undersøge de CIA-fly, der mistænkes for at være blevet brugt til at transportere terrormistænkte til tortur
11. april 2006

Regeringen har været særdeles sløv til at undersøge de CIA-fly, der mistænkes for at transportere fanger til tortur og hemmelige fængsler. Sådan lyder meldingen fra den politiske opposition, der efterlyser en undersøgelse af flyvningerne. For selv om udenrigsminister Per Stig Møller (K) i fredags afleverede uddybende forklaringer til Europarådet om, hvad den danske regering ved om CIA-overflyvningerne, er det langt fra godt nok, mener Morten Østergaard, europarådsmedlem for de radikale.

"Regeringen har være enormt fåmælt. Det første svar, den afleverede til Europarådet, var sparsomt, og det her er ikke meget bedre. Regeringen tager ikke spørgsmålet, om der har været ulovlige flyvninger i dansk luftrum, seriøst. Jeg anklager ikke regeringen for noget ud over nøl og langsommelighed," siger Morten Østergaard, der opfordrer regeringen til at undersøge, hvilke fly det drejer sig om, hvad de har transporteret, og om de er landet på dansk jord.

Amnesty International påviste i sidste uge, at CIA-fly bliver brugt til at transportere terror- mistænkte til tortur i hemmelige fængsler.

Rapporten gør det ifølge Morgen Østergaard endnu vigtigere at klarlægge Danmarks rolle.

"Det er vigtigt, vi får vendt hver en sten i sagen. Som det er nu, kan man sætte spørgsmålstegn ved, om vi foretager os de ting, vi fordømmer andre steder i verden; nemlig at vi i krigen mod terror tilsidesætter lov og ret," siger han.

Juridisk gennemgang

Udenrigsministeren afleverede i fredags supplerende oplysninger til Europarådet, fordi de forklaringer, rådet i første omgang fik fra dansk hold, ikke var fyldestgørende. I forbindelse med de supplerende oplysninger, erklærede udenrigsministeren, at den danske regering ikke accepterer de påståede fangetransporter.

Men Morten Østergaard mener, det er mærkeligt, at man siger, at man ikke vil acceptere denne type flyvninger i fremtiden, når man ikke er villig til at undersøge, om der er sket ulovligheder i fortiden.

Han bakkes op af formanden for Folketingets Udenrigsudvalg, SF'eren Steen Gade.

"Rapporteringen er en juridisk gennemgang af institutionerne, og den redegør for, at overflyvningerne vil være ulovlige. Det er ikke en undersøgelse af, om det rent faktisk er sket," siger Steen Gade, der ser Amnestys rapport som særdeles bekymrende.

"Amnestys anklager er så alvorlige, at man fra dansk side bør gøre, hvad man kan for at afdække, om der er sket noget ulovligt i dansk luftrum. Hvis det er sket i EU-lande, så er det helt utilstedeligt," siger han.

Derfor vil Jeppe Kofod, udenrigsordfører for Socialdemokraterne, tage sagen op i udenrigspolitisk nævn.

"Det er oplagt at undersøge, og jeg håber, regeringen er med på, at alt kommer frem i lyset," siger han.

Derudover er Jeppe Kofod glad for, at udenrigsministeren har meldt ud, at denne type flyvninger ikke tolereres.

Det er Eva Hesse, der er kampagneleder ved Amnesty Danmark, enig i.

"Men vi holder stadig fast i, at der skal skabes klarhed over, hvad der er sket. Vi skal have undersøgt, om Danmark har været medvirkende til at gøre det muligt at sende fanger til lande, hvor de risikerede at blive udsat for tortur," siger hun.

Enhedslisten har anmeldt sagen om de påståede flyvninger til Københavns Politi, og Rune Lund fra Enhedslisten er langt fra imponeret over regeringens vilje til at få undersøgt CIA-flyene.

"I forklaringen til Europarådet er der 17 sider i alt. 16 af dem handler om, hvordan Forsvarets Efterretningstjeneste og Politiets Efterretningstjeneste fungerer. Det, der står i rapporten er banalt, og det erstatter langt fra en egentlig undersøgelse," mener han.

Det var i går ikke muligt til at få en kommentar fra udenrigsminister Per Stig Møller.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu