Læsetid: 1 min.

Oppositionen erklærer sig som vinder af valget i Albanien

Albaniens tidligere præsident udråbte mandag sig selv som vinder af parlaments-valget selv om resultatet endnu ikke forelå
6. juli 2005

Albaniens tidligere præsident Sali Berisha erklærede sig mandag aften vinder af søndagens parlamentsvalg, selv om valgkommissionen først sent tirsdag aften offentliggjorde resultatet.

Medlemmer af Det Demokratiske Parti fejrede den påståede sejr med gadefest og skudsalver i luften i hovedstaden Tirana og i partiets højborge Durres og Kukes.

Med henvisning til sine tidligere anklager om korruption mod ærkerivalen, premierminister og Socialistleder Fatos Nano, sagde Berisha mandag, at sejren skyldes hans partis 'rene hænder'-kampagne.

"Det er ikke kun en sejr for Det Demokratiske Parti, men for hele nationen," sagde han til tilhængere i Tirana.

Resultatet af valget var ventet mandag morgen, men optællingen trak ud på grund af omfattende foranstaltninger imod manipulation og på grund af et kompliceret valgsystem, hvor 100 parlamentspladser vælges direkte, mens de sidste 40 skal fordeles proportionalt mellem partierne.

De internationale valgobservatører gav mandag valget et forsigtigt positivt skudsmål. Det levede 'til en vis grad op til de internationale demokratiske standarder', sagde observatørerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) på et pressemøde i Tirana.

"Det store flertal af albanske vælgere brugte deres demokratiske rettigheder på en moden og velafbalanceret måde, fastslog valgobservatørernes danske chef, Jørgen Grunnet.

Dermed rykkede det lille og ludfattige Balkanland et lille skridt nærmere EU-medlemskab. Bruxelles havde nemlig gjort det klart, at man ønskede at se en afstemning i god ro og orden, før EU vil skrive under på en stabiliserings- og associeringsaftale, der kan bane vejen for et fremtidigt albansk medlemskab af den eftertragtede klub.

I alt 57 procent af de knap tre millioner stemmeberettigede deltog i valget.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her