Læsetid: 2 min.

Oppositionen kræver nyt svar

Kulturministeren må træde i karakter og få de rigtige oplysninger frem, lyder det fra oppositionen, som undrer sig over, at Brian Mikkelsens (K) svar til Folketinget er i modstrid med udsagn fra den italienske undersøgelses-dommer. De radikale kalder nu ministeren i samråd i sagen
6. december 2006

Om igen. Sådan lyder det fra oppositionen til kulturminister Brian Mikkelsen, efter at den italienske undersøgelsesdommer Paolo Ferri afviser, hvad ministeren ellers har oplyst til Folketinget -nemlig at de italienske myndigheder har anmodet om udlevering af de stjålne kunstskatte fra Glyptoteket. Det har de ikke, fastslår Ferri, og det vækker undren hos Enhedslistens kulturordfører Per Clausen, som kalder det 'uhyre betænkeligt'.

"Og det er klart, at vi er nødt til at høre, hvad ministeren siger. Hvis han har svaret urigtigt, er det en alvorlig sag, så det vil jeg bede ministeren forklare," siger han.

Den radikale kulturordfører Elsebeth Gerner Nielsen er ligeledes godt træt af de divergerende meldinger om de danske myndigheders rolle i sagen. Hun vil nu kalde ministeren i samråd:

"Så vi kan finde op og ned i den her sag, hvor vi tilsyneladende svarer i øst, når de italienske myndigheder spørger i vest,"siger hun.

Ministerens skalkeskjul

Ifølge undersøgelsesdommeren beder de italienske myndigheder blot om dansk bistand til at opklare tyverierne. Og det samme gør den socialdemokratiske kulturordfører, Mogens Jensen.

"Nu har denne sag faktisk været oppe nogle gange, og det er ikke tilfredsstillende, at ministeren blot beder om redegørelser fra Glyptoteket. Sagen er klar: Vi kan ikke som et land, der ønsker at være førende inden for kunst og kultur, være bekendt ikke at stille al vor viden til rådighed for de italienske myndigheder. Jeg er fuldstændig uforstående over for, at ministeren og regeringen ikke med det samme har tilbudt deres hjælp," siger han.

Mogens Jensen peger på, at det bør have konsekvenser for Glyptotekets statsstøtte, hvis ikke museet af egen fri vilje afleverer de italienske kunstgenstande.

"Nu må ministeren træde i karakter. På regeringens vegne bør han tilkendegive, at vi naturligvis vil bistå de italienske myndigheder, så de rigtige oplysninger kan komme frem," siger han og peger på, at Danmark ikke på den ene side kan tale for et stærkere europæisk samarbejde mellem politi og myndigheder og samtidig afvise af yde hjælp i en konkret situation.

"Jeg kan nu se, at svaret fra ministeren er et skalkeskjul for ikke at ville bistå de italienske myndigheder," siger Mogens Jensen.

Beklageligt

Italienske anmodninger om bistand fra de danske myndigheder er hidtil blevet afvist med henvisning til, at sager om hæleri ifølge dansk lov er forældet efter ti år.

Men ifølge Paolo Ferri er der altså ikke tale om, at Danmark skal udlevere kunstskattene, blot at myndighederne skal dele deres viden med italienerne. Han peger samtidig på, at myndighederne i Italien blev mødt med en 'aggressiv afvisende holdning' hos såvel de danske myndigheder som hos Glyptoteket. Og det er Elsebeth Gerner Nielsen langt fra tilfreds med:

"Det lyder beklageligt, hvis Danmark er det eneste land, der har været vanskeligt at samarbejde med, for vi er forhåbentlig enige om, at det er vigtigt at få standset de internationale bander, der handler med stjålne kulturværdier," siger hun.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu