Læsetid: 3 min.

Oppositionen kræver redegørelse for nedskæringer

Medlemmerne af Finansudvalget vil have en redegørelse fra Thor Pedersen, efter det er kommet frem, at de pålagte besparelser på indkøb i undervisningssektoren reelt betyder nedskæringer
20. juni 2007

Flere uddannelsesinstitutioner skal i år spare helt urealistisk mange penge på indkøb af blandt andet computere og kontorartikler. Finansministeren har nemlig pålagt dem at købe bestemte varer gennem en statslig indkøbsaftale med store rabatter - pengene har man brugt forlods til at finansiere politi- og fødevareforliget. Men alle de uddannelsesinstitutioner, Information har talt med, kan umuligt spare de pålagte beløb, og må derfor skære ned på andre områder.

Det får nu flere af Folketingets finansordførere til at bede finansminister Thor Pedersen (V) om en redegørelse for forløbet, blandt andre den socialdemokratiske finansordfører, Morten Brødsgard:

"Vi har sagt ja til, at pengene til forligene skulle hentes med en effektivisering på indkøbene. Vi har ikke sagt ja til besparelser på institutionernes samlede drift," siger han. Og tilføjer:

"Hvis det er rigtigt, at det er umulige besparelser, som flere siger i jeres artikler, så har vi en ny situation, og derfor har vi bedt om en redegørelse fra ministeren, siger han."

Alle partier undtagen Enhedslisten er med i politiforliget, som lige nu finansieres gennem besparelser i de statsejede uddannelsesinstitutioner. Men partierne mener nu, at man har sagt ja på forkerte vilkår - blandt andre SF's Finanspolitiske ordfører, Ole Sohn:

"De tal, I har skrevet om i avisen undrer mig, For de svarer ikke til de tal, vi har forhandlet. Det har aldrig været ideen at de skulle ud i regulære nedskæringer," siger han og henviser blandt andet til Sorø Akademi, hvor man er blevet bedt om at spare 200.000 mere end man samlet set bruger på indkøb af de pågældende varer:

"Det har aldrig været tanken, og jeg går ud fra, at man i Finansministeriet har meldt nogle forkerte tal ud til institutionerne. Finansministeren lagde netop vægt på, at det var penge, der ikke gjorde ondt nogen steder. Tværtimod skulle institutionerne få en lille gevinst ved at købe ind fælles. Så jeg vil bede finansministeren om at redegøre for det her," siger Ole Sohn. Også Enhedslisten, som er med i fødevareforliget, som også skal finansieres gennem besparelser på indkøb, er skuffede:

"Under forhandlingerne spurgte vi meget ind til det. Man er altid mistænkelig, når der kommer penge ud af ingenting. Nu viser det sig så, at man nogle steder har fået krav om besparelse, der er større end det samlet indkøb, så enhver kan enhver se, at det er hul i hovedet," siger Frank Aaen, som allerede har stillet Finansministeren spørgsmål om sagen.

Svar

Det har Information også gjort, men selvom ministeren har sendt flere mails tilbage, ønsker han tilsyneladende ikke at svare på de centrale spørgsmål - i hvert fald gør han det ikke.

Den konservative finansordfører Christian Wedell-Neergaard er mere åbenmundet. Han kalder ordningen for "Den helt rigtige løsning."

"De skal ikke spare en krone andre steder, og det har aldrig været meningen, at de skulle spare en krone. De skal bare benytte sig af statens indkøbsordninger."

Han kender dog til problemerne rundt omkring:

"Jeg er bekendt med den bekymring, som flere har. Men jeg kan ikke kommentere tallene i Sorø Akademi eller andre steder," siger Christian Wedell-Neergaard, som dog åbner en mulighed for, at finansieringen af fødevare- og politiforliget igen skal tages op:

"Hvis potentialet i de statslige indkøbsordninger viser sig at være mindre end forventet, så må folketingets partier sætte sig sammen og kigge på det," siger han.

Thor Pedersen kommer senest til at forklare besparelserne den 26. juni, hvor han er indkaldt til samråd af undervisningsudvalget om sagen. Det er planen, at alle landets selvejende uddannelsesinstitutioner, herunder universiteter og gymnasier, fra 2007 skal underlægges de samme sparekrav gennem en fælles indkøbsordning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her