Læsetid: 3 min.

Oprah og løgnen på bestsellerlisten

Efter at have forsvaret forfatteren James Frey og hans tvivlsomme memoirer på flere tv-shows, inklusive sit eget, kylede Oprah Winfrey torsdag aften Frey ud af sin bogklub - live på tv
28. januar 2006

I journalistikkens verden siger vi gerne, at en løgn kan nå hele verden rundt, før sandheden overhovedet får sko på. I forfatteren James Freys tilfælde nåede ikke bare en løgn, men en hel håndfuld af dem mere end verden rundt, før nogen gav sig tid til at klæde sandheden på; faktisk hele vejen op ad New York Times bestsellerliste, hvor bogen A Million Little Pieces har ligget siden september sidste år.

Anmelderne roste værket for at bidrage med en ny vinkel på stofafhængighed og for sin hudløst ærlige facon udi beskrivelsen af det hundeliv, James Frey angiveligt skulle have tvunget sig selv igennem.

Således beskriver bogen en række af de værste begivenheder i James Freys liv, herunder en rodbehandling uden bedøvelse, et drama uden for en rehabiliteringsklinik, et tre måneder langt ophold i spjældet og hans sorg over en kærestes død.

I september sidste år - knap to år efter udgivelsen - kom Freys bog så ind i varmen hos talkshow-værten Oprah Winfrey: Hun valgte den som månedens bog i Oprah's Book Club og inviterede Frey til interview på sit tv-show, Oprah.

I de tre måneder umiddelbart efter, at Frey var gæst på showet, solgte forlaget mere end to millioner eksemplarer af bogen, som dermed var den hurtigst sælgende bog i de 10 år Oprah's Book Club har eksisteret.

Torsdag aften faldt hele korthuset sammen live på tv. James Frey sad som i september ved siden af Oprah og besvarede spørgsmål om sin bog. Men torsdag var hans vært betydelig mere kritisk, når hun ikke var direkte vred eller nærmest grædefærdig af raseri.

"Jeg føler mig snydt," sagde hun til Frey. "Men det er endnu værre, at du har snydt millioner af læsere. Jeg sad her på scenen i september og stillede dig ganske mange spørgsmål, og de svar, du gav mig, blev præsenteret til millioner af mennesker som sandfærdige. Hvorfor løj du?"

"Jeg begik en fejl," forsvarede Mr. Frey sig og forklarede at for at klare sig igennem sit misbrug, havde han måttet opfinde et barskt image af sig selv: "Og da jeg skrev bogen, hang jeg fast i det image i stedet for at kigge indad på mig selv," sagde Frey.

Egentlig begyndte Freys historier at falde fra hinanden allerede 8. januar, hvor websitet the Smoking Gun offentliggjorde en række oplysninger, som bestred sandheden af adskillige passager i Freys bog, herunder at han havde tilbragt timer, ikke tre måneder i spjældet.

11. januar gik Frey på CNN's Larry King Live talkshow og forklarede at han havde opdigtet dele af bogen, men stadig anså dens budskab for at være intakt: "Jeg står stadig bag bogen og det faktum, at den er min historie. Den er stadig en sandfærdig beretning."

Oprah Winfrey ringede ind til showet og sagde, at bogen stadig var sandheden om Freys liv og kaldte balladen for "stor ståhej for ingenting".

Torsdag aften måtte Oprah æde sine ord igen: "Jeg har fortrudt den opringning. Jeg begik en fejl og efterlod det indtryk, at sandheden ikke betyder noget. Det er jeg ked af, for det mener jeg ikke. Til alle Jer, der har påpeget det, siger jeg: I har fuldstændig ret."

Herefter konfronterede Oprah James Frey med de episoder i bogen, som the Smoking Gun beviste var fup.

"Jeg tror, det meste af det, de skrev, var korrekt. Helt sikkert," sagde Frey.

Oprah beklagede sig dernæst over, at da hun tidligt i forløbet blev advaret om, at dele af Freys bog måske ikke var helt korrekte, havde hun fra forlaget modtaget forsikringer om, at alt var i den skønneste orden.

Udgiveren DoubleDay, et forlag under Random House, forsvarede sig med, at der ingen grund var til at tvivle, selvom Frey tidligere havde kontaktet forlaget med bogen, dengang som fiction.

"En forfatter kommer med sin bog og siger den er sand," sagde forlagsredaktør Nan Talese til Oprah og forklarede, at forlagets jurister havde tjekket bogen for ærekrænkelser og bagvaskelse. Men fakta tjekkede de ikke.

Oprahs svar til Talese anses allerede i forlagskredse for at beskrive en ny standard i branchen: Ingen fact-checking af non-fiction bøger? - That needs to change.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her