Læsetid: 2 min.

Opsang til danske politikere om kvindehandel

Retspolitikkerne mødes i dag med jura-eksperter for at diskutere en ny handlingsplan mod kvindehandel. En af eksperterne er Birgitte Kofod Olsen fra Institut for Menneskerettigheder
6. december 2006

"Hvorfor tager en ung pige af sted fra Benin City i Nigeria for at sælge sin krop til danske mænd på et bordel i Slagelse eller i Vamdrup? Hvad får hende til det?"

Det vil afdelingsleder Birgit Kofod Olsen fra Institut for Menneskerettigheder i dag spørge de retspolitiske medlemmer af Folketinget om.

Det sker på et internt møde i Folketinget i dag om straffelovens bestemmelser om kvindehandel. Regeringens nugældende handlingsplan mod kvindehandel, også kaldet trafficking, skal nemlig fornyes fra årsskiftet.

På mødet vil Birgitte Kofod Olsen også selv besvare sit spørgsmål:

"Det gør hun, fordi nogen har talt hende til det. Eller fordi de har brugt trusler eller vold. Derfor er de unge nigerianske kvinder - og de øvrige ca. 2.500 udenlandske prostituerede i Danmark - ofre. De er ofre for en af de værste forbrydelser, vi kender, nemlig slaveri. Og en kommende handlingsplan må tage det meget mere alvorligt, at kvinderne er ofre, og Danmark må i langt højere grad behandle kvinderne som ofre."

Det vil få konsekvenser, bl.a. for længden af den periode, som udenlandske prostituerede får lov til at opholde sig i Danmark, den såkaldte refleksionsperiode. I dag er den på 30 dage, selv om bl.a. en ekspertgruppe under EU længe har anbefalet minimum 90 dage. Fremover skal kvinderne derfor, hvis det står til Birgitte Kofod Olsen, automatisk have opholdstilladelse i minimum tre måneder.

Overvej svensk model

"Erfaringen har vist, at det er svært i løbet af kun 30 dage at nå både at give menneskelig støtte og hjælp til kvinderne og samtidig få dem til at vidne mod bagmændene. I dag ser vi mere kvinderne som et middel til at ramme bagmændene, og vil de ikke det, så er det ud af vagten. Men der findes ikke effektive vidnebeskyttelsesprogrammer for de prostituerede, der måske kunne have det tilstrækkelige mod til at røbe deres bagmænd."

Politikerne bliver også nødt til at sammenkæde prostitution med trafficking.

"Der er kun trafficking, fordi der er et marked for prostitution. Og i stedet for hele tiden at sovse rundt i, at prostitution er et ældgammelt erhverv, og at kvinderne selv vil, så må vi til at tænke radikalt anderledes: Vi må forholde os til, om der i et moderne velfærdssamfund skal være mulighed for at købe et andet menneske. Om det er en ret, som mænd bare skal have til evig tid? Og derfor kommer vi også til at skulle diskutere den svenske model, hvor kunderne er blevet kriminaliserede. Det er efter min mening helt uacceptabelt, hvis vi fortsat lukker øjnene for redskaber, som kunne medføre en adfærdsændring. Og derfor må vi især diskutere, hvad det er for et kvindesyn, der gør trafficking muligt."

Birgit Kofod Olsen vurderer ikke, at Danmark vil blive oversvømmet af afrikanske piger, hvis refleksionsperioden forlænges. Den frygt har ellers været et af regeringens vigtigste argumenter mod at forlænge til minimum 90 dage.

"Det er jo ikke sket i Italien, hvor alle ofre for trafficking automatisk får en længere opholdstilladelse. Og det hænger jo netop sammen med, at en tilværelse som gadeprostitueret i Danmark ikke er et karrierevalg, som de unge kvinder selv planlægger. Det har andre gjort for dem, og derfor er kvinderne ofre. Og derfor skal de hjælpes langt mere effektivt end hidtil."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her