Læsetid: 3 min.

Opvarmning går stærkere end i 20.000 år

- og det er menneskehedens skyld. Konklusionen i den kommende rapport fra FN's internationale klimapanel er lige så entydig, som den er videnskabeligt underbygget
5. maj 2006

Verdens førende klimaforskere er på vej med et foruroligende budskab: Ikke blot forværres den globale opvarmning af menneskeskabt forurening - dens omfang er også helt uden sidestykke i mindst 20.000 år.

Denne vurdering fra en gruppe internationale eksperter er konklusionen på en overvældende datasamling, der viser, at Jordens klima er ved at undergå dramatiske forandringer som følge af menneskelige aktiviteter.

Ifølge en foreløbig version af den kommende rapport fra FN's Klimapanel (IPCC) har koncentrationen af kul-dioxid, methan og andre drivhusgasser i dag nået sit højeste niveau i 650.000 år.

IPCC forudsiger, at de globale gennemsnitstemperaturer vil stige med 2-4,5 grader Celsius som resultat af den menneskeskabte fordobling af kuldioxid-emissioner.

Men temperaturen kan yderligere stige 1,5 grad som følge af selvforstærkende virkninger, når havis smelter, permafrost-områder optør, og oceanerne forsures.

Rapporten, der er IPCC's fjerde, siden klimapanelet blev oprettet i 1988, skulle have været fortroligt materiale, indtil den endelige version går i trykken til næste år.

Imidlertid er en kopi af den foreløbige rapport blevet offentliggjort af en amerikansk regeringskomité og kan nu downloades på internettet af enhver, som via e-mail anmoder om password til at få adgang til den.

US Climate Change Science Programme, det amerikanske program for forskning i klimaforandringer, som i går offentliggjorde sin egen rapport med lignende konklusioner, erklærer, at den vil søge at få så mange klimaeksperter og miljøpolitikere som muligt til at granske og kommentere den foreløbige IPCC-rapport.

IPCC's vurdering er underskrevet af hundredvis af klimaforskere og fremstår således som den til dato mest komplette, bedst underbyggede og autoritative vurdering af klimaforandringer og deres konsekvenser.

Drivhusgassernes skyld

Skeptikere vil ikke finde mange holdepunkter i de umisforståelige formuleringer i den foreløbige rapport, hvori det totalt afvises, at de registrerede klimaforandringer kan afskrives som et naturligt, ikke-menneskeskabt fænomen.

"Der er omfattende beviser på menneskeskabt opvarmning af klimasystemet i temperaturmålinger foretaget på jordoverfladen, i atmosfæren og i havene," hedder det bl. a.

Og videre: "Det må betegnes som overordentlig sandsynligt, at drivhusgasser har været den afgørende årsag til den øgede globale opvarmning, der har kunnet iagttages over de sidste 50 år."

"Det er ydermere sandsynligt, at drivshusgasudledningen isoleret betragtet kunne have frembragt en større opvarmning, end den der er målt i perioden, havde det ikke været for en vis afkøling som følge af naturlige og andre menneskeskabte faktorer."

Siden IPCC's forrige rapport fra 2001 har klimapanelets forskergruppe angiveligt indsamlet et væld af nye overbevisende data, der viser, at klimaændringerne allerede er i fuld gang.

Forskerne konkluderer, at de igangsatte klimaforandringer vil forløbe over årtier og måske endda århundreder - ganske uanset om de menneskeskabte emissioner kan sænkes og holdes nede.

"2005 og 1998 var de to varmeste år, vi har temperaturdata for. Fem af de seks varmeste år har været de seneste fem år, 2001-2005," hedder det i rapporten.

Satellitdata indsamlet siden 1978 viser, at ismasserne i Det Arktiske Hav er aftaget med 2,7 procent per årti med endnu større reduktioner på omkring 7,4 procent i de varmere sommermåneder.

"Den laveste mængde havis nogensinde målte vi i 2005," fastslår rapporten.

"En stigende mængde data tyder på registrérbar menneskelig indflydelse på andre aspekter af klimaet, herunder havis, hedebølger og andre vejrekstremer, havstrømsmønstre, storme og nedbør," hedder det videre.

Afsmeltende gletschere og polar-iskapper kan medføre, at verdenshavenes vandstand stiger med op til 43 cm før 2100 - og stigningen for de næstfølgende to århundreder forudsiges at blive næsten det dobbelt af det tal.

Menneskeskabte emissioner af drivshusgasser er formentlig allerede forklaringen på de stigende vandstande, der er observeret over det seneste århundrede, mener rapportens forfattere.

"Menneskelige aktiviteter er efter alt at dømme hovedårsag til den seneste reduktion af den arktiske iskappe. Der er også tegn på mindskelse af det globale snedække og konstateret en udbredt tilbagetrækning af gletschere - begge dele er konsistente med den globale opvarmning," tilføjes det.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu