Læsetid: 2 min.

Ordet 'opgør' er malplaceret

Historiker og medredaktør David Gress mener ikke, at historieskrivning i sig selv bør være politisk
28. september 2006

David Gress har ud over at være medredaktør på antologien 20 begivenheder, der skabte Danmark selv skrevet kapitler om Reformationen, Christian d. 4. og den danske hærs nederlag ved Dybbøl i 1864.

- Er 20 begivenheder der skabte Danmark et politisk eller et fagligt projekt?

"Den sondring kan man ikke lave. Det er lidt af begge dele. Det er politisk i den forstand, at vi syntes, det ville være sjovt at lave et indspark fra sidelinjen ind i kanondebatten. Men grundformålet er ikke at være politisk provokerende; det er at være fagligt interessant."

- Hvad gør I op med?

"Det er jo forskelligt. I visse af kapitlerne gør forfatterne op med gængse opfattelser, som for eksempel i Christopher Arzrounis kapitel om Kanslergade-forliget, hvor han gør op med myten om at velfærdsstaten startede i 1930'erne ved en stor reform vendt mod en yderligtgående liberalistisk politik. Hvilket er noget sludder. Og sidste kapitel af David B. Karsbøl gør op med den aktuelle myte om, at vi i dag har en borgerlig regering. Det har vi jo slet ikke; den er midtsøgende og ikke spor borgerlig. Det kapitel synes jeg er forfriskende."

- Hvad vil I opnå med det?

"Nu er der jo 20 kapitler, som strækker sig fra stenalderen frem til nutiden og er skrevet af en række forskellige mennesker, så de vil jo opnå en række forskellige ting hver især. Men mit eget udgangspunkt er, at jeg gerne vil fortælle nogle historier, som er utroligt spændende og vigtige. Og at jeg er ked af den omfattende historieløshed, som jeg gerne vil prøve at modarbejde ved hjælp af lidt begejstring."

Politisk brod er godt

- Kunne man ikke i stedet for alle disse politiske opgør med historieskrivningen bestræbe sig på faglig objektivitet?

"Ordet 'opgør' er malplaceret i forhold til vores bog. Måske er der lidt i de sidste kapitler. Jeg vil nok skelne mellem de kapitler, der rækker længere tilbage, og dem der handler om de sidste 60-70 år, som indeholder begivenheder, som kan huskes, og stadig er omdiskuterede. Men for min egen regning vil jeg gerne gøre op med den søvndyssende faghistorie med kedelige kornpriser og uden lidenskab. Jeg synes jo emner som krig, blod og kampe er mægtig spændende, og jeg vil gerne gøre lidt op med historikernes pænhed."- Kan man lave historeskrivning, som ikke er politisk?

"Det afhænger af, hvad du mener med politisk. Jeg mener, at udgangspunktet bør være et engagement i og en lidenskab for at forstå fortidens mennesker. Det, man så finder ud af, kan godt have en politisk brod, når man er færdig. Men man skal have respekt og en vis ydmyged over for fortidens mennesker og ikke underkaste dem sin egen dagsorden."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her