Læsetid: 3 min.

Ordførere: Danskerne er umoralske

De konservative og de radikale efterlyser mere kontrol af det sorte arbejde i villa-kvartererne efter en rundringning har vist, at tre ud af fire hånd-værkere bliver ringet op og får forespørgslen, 'kan du gøre det sort'
10. oktober 2005

Danskernes bryster sig af at leve i et velfungerende retssamfund, men når det gælder sort arbejde, er moralen særdeles flosset. Sådan lyder meldingen fra Folketingets skatteordførere, når de forelægges resultatet af Informations rundringning til 200 håndværkere rundt om i landet.

Rundringningen viser nemlig, at tre ud af fire håndværkere har oplevet at blive ringet op af borgere, som vil have ordnet carporten eller lagt fliser uden regning.

"Det bekræfter desværre, at vi har et meget alvorligt moralsk problem i det danske samfund, når det gælder sort arbejde," siger de konservatives skatteordfører, Charlotte Dyremose.

Den sorte andel af bruttonationalproduktet voksede kraftigt fra 2,6 procent i 1996 til 3,8 procent i 2001, hvor Rockwoolfondens Forsk-ningsenhed foretog sine sidste beregninger.

I dag køber danskerne sort arbejde for omkring 50 milliarder kroner om året, og flere undersøgelser peger på, at otte ud af 10 danskere finder det i orden at benytte sig af sort arbejde.

Charlotte Dyremose stiller sig i køen af såvel forskere som politikere, der advarer imod danskernes holdning.

"Det er jo dybt underminerende for velfærdsstaten, for hvis alle ikke bidrager til statskassen, bliver byrden jo tungere for dem, der finansierer vores velfærdsydelser," siger Charlotte Dyremose.

Hun mener, at det sorte arbejde medvirker til at forværre Danmarks internationale konkurrenceevne, og at det i sidste ende går ud over de svageste i samfundet.

"Som altid bliver de svageste taberne, hvis vi er nødt til at skære ned på velfærdsydelserne i samfundet. Og det kan det sorte arbejde jo være medvirkende til," siger Charlotte Dyremose.

Dårlig kontrol

Hun bakkes op af de radikales skatteordfører, Poul Erik Christensen. Han mener, at det ulovlige arbejde florerer i en sådan grad, at man ville kunne finansiere afskaffelsen af topskatten, hvis man afskaffede sort arbejde med et fingerknips.

"Når folk direkte ringer op til håndværkere, de ikke kender, siger det noget om, hvor socialt accepteret sort arbejde er. Folk sammenligner det ikke med, hvad det reelt er - nemlig tyveri. Og det er dybt undergravende for den danske økonomi," siger Poul Erik Christensen.

Han mener, at det sorte arbejde udgør et væsentligt større problem, end skatteministeriet vil erkende, og vender sig imod ministeriets såkaldte 'fairplay-kampagne', hvor flere arbejdspladser får uanmeldt besøg af skattevæsenet.

"Razziaer mod pizzariaer og kiosker giver gode tv-billeder, men hjælper ikke noget. Jeg synes, det er skandaløst, at regeringen ikke gør mere for at aflive det sorte arbejde. Der skal mere kontrol til. Folk ville jo ikke køre langsommere på vejene, hvis det ikke var på grund af mere kontrol," siger Poul Erik Christensen.

Helt konkret efterlyser han for eksempel, at man begynder at kontrollere håndværkeres køb af materialer i forhold til deres salg, og at Told og Skat udøver mere kontrol i weekenderne. Poul Erik Christensen er nemlig overbevist om, at mange af håndværksmestrene sælger materialer sort til deres lærlinge, som så tjener ulovlige kroner på at installere håndvaske og ordne rør hos Hr. og Fru Danmark i weekenderne.

Også de konservatives Charlotte Dyremose efterlyser mere kontrol i weekenderne. Hun er enig i Dansk Byggeris forslag om at sende Told og Skat ud i villakvartererne lørdag og søndag for at opspore og tjekke de håndværkervarevogne, der burde stå parkeret et helt andet sted. Dermed går hun imod sin egen regerings linje, hvor skatteminister Kristian Jensen har afvist kontrol i villakvartererne som 'kratluskeri'.

"Jeg er dybest set så træt af folks usolidariske holdning til sort arbejde, at jeg mener, vi er nødt til at gøre noget ved problemet. Men det er selvfølgelig problematisk at gribe ind i privatlivets fred. Det er en svær balancegang," siger Charlotte Dyremose.

Kører kampagne

Skatteminister Kristian Jensen siger til Information, at han "ikke vil kaste sig ud i spekulationer om, hvor udbredt det sorte arbejde i villakvartererne er".

Han henviser til, at regeringen arbejder på at få fjernet kimen til det sorte arbejde ved at sænke skatterne.

"Og så kører vi jo vores kampagne, hvor man på byens busser kan se plakater med idrætsstjerner, der siger 'fair play' til danskerne. Det får forhåbentlig borgerne til at sige nej tak til sort arbejde," siger Kristian Jensen.

Han bakkes op af Dansk Folkepartis skatteordfører Mikkel Dencker:

"Det er mit indtryk, at regeringen gør alt, hvad man realistisk kan forvente af den med hensyn til sort arbejde. Det handler om at have en oplysningskampagne, der kan overbevise folk om, at sort arbejde er det samme som at stjæle naboens cykel."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her