Læsetid: 6 min.

Orgasme er kun for 'sjov'

Kvinders orgasme har i århundreder været omgærdet af uvidenhed og mytedannelse, for hvad er egentlig den naturlige forklaring på, at kvinder skal have orgasme. Den amerikanske professor Elisabeth A. Lloyd har netop udgivet en bog, hvor hun giver en kontroversiel forklaring
30. maj 2005

Merete og Kenneth havde været kærester i et år, da de besluttede at tage på solskinsferie i Grækenland. De havde fået en lejlighed lige ned til stranden, solen skinnede og ud over at bade og spise græsk mad, havde de lejet en bil og kørt rundt i bjergene for at udforske området.

"Ferien var perfekt, men der var noget, jeg ikke havde fortalt min kæreste, og det begyndte at gå mig mere og mere på," fortæller Merete.

Som de fleste andre nyforelskede par, havde Merete og Kenneth ofte sex under deres ferie, men på fjerdedagen havde samlejet været aparte, og bagefter var de begyndt at diskutere forskellen på mandens og kvindens orgasme. Det var endt i en voldsom diskussion, og til sidste havde Merete smækket døren og var begyndt at græde.

"Jeg havde ikke modet til at fortælle ham, hvad mit problem var, så jeg reagerede voldsomt ved at gå min vej. I stedet satte jeg mig ud på en taverna og skrev et langt brev til ham," siger hun.

Faker orgasme

I brevet forklarede Merete sit problem. I det år hun og Kenneth havde været kærester, havde hun 'faket' alle sine orgasmer. De høje skrig, de knyttede næver og de saglige smil. Det hele havde været løgn. Merete havde i virkeligheden ikke fået en eneste orgasme.

"Jeg kunne sagtens selv onanere og få orgasme, men den der dybe vaginal-orgasme, som alle talte om, og som skulle komme, når man var sammen med en mand, den havde jeg sgu aldrig fået, og det var dybt frustrerende, for jeg følte, at der måtte være noget galt med mig," siger hun.

Klassisk problem

Meretes problem er klassisk. I flere 100 år har kvinders onani og kvinders orgasme nemlig været et mysterium - både for kvinden selv, men også for hele den vestlige verden.

Selv i de senere år, hvor det seksuelle frisind har været fremherskende, eksisterer der stadig så meget uvidenhed, tabu og myter om kvinders krop og kønsdele, at selv videnskaben er rådvild.

Eller som den danske læge og seksualforsker Gorm Wagner udtrykker det:

"Det er fortsat nogle helt grundlæggende spørgsmål om kvindens seksualitet, der er uafklarede. Kvindens seksualitet er i den grad blevet kulturelt styret igennem historien, og vi aner simpelthen ikke, hvordan kvinder vil opføre sig seksuelt, hvis de levede helt uberørt i naturen. Måske er det slet ikke sikkert, at kvinden er sat i verden for at have seksuel lyst," siger han.

Iagttager man hunners adfærd i naturen, så er der nemlig sådan set kun en enkelt ting, der er vigtigt for hunnens seksualitet, hvis arvemassen skal føres videre, forklarer Gorm Wagner.

"Hvis man ser på de store aber, så er det klart, at det er den største han med den sølvgrå ryg, der får lov at parre sig med hunaben som den første, og det eneste, der sådan set er vigtigt under parringen, er, at hun står stille imens. Om mennesket er anderledes, er stadig totalt uafklaret, og vi venter stadig på det store forskningsmæssige gennembrud. Det eneste, vi med sikkerhed kan konstatere, er, at der i hvert fald er mange kvinder, der godt kunne tænke sig at fungere lidt bedre seksuelt i det daglige," siger Gorm Wagner.

De to orgasmer

Problematikken omkring kvinders lyst er ikke blevet nemmere af, at man igennem tiden har fokuseret på mindst to forskellige orgasmer hos kvinder, nemlig den såkaldte klitoris-orgasme og den såkaldte vaginalorgasme. Forskellen mellem de to orgasmer blev ikke mindst understreget af psykoterapeuten Sigmund Freud, der mente, at klitoris blot var en rudimentær erogen zone som kun umodne kvinder fumlede med - "en slags forkrøblet penis", som Freud udtrykte det.

I slutningen af 1800-tallet blev visse kvinder ganske vist behandlet for såkaldt 'hysteri' eller 'nervøs livmoder' ved, at en læge placerede små sitrende maskiner omkring klitoris. Efter et stykke tid indtrådte 'kramper' og efterfølgende afslapning, og det hjalp tilsyneladende kvinderne.

Metoden blev dog kun brugt strengt medicinsk og havde officielt intet med sex eller onani at gøre.

Hvis kvinder overhovedet kunne få orgasme, hed det sig, at det skete ved en såkaldt 'vaginalorgasme', og altid når penis var indført i skeden. Den forklaring passede godt ind i et patriarkalsk samfund, hvor kvinden ikke havde en seksualitet uden manden, og hvor det var upassende, at en kvinde kunne få flere orgasmer end en mand.

50 orgasmer i træk

Det var derfor afslutningen på århundreders mørke, da de amerikanske forskere William Masters og Virginia Johnsen i midten af 1960'erne konkluderede, at kvinders orgasme "altid er forbundet med klitoris". Ved en række strengt videnskabelige forsøg lykkedes det ligefrem de to at få deres forsøgskvinder til at opnå over 50 orgasmer i træk ved elektronisk stimulation af klitoris!

Debatten om klitoris- kontra vaginal-orgasme er dog ikke helt forstummet af den grund, men de fleste sexologer mener i dag, at det først og fremmest er stimulering af klitoris, som fører til orgasme. Orgasmen er en refleks, og den opadstigende del af refleksen begynder hovedsagelig i klitoris, og den nedadstigende del ender i muskulaturen.

Hvis man opfatter stimuleringen af klitoris som begyndelsen, og muskelsammentrækningerne i vagina som resultatet, er det meningsløst at tale om to typer orgasmer, for selv om orgasmen udløses i klitoris, deltager vaginalmuskulaturen i høj grad.

Detaljerne omkring orgasmen giver dog stadig ingen forklaring på, hvorfor kvinder overhovedet får orgasme.

Mandens orgasme er enkel at forklare, for den hænger i de fleste tilfælde sammen med udtømning af den sæd, der er nødvendig for forplantning, men hvad skal kvinden bruge orgasmen til, og hvorfor er orgasmen hos nogle kvinder sjælden eller sågar næsten umulig at opnå, mens den hos andre er hyppig?

Nyt orgasmebud

Et af de nyeste bud kommer fra den amerikansk professor i biologi ved Indiana Universitet, dr. Elisabeth A. Lloyd, der netop har udgivet bogen The Case of the Female Orgasm: Bias in the Science of Evolution. Her samler hun alle de 20 førende teorier om kvinders orgasme og prøver at veje dem op mod hinanden for at nærme sig en sandsynlig forklaring.

Her gør hun blandt andet op med den såkaldte Bellis og Baker-teori, der ellers påstår, at en kvindes orgasme hjælper sædcellen på vej mod ægget. En stærk og sund mand, der kan give kvinden mange orgasmer, har ifølge den teori, derfor større chance for at få afkom - helt i overensstemmelse med læren om den naturlige udvælgelse.

I stedet foretrækker Elisabeth A. Lloyd en teori af antropologen Donald Symons fra 1979, der går på, at kvindens orgasme er et slags biprodukt af den fysiske udvikling, der foregår, når fosteret er mellem otte og ni uger gammel. I den periode dannes nerverne til forskellige reflekser - blandt andet orgasmen, og kort efter bestemmer hormonerne, om udviklingen skal fortsætte mod mand eller kvinde. Præcis det samme kan ifølge Elisabeth A. Lloyd ses med brystpartiet, hvor mænd og kvinder fundamentalt set er ens, men hvor hormonerne betyder, at udviklingen af kvindens bryster fortsætter.

Kun for sjov

Ifølge Elisabeth A. Lloyd har evolutionen bevaret klitoris som et følsomt punkt, fordi det kan føre til lyst, sex og dermed reproduktion, men det er ikke nok til at forklare orgasmen, fordi den tilsyneladende er helt unødvendig for reproduktionen.

Elisabeth A. Lloyd ender derfor med at konstatere, at den kvindelige orgasme simpelthen kun "er for sjov", og højest fungerer som en slags overbygning på den følsomhed som klitoris har. Selv om den konklusion kan lyde lidt fersk, så mener dr. Elisabeth A. Lloyd ikke desto mindre, at den er vigtig. Eller som hun sagde til New York Times i sidste uge:

"Hvis kvinder får at vide, at det er naturligt at have orgasme hver eneste gang, de har sex, og at orgasmen vil hjælpe dem til at blive gravide, så får det dem samtidig til at føle sig unormale, hvis de ikke opnår orgasme. Det har således stor personlig betydning for alle kvinder, hvis man kan få styr på den kvinde orgasmes evolutionshistorie."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her