Læsetid: 2 min.

Oriana Fallaci er død

Den italienske stjernejournalist og islamkritiker blev 77 år
16. september 2006

Oriana Fallaci, en af Italiens bedst kendte journalister og krigskorrespondenter, som i de senere år chokerede den litterære offentlighed med hårde udfald mod islam, døde i går i en alder af 77 år. Fallaci døde i sin hjemby Firenze efter årelang kamp mod kræft.

Aggressiv og provokerende skabte Oriana Fallaci sig sit navn som en insisterende kritisk interviewer af nogle af det 20. århundredes mest berømte lederskikkelser, deriblandt den palæstinensiske leder Arafat, Israels premierminister Golda Meir, den iranske revolutionsleder ayatollah Khomeini og USA's udenrigsminister Henry Kissinger.

Hendes værker - både interviews og bøger - blev oversat og trykt i hele verden.

"Fallacis interviewteknik var bevidst kalkuleret med henblik på at bringe hendes interviewofre ud af balance. Hun gik til hvert interview med indstuderet aggressivitet. Med sin baggrund i europæisk eksistentialisme afvæbnede hun ofte sine samtalepartnere med spørgsmål om døden, Gud og barmhjertighed og udviste en særegent listig intelligens," skrev The New Yorker for nylig i et portræt, der bar overskriften "Agitatoren".

Hun dækkede krigene i Vietnam, Mellemøsten og Latinamerika i en tid, da kvindelige krigskorrespondenter endnu var sjældne, og hun blev skudt og tævet i 1968 under studenterdemonstrationer i Mexico.

Kissinger skrev senere, at hans interview med Fallaci var "den mest frustrerende og katastrofale samtale", han nogensinde havde ført med nogen presserepræsentant.

Allerede under Anden Verdenskrig viste Fallaci sit vovemod som medlem af modstandsbevægelsen.

Beskyldt for racisme

I de senere år levede hun et tilbagetrukkent liv i New York, men efter 11. september 2oo1 vakte hun betydelig forargelse og blev beskyldt for racisme og for at mane til had mod muslimer, da hun udgav bestsellerbogen Galskab og stolthed. Heri skrev hun bl. a., at muslimer "avler som rotter", og at "Allahs børn tilbringer deres tid med røven i vejret med at bede fem gange om dagen".

I sin næste bog, Fornuftens styrke, anklagede hun Europa for at have solgt sin sjæl til, hvad Fallaci kaldte en "islamisk invasion". Idet hun beskriver Europa som "Eurabia", hævdede hun, at "kontintentet havde solgt sig selv og sin sjæl til fjenden som en luder".

Islams invasion, fortsatte hun, blev ikke ikke kun gennemført af "terrorister, som sprænger sig selv i luften sammen med vores skyskrabere og busser", men også af "de indvandrere, som bosætter sig i vores hjem, og som uden respekt for vores lov påtvinger os deres ideer, skikke og Gud".

En dommer i Norditalien rejste sigtelse mod Fallaci for at forhåne islam, men sagen kom aldrig for retten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu