Læsetid: 4 min.

Ormen vågner...

1. august 2001

MENS DETTE SKRIVES, er det ikke til at ane, hvordan verden ser ud, når dette læses. For det er efter tekstens aflevering, og mens både skribent og læsere sover, at ormen vågner. Og angriber. Den røde orm. Eller Code Red Worm, som de kalder den på Internettet.
En ’orm’ er én skabning i den elektroniske zoo, der i dag findes på Internettet. Dér, hvor man også kan møde virtuelle wobblers, smurfs, dæmoner, zombier, trojanske heste – og virus. Alle ved i dag, hvad data-virus er, så nu har nogen udviklet data-orme som den, der i nat vågner af sin dvale. En orm er et lille ondsindet computerprogram, der i modsætning til traditionelle data-virus kan sprede sig gennem netværk og inficere computere, uden at brugerne gør noget som helst. Man behøver ikke at åbne en forræderisk camoufleret e-mail eller lignende for at blive inficeret. Ormen kan selv.
Den røde orm ligger i skrivende stund og sover i tusinder af maskiner rundt om på Internettet. Den 1. august kl. 0.00 Greenwich Mean Time – kl. ét natten til onsdag dansk tid – er ormen programmeret til at vågne. Den begynder straks at kravle rundt på Internettet, søgende efter ’sikkerhedshuller’ i netopkoblede computere, hvorigennem den kan trænge ind og overtage maskinen.
Den røde orm bruger månedens første 19 dage til på denne måde at sprede sig og inficere det størst mulige antal computere verden over. På den 20. dag går alle orme i alle inficerede computere til ét fælles, massivt angreb på nogle udvalgte mål. Fra alle elektroniske verdenshjørner bombarderes målet med falske datapakker med det formål at få netværket til at bryde sammen af overbelastning. Efter denne kraftanstrengelse går ormene til ro i nogle dage i deres maskiner for at samle kraft til næste infektionsbølge. Den 1. september.

DETTE ER »nok til at få Internettet til at nedsmelte,« sagde Russ Cooper fra datasikkerhedsselskabet TruSecure Corp til CNN tirsdag. Nu lever Russ Cooper af at forskrække folk for efterfølgende at kunne sælge dem rådgivning og beskyttelse, så måske overdriver han lidt. Sikkert er det, at den røde orm p.t. er ved at vågne i 250.000 computere, som blev inficeret under den første angrebsbølge, der foregik i juli. Her blev der den 20. juli rettet et voldsomt, koordineret angreb på Det Hvide Hus’ og en række af den amerikanske regerings EDB-servere, hvoraf mange måtte lukke ned. Også servere andre steder i verden blev ramt.
Røde orm er beslægtet med den afskyelige Melissa, der i marts 1999 skabte ravage i computere verden over, og med I love you-ormen, som sidste forår skabte forstoppelse i computere og netværk i masser af virksomheder. Røde orm siges dog at være hurtigere til at formere sig end nogen af dem – Det Hvide Hus kan bringes i knæ på en time, hvis ikke man er forberedt.
Hvor kommer ormene fra, og hvad er dog formålet, spørger man? Hvad Røde orm angår kender ingen svaret. »Hacking er den mest effektive måde at gennemføre antikapitalistisk demonstration på,« bemærker en deltager i BBC’s web-debat om Røde orm, og én hypotese er, at ormen er led i en kamp mod multimilliardæren Bill Gates’ monopolistiske Microsoft-imperium. Det er således – og her kan nogle læsere ånde lettet op – kun computere med software fra Microsofts Internet Information Services og styresystemerne Windows NT eller 2000, der kan inficeres af Røde orm.
En anden hypotese er, at det er kinesere, der står bag. Efter et amerikansk spionflys kollision med et kinesisk jagerfly i april gik amerikanske hackere til angreb på hundredevis af kinesiske hjemmesider som reaktion på kinesernes optræden i den diplomatiske strid, der fulgte flystyrtet. Det udløste i maj hævnangreb på amerikanske regeringsservere fra kinesiske hackere i netværket Honker Union of China. Da Røde orm angreb første gang i juli, efterlod den mange steder beskeden ’Hacked by Chinese’, og derfor er nogle af den opfattelse, at ormen er kinesiske hackeres angreb på USA. I virkeligheden kan beskeden lige så vel være et røgslør fra ormens egentlige skaber.

EN GANG imellem fanges en hacker eller virus-programmør. Men i dag er der 50.000 forskellige virus og orme i omløb i det globale netværk, og der er ingen, der forestiller sig, at de kan neutraliseres eller hindres i at blive endnu mere effektive og ondartede. I det globaliserede netværks tidsalder vil denne virtuelle form for elektronisk kriminalitet, politisk sabotage eller regulær krig mellem lande være en del af dagens uorden. Menneskers vrede eller hang til protest, til ødelæggelse eller til krigsførelse har blot fundet et nyt, tidssvarende udtryk.
Det specielle er, at selv om der står mennesker bag enhver orm eller virus, så vil denne nutidens teknologiske pest som noget ganske nyt ramme os på samme måde som naturkræfterne. Som globale stormvejr, vi bare kan se vælte ind over os.

jsn

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu