Læsetid: 2 min.

Hvad skal osten hedde?

Vores eksport står på spil - intet mindre. Bagsiden sætter et helt kilo på højkant til den, der finder det mest passende navn til den feta, som ikke længere må hedde feta
26. oktober 2005

EF-domstolen har talt. Feta må ikke længere hedde feta. Danmark havde anlagt sagen, men tabte til de græske fåre- og gedeavlere - lige så skammeligt, som da tyrken sendte os ud af Europa-mesterskabet i fodbold. Vi er virkelig som nation kommet ind i en taberstime, men så gælder det kampen om at få vendt nederlag til sejr.

Altså: Hvad skal osten hedde?

Der er ubegribeligt mange tusinde kroner på spil. Ikke som præmie i den konkurrence, vi nu lynudskriver, men for vort gamle land, som i årevis har givet grækerne kamp til stregen, når vi har eksporteret den hvide ost i saltlage for næsen af dem til diverse udenlande, hvor man sætter pris på kvali.

Ikke mindst - i sin tid - til Iran, som vi i dette specifikke tilfælde betragtede som tilhørende godhedens oste-akse. Før den første Golf-krig eksporterede vi 110.000 ton om året til om ikke kaviar-priser så ganske høje priser. I dag er tallet nede på 30.000 ton, hvilket dog fortsat er nok til adskillige salatretter.

Nu får de danske oste-eksportører og -ambassadører pludselig nok at se til med at forklare aftagerne, at feta er noget andet, end det har været.

Flæskesteg ikke truet

Sagen har været på tale og diskuteret i mange, mange år og kan sidestilles med den palaver, der har været omkring Parma-skinke og Rocquefort-ost. Lokalpatrotismen i de områder er en sensibel størrelse.

Formelt blev den anlagt mod EU-kommissionen på én gang, men David stod ikke alene mod Goliath. Også Tyskland, Frankrig og Storbritanien var sure over denne utidige indblanden i fetaens privatliv. Faktisk var endda Tyskland 'medanlægger' af sagen.

Til gengæld kan man formentlig påregne, at nogen på Sicilien ikke må kalde deres ost for Samsø, for det ventes, at der nu er åbnet en ladeport for tilsvarende sager, hvor lokale gør krav på eneret til bestemte varenavne.

Men sådan noget som flæskesteg er ikke truet. Flæskesteg falder uden for kategorierne, de truede arter, og må gerne fortsat hedde flæskesteg. Ligesom svær må hedde svær. Det er ikke det, det handler om.

Giganten Arla har allerde et nyt navn parat, nemlig Apetina, men så er der syv otte andre mejerier, der skal finde på noget.

EF-domstolen har 'storsindet' sat en frist på to år til at indarbejde nye navne, men hvorfor vente?

Det er her Informations begavede læsersegment kommer ind i billedet.

Kære læsere! Vikingernes stolte efterkommere, Richard Floridas ny-kreative elever, kom frem fra jeres flyverskjul!

Hvad skal osten hedde fremover?

Mejeriforeningen, mejeribrugets fælles brancheforening, har resolut sponsoreret et helt kilo fetaost kvit og frit tilsendt, til den af vore læsere, der foreslår det bedste navn, gerne sagligt passende, eller også fantasifuldt, til den snart unævnelige danske ost, 'formerly known as feta.'

Mail jeres forslag, så vi har det senest mandag den 31. oktober kl. 12.00, til:

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her