Læsetid: 4 min.

Outsidernes alliance

Khader og Seeberg stod langt fra hinanden under sidste års Muhammed-krise, og Ny Alliances politik stritter i mange retninger. Alligevel vokser tilslutningen dag for dag
14. maj 2007

Succesen er allerede en kendsgerning, selvom politikken er svævende.
Få dage efter stiftelsen har Ny Alliance fået tusindvis af medlemmer, erobret dagsordenen og fået Fogh til at true med valg. Men indholdet i den politiske tornado er stadig yderst luftigt.

De tre stiftere af Ny Alliance blev tvunget til at fremskynde processen, da B.T. fik nys om planerne om den sensationelle partistiftelse. Derfor var pressemødet sidste mandag stærkt improviseret, og partiets plakater var kun lige akkurat kommet fra trykkeriet.

Det er baggrunden for, at præsentationen kun blev fulgt til dørs af en enkelt A4-side med en håndfuld løst formulerede hensigtserklæringer.

Men de åbne spørgsmålstegn om det nye partis hensigter skyldes i lige så høj grad, at udtalelserne fra partistifterne har været modsætningsfyldte, og at Naser Khader og Gitte Seeberg tydeligt har forskellige prioriteringer i værdikampen.

Umiddelbart var det sandt scoop for Khader, at den konservative stemmesluger ved Europa-Parlamentsvalget gik med i Ny Alliance. Seeberg er en af de stærkeste politikere i sin generation, men hun var uden chance for at få den ministerpost, hendes kvalifikationer berettigede til. Seebergs nære forhold til den tidligere konservative leder Hans Engell lukkede hende i 1999 ude fra den nye ledelse af partiet, og siden har der været stor irritation over hendes solomeldinger. Seeberg var ligesom Khader endt på et sidespor i sit gamle parti, men i Ny Alliance kan hun tiltrække konservative vælgere, der er trætte af Dansk Folkeparti.

Såvel Seeberg som Khader er politikere med et stærkt brand, men den politiske alliance mellem Gitte Seeberg på den ene side og Naser Khader og Anders Samuelsen på den anden har sine svage sider. Forskellene bliver krystalklare, når man ser på Seebergs og Khaders meldinger under Muhammed-krisen sidste år.

Khaders konsekvente afvisning af at give det mindste efter over for islamisterne, fik dengang hans popularitet til at nå stormende højder i den danske befolkning. Han afviste, at der skulle undskyldes for Muhammed-tegningerne og understregede, at sagen ikke måtte føre til selvcensur. Han beskyldte tilmed den radikale folketingsgruppes næstformand Margrethe Vestager for at undervurdere truslen fra islamisterne.

Gitte Seeberg tog det stik modsatte udgangspunkt. På linje med Uffe Ellemann-Jensen advarede hun mod at »støde eller krænke andre mennesker« og deres religiøse følelser: »Det nytter ikke, at vi stædigt fastholder, vi bare kan bruge ytringsfriheden, som vi vil, sagde Seeberg.

Gitte Seebergs kurs flugtede fint med den linje, Marianne Jelved og Margrethe Vestager anlagde i Det Radikale Venstre – til Khaders store frustration. I betragtning af at området er hjerteblod for Khader, er dette ikke just en bagatelagtig forskel.

»Gitte Seeberg stod for en ren ’naivist’-linje under Muhammed-krisen, og der er ingen tvivl om, at en del af nissen – i form af forskellige fløje i værdikampen – flytter med over i det nye parti,« siger den politiske kommentator Ralf Pittelkow.

Nok af Dansk Folkeparti
På samme måde var det to vidt forskellige dråber, der fik bægeret til at flyde over for Khader og Seeberg: Gitte Seeberg kunne ikke leve med de konstante udfald fra Dansk Folkepartis Søren Krarup, mens Naser Khader omvendt ikke kunne leve med den radikale Elsebeth Gerner Nielsens tørklæde-stunt.

På mandagens pressemøde fik Seeberg luft for sine opsparede frustrationer over Dansk Folkeparti, som hun af ærligt hjerte foragter. Overskrifterne efter Seebergs udtalelser gik da også på, at »DF skal holdes uden for indflydelse«.

Hverken Khader eller Samuelsen har sympati for DF, men de har begge et mere pragmatisk forhold til Pia Kjærsgaards folk. Som Anders Samuelsen gentagne gange har udtrykt det:

»Det handler ikke om, hvem man samarbejder med, men hvad man samarbejder om.«

Dermed står Gitte Seeberg tættere på den ’Jelved-radikale’ linje i værdikampen end både Khader og Samuelsen. Men Naser Khader afviser selv, at der er substantielle uenigheder med Seeberg. Og på spørgsmålet om, hvilken linje Ny Alliance vil følge under en ny Muhammed-krise, siger Khader:

»I den situation vil Ny Alliance følge samme linje, som jeg gjorde sidste år. Det er der slet ingen tvivl om.

Samtidig har de første politiske meldinger fra det nye parti strittet i øst og vest. Således ligger Ny Alliances forslag om en skat på 40 procent til højre for De Konservative, der begrænser sig til at gå ind for en marginalskat på 50 procent. Netop kravet om markant lavere skat var medvirkende til, at det liberalistiske Venstre-folketingsmedlem, Leif Mikkelsen, torsdag hoppede af til Khader. Ny Alliance har desuden fredet boligejerne, selvom Anders Samuelsen som radikal politiker var stærk fortaler for øgede boligskatter.

På asylområdet peger politikken i stik modsat retning. Her foreslog Khader i løbet af ugen, at man simpelthen lukker asylcentrene og lader flygtninge arbejde, indtil deres sag er afgjort. Dette forslag overhaler såvel de radikale som Enhedslisten.

Ironisk nok er Ny Alliance klarest på det punkt, hvor partiet har gjort en dyd ud af ikke at lægge sig fast på noget: Khader og co. afviser bestemt at alliere sig med den ene eller den anden blok på forhånd. Det mest sandsynlige er, at partiet vil give Anders Fogh Rasmussen endnu en periode som statsminister. Men det kan Fogh ikke vide sig helt sikker på, og statsministeren valgte torsdag at imødegå truslen om nye afhopninger til Ny Alliance ved at true med valg.

Indtil videre har Ny Alliance mest karakter af et protestparti – med karismatiske frontpersoner, men uden klar politik.

Netop det vidt forskellige udgangspunkt for alliancens politikere gør det påkrævet med en hurtig intern afklaring. Ny Alliances repræsentanter vil siden blive stillet til regnskab for deres udtalelser i disse dage, og det kan være risikabelt at vente med et partiprogram til august, sådan som det nye parti selv har lagt op til.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu