Læsetid: 4 min.

Overophedning af dansk økonomi på vej

Dansk økonomi må vænne sig til nye tider med en smallere arbejdsstyrke. Derfor er det nødvendigt med politiske reformer, siger økonomer, der efterlyser mere mod og handlekraft
24. maj 2006

Normalt har en regering mange muligheder for at styre landets økonomi udenom en ophedning, der betyder stigende lønudgifter og en forringelse af konkurrenceevnen. Men den danske regerings politiske redskaber er i øjeblikket få. Det skyldes, at den førte finanspolitik er låst fast af skattestop, problemer med at holde udgifter i den offentlige sektor nede og manglende mod. Det siger en række af landets førende økonomer, der samtidig peger på nødvendigheden af politisk handling. Ellers får det alvorlige konsekvenser for dansk økonomi.

Problemet er, at man fra politisk side - trods økonomisk fremgang - ikke vil tage fløjlshandskerne af. Det mener chefanalytiker for Danske Bank, Steen Bocian, der efterlyser større handlekraft og flere politiske visioner.

"Et område, hvor man kan savne politisk mod, er i forhold til at reformere arbejdsmarkedet. Man burde tage fat, hvor man slap i slutningen af 1990'erne, hvor der virkelig blev gået til den. Det tyder jo på, at dansk økonomi klarer sig overraskende godt, hvilket giver mulighed for at tage fat på nogle af de langsigtede problemer. Men politisk set går det lidt tungt for sig," siger Steen Bocian.

Fastlåst kurs

Samtidig mener Steen Bocian, at regeringen har gjort sig selv en bjørnetjeneste ved at fastholde et skattestop. Det er politisk set alt for ufleksibelt og er i sig selv ikke med til at motivere befolkningen til at finde arbejde.

"Der er et behov for at justere skattepolitikken, men det er ikke muligt med den førte politik. Det er en stopklods, der bevirker, at vi fastlåser en ikke særlig givtig struktur. Helt konkret giver det ikke mening at udvande boligskatterne. I stedet burde man tage fat på skatten på arbejde. Det er ikke dramatiske ændringer her og nu - men noget, man bør se på," siger Steen Bocian.

Økonom i Arbejdernes Erhvervsråd, Frederik Pedersen, peger ligeledes på, at der i den aktuelle politiske situation er få muligheder for til at styre økonomien udenom fremtidige flaskehalse og overophedning. Derfor er det i øjeblikket kun muligt at tage fat på arbejdsmarkedet.

"Den politiske værktøjskasse er ret tom. Skatte- og udgiftspolitikken kan regeringen af politiske årsager ikke bruge, målet for væksten i de offentlige udgifter tegner ikke til at holde, tværtimod må det på kort sigt forventes, at den kommunale strukturreform kommer til at koste. Og pengepolitikken er afhængig af det europæiske samarbejde," siger Frederik Pedersen.

Chefanalytiker i Dansk Industri (DI), Klaus Rasmussen, er enig. Han mener, at væksten i fremtiden er proportional med arbejdsstyrkens størrelse, og det derfor er altafgørende at sætte ind her:

"Den eneste klemme på dansk økonomi er den begyndende mangel på arbejdskraft. Vi har jo ikke andre problemer. Men her skal der gøres noget, og det kan simpelthen ikke gå hurtigt nok."

Arbejdsstyrken

Frederik Pedersen mener som i DI, at man bør forberede sig på den demografiske udviklings konsekvenser - altså at arbejdsstyrken naturligt vil skrumpe ind.

"Regeringens velfærdsudspil giver umiddelbart ikke det store på kort sigt. Vi ved jo, at vi nærmer os nogle årgange, hvor der vil ske en meget markant udsivning fra arbejdsmarkedet. Derfor er det nødvendigt at se på eksempelvis uddannelse og seniorordninger. Ellers kan vi meget vel komme til at opleve en ubehagelig overraskelse nærmest fra den ene dag til den anden, hvor især de offentligt ansatte simpelthen forsvinder," siger Frederik Pedersen, der gør det klart, at vi også kommer til at opleve et andet misforhold i arbejdsstyrken:

"Samtidig viser vores beregninger på en fremskrivning til 2015, at behovet for mere og mere kvalificeret arbejdskraft øges. Altså, er det ikke nok bare at have en arbejdsstyrke, den skal også være mere kvalificeret."

Et andet springende punkt i den førte politik er den manglende vilje til at åbne for arbejdskraftens frie bevægelighed i Europa. En løsning, som ellers udgør en af grundpillerne i Den Europæiske Union.

"Der er ingen logik i fortsat at opretholde Østaftalen, eftersom der er en relativt høj ledighed i de omkringliggende lande," siger Steen Bocian.

Nye tider

Enstemmigt lyder det fra økonomerne, at vi i Danmark, som i det meste af den vestlige verden, i fremtiden må vænne os til en generelt lavere vækst. Altså en langsom nedkøling af økonomien.

"Man kan tale om, at vi går ind i en ny periode for dansk økonomi. Det nye er, at vi over de næste år bliver betydelig færre i den arbejdsdygtige alder. Det betyder, at dansk økonomi må vende sig til en lavere økonomiske vækstrater, fordi arbejdsmarkedet vil levere færre og færre ressourcer til produktionen," siger Frederik Pedersen.

Steen Bocian er helt enig: "Der er slet ingen tvivl om, at vi i fremtiden må vende os til en lavere vækst."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu