Læsetid: 1 min.

Overraskelse fra Chile

Andrés Woods 'Min ven Machuca' er en velfortalt og både vindende og skarp fortælling om venskab og klassemodsætninger
23. september 2005

Chile gør sig sjældent bemærket som filmnation, men Min ven Machuca er en film af oplagt kvalitet. En velfortalt og både vindende og skarp fortælling om venskab og klassemodsætninger - og om at vokse op i et land, hvor de barske politiske realiteter skaber tidlig modning og desillusion.

Den 11-årige Gonzalo går på Santiagos fineste skole, hvor man under det kortvarige kommunistiske Allende-styre først i 1970'erne optager nye elever fra de ultrafattige barak-kvarterer. Det fører til konfrontationer, men Gonzalo og den nye klassekammerat Machuca slår bro over det sociale svælg og bliver venner.

De har det begge svært hjemme. Gonzalos sensuelle mor har en rig elsker, der optager det meste af hendes tid; og i fattigkvarteret oplever Machuca forråelse og drikfældighed. Men en lidt ældre pige, den hårdkogte Silvana, er med til at holde drengenes mod oppe, ikke mindst når hun gavmildt uddeler kys til begge på skift.

Splittet nation

Fint flettet ind i venskabs-historien tegnes et spændende billede af en nation i en overgangsperiode, splittet mellem Allendes socialisme og de reaktionære kræfter: et fejlbefængt mangelsamfund, men med lighedsidealer i behold. Til slut knuses friheden af det USA-støttede militærkup, der også giver Gonzalos historie en tragisk drejning.

I denne afrunding rutter instruktøren Andrés Wood rigeligt med de voldsomme følelseseffekter, men filmen igennem skaber han en meget nærværende fornemmelse af en omtumlet barndom, der både rummer ekstase og smertelig skuffelse.

Matías Quer er dejlig usentimental og usmart som Gonzalo, og Ariel Mateluna og Manuela Martelli rent ud fremragende som de to proletarbørn, han bliver ven med. Og som Gonzalos mor fremmaner Aline Küppenheim med enkle midler en voldsomt erotisk ladet atmosfære.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her