Læsetid: 2 min.

Overskud

13. februar 2006

"Det er bedre end ventet - det bedste år nogensinde"

Danske Banks ordførende direktør, Peter Straarup, ved fremlæggelse af årsregnskab torsdag

I sidste uge præsenterede Danske Bank det største overskud nogensinde - 12,8 milliarder kroner efter skat blev det til i 2005, året før satte overskuddet også rekord. Lignende gigantoverskud ventes i resten af bank- og finanssektoren. Der er udsigt til ekspansion, nye udenlandske opkøb, men ikke mere konkurrence. Som Information i sidste uge kunne fortælle, er der tale om bankresultater, der målt pr. medarbejder er langt større end i eksempelvis medicinalindustrien. Og overskuddene er ikke, som man kunne tro, et resultat af stigende aktiekurser. Tværtimod skyldes de i overvejende grad den primære bankdrift. Pengene er altså tjent på kundernes gebyrer.

I modsætning til medicinalindustrien lever banker af et købe og sælge et helt standardiseret produkt - nemlig penge. Ifølge den normale økonomi-ske teori vil overskuddet i den slags virksomheder gå mod nul, fordi konkurrencen er benhård, og der er mange udbydere på markedet. Når Danske Bank således kan fremvise et så gigantisk resultat i en tid med meget lav rente, så er det, fordi der er noget helt galt med konkurrencen i banksektoren. Som overvismand Peter Birch Sørensen sagde det i fredags her i avisen, så har man i mange år gjort en stor indsats for at gøre arbejdsmarkedet fleksibelt og presse lønmodtagerne til at være mobile, arbejdsmarkeds-parate og klar til omstilling: Det har været nyttigt og er sket for at skabe et effektivt arbejdsmarked, der kunne kompensere for de høje danske lønninger. I samme periode har man fra politisk hold grundlæggende forsømt at skabe et gennemsigtigt og fleksibelt marked for penge og finansiering. Nu må tiden være kommet til den tunge finansielle sektor, som fortsat lever højt på et besværligt bureaukrati.

Gebyrer, provisioner og rentesatser er fortsat uigennemskuelige for kunderne, og bankerne gør kun nødtvungent noget for at gøre udgifterne sammenlignelige. Dertil kommer, at flytning fra en bank til en anden er unødigt besværligt.

DANSKE BANKS PETER STRAARUP afviser, at der er noget galt med konkurrencen i sektoren. De gode tider skyldes, at højkonjunkturen giver meget få tab, at man har været gode til at tjene penge på gebyrer, og så har rationaliseringer af driften skæppet i kassen. Men hvor bliver discountbølgen af - hvor er bankverdens svar på EasyJßet og Ryan Air? Hvor er alle de udenlandske banker i gadebilledet? Det er bemærkelsesværdigt, at det er så svært at konkurrere, med Danske Bank, Nordea og alle de andre pengeinstitutter, som kan præstere det ene rekordoverskud efter det andet. Da man liberaliserede luftfarten, betød det en hård konkurrence, overskuddene faldt, og priserne gik ned, samtidig med at antallet af tilbud og ruter steg. Det samme skete i telesektoren. Der er tydeligvis behov for at gå konkurrenceforholdene efter med henblik på en ægte liberalisering af den finansielle sektor.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her