Læsetid: 2 min.

Overskuelig Otto

Det Danske Teaters familieforestilling er skabt ud fra en skabelon med højt tempo og godt med prutter
25. januar 2007

'Mor, tror du, at de har et rigtigt næsehorn?, spørger den syv-årige, inden tæppet går for Otto er et næsehorn. For det kunne jo være, at Det Danske Teater havde været på lånetur i Zoologisk Have.

Men nej. I stedet braser der et temmelig genialt og kæmpestort, gult næsehorn ud fra væggen med to overordentlig energiske ben og blide øjne og en lyserød rugbrødsslikketunge. Og så med prikker på. Warv.

Ellers kniber det med overraskelserne i Det Danske Teaters familieforestilling. Alt er karikeret og klichéfyldt, lige fra overtydelig scenografi til overspændt skuespil. Lige som i efterårets Buster. Det virker mest af alt, som om Det Danske Teater har fundet sig en bastant måde at lave familieforestillinger på, som ellers kun findes i velmenende skolekomedier: Sådan noget med pap og lydeffekter i stedet for fantasi og elegance. Der er i hvert fald ingen synlig sammenhæng med tidens øvrige teater. Æstetisk kunne forestillingen være fra 1970'erne, lige som bogen...

Skuespillerne er glimrende, jovist, men de færreste får hevet sig selv ud af skabelonen og spiller ud. Kun Niels Weyde formår at bryde ud med en barmfager bagerfrue med glimt i øjnene - sammen med Tom McEwan, der forlader rutinen, da han får en tromme under armen.

Det er ikke, fordi forestillingen er kedelig. Frank Rubæk har iscenesat med højt tempo og klare pointer - og godt med prutter. Den driver bare rovdrift på Ole Lund Kirkegaards bog, fordi den ikke tilføjer bogen nogen ny synsvinkel. Og dermed bliver næsehornshyldesten til barnets anarkistiske fantasi temmelig uinteressant.

Men børnene er glade. De er vilde med brandvæsnets stigedans, også selv om de kan genkende skuespillerne bag de påklistrede overskæg. Og de forstår ikke et suk af, hvordan Toppers magiske blyantskrift på plankeværket kan forsvinde, bare fordi nogle mennesker lige går forbi.

Og så er alt jo godt.

*Otto er et næsehorn. Tekst efter Ole Lund Kirkegaards bog fra 1972: Waage Sandø og Gunvor Reynberg. Instruktion: Frank Rubæk. Scenografi: Nina Schiøttz. Det Danske Teater til 4. april. 2 timer. Fra 6 år.

I aften i Nakskov kl. 19, voksne kr. 155, børn kr. 75. I morgen Mønshallen i Stege kl. 18.30, voksne kr. 190, børn kr. 90. Torsdag Hvidovre kl. 18, udsolgt. Fredag Baltoppen kl. 18. Voksne kr. 195, børn kr. 85. www.detdansketeater.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her