Læsetid: 4 min.

Overtro der smitter

13. januar 2004

SARS-VIRUSSET ER TILBAGE, og dets første offer er desmerdyret. Mere end 10.000 desmerdyr har man i den forløbne uge nedslagtet i Guangdong-provinsen i syd, til trods for at WHO og andre eksperter har frarådet dette. Der er i denne omgang kun blevet konstateret to tilfælde af sygdommen, men myndighederne, som blev kritiseret så hårdt under forrige epidemi, vil gerne demonstrere, at de denne gang ikke tøver med at skride til handling. En patriotisk kampagne – »krig« kaldes det sågar i medierne – i bedste Mao Zedong-stil mod de »fire farer« er sat i gang. Frem til det kinesiske nytår den 22. januar skal alle provinsens borgere mobiliseres i jagten på rotter, kakerlakker, fluer og myg.
Behovet for strenge sanitære forholdsregler er bestemt til stede. Men alene vil disse ikke kunne stoppe sars-virusset. Problemets rod er, at nogle hundrede millioner kinesere i landets sydlige provinser ikke blot er ved at opæde landets egen fauna, mens også truer Sydøstasiens. Det økonomiske boom og den øgede velstand har skabt stærkt øget efterspørgsel efter eksotiske arter, og jo sjældnere jo bedre. Handel med vilde dyr er blevet en stor industri.
En gammel talemåde siger, at alt, som rører sig på fire ben eller flyver, er både sundt og godt.
Meget bunder i gammel folketro, som det mægtige kommunistparti har aldrig helt har formået at udrydde – i den grad gennemsyrer fobier og fikse ideer om sundhed, virilitet og langt liv store dele af det kinesiske samfund. I traditionel kinesisk medicin indgår mængder af forskellige dyre- og insektpræparater, som anses for at have helende virkning. Lignende velgørende effekter forventer man at opnå ved hjemme eller på restaurant at indtage yewei, ’eksotiske’ vilde dyr.

AF MANGEL på forskning er de fysiske effekter ukendt. Mikrobiologernes facit opviser i den grad røde tal, at nogle taler om en trussel mod Kinas blomstrende økonomi. Virus, som stærkt minder om det corona-virus, der forvolder sars, er konstateret hos mindst syv arter. Forskellige dødelige fuglevira er i enkelte tilfælde blevet overført til mennesker, hvilket lokalt har skabt panik og økonomisk handlingslammelse.
Potentialet for, at nye og ukendte sygdomme spreder sig epidemisk til menneskeheden er stort. De fleste af de influenzavira, som rammer verden, kommer netop fra Guangdong-provinsen, som med sin høje befolkningstæthed og store opdræt af svin, høns og ænder kan beskrives som en gigantisk udklækningsmaskine for alle slags mikroorganismer.
For Kina burde det være en højt prioriteret opgave at mindske efterspørgslen efter vilde dyr. I de mest bizarre tilfælde må det være indlysende for de fleste – f.eks. i forestillingen om at ens børn kan få højere karakterer i skolen foruden et skarpere syn, hvis man giver dem uglehjerne at spise – hvor befængt med overtro disse kinesiske spisevaner er.
Mange af de dyr, som havner på markederne er fredede. I provinserne Guangxi og Yunnan kan man finde traner, vadefugle, høge og ørne med sammenbundne kløer, som det ville være let for politiet at konfiskere. Men end ikke dette bliver gjort.
Allerede sidste år rettedes mistanken mod desmerdyret, som siden har været behandlet som noget nær pestbefængt. Mange blev aflivet, og alle markeder og yewei-restauranter blev lukket. Opdrætterne led milliontab. Yderligere 55 dyrearter blev forbudt.

MEN FRYGTEN GIK gik hurtigt i sig selv igen, og kunderne stod i kø, da forbudet blev hævet i august. »Gourmetmaden er tilbage,« skrev aviserne. En stor del af de vilde dyr smugles ind i Kina fra Thailand, Laos, Vietnam og Burma. Tonsvis af slanger, bæltedyr og myreslugere er til stadighed på vej – det samme gælder aber og fugle.
Fra Thailand kommer også de fleste tigre. Stadig flere dyreparker opdrætter nu tigre, i håbet om at salg og eksport af dyret senere vil blive legaliseret. Sri Racha Zoo har således over 200 tigre, og Safari World 125. Kontrollen er yderst lemfældig, og myndighederne regner med, at der gennemsnitligt smugles tre tigre dagligt til Kina i slagtet og pakket stand.
Fremdeles er desmerdyret i fokus. Men selv om det corona-virus, som er konstateret hos dette dyr, har 99 procents lighed med sars-virusset, er det en fejl at anse dem for identiske. Ifølge WHO er en procents forskel uhyre meget, når det drejer sig om gener.
Massenedslagtningerne i Guangdong-provinsen var mere et politisk shownummer for at berolige offentligheden end et seriøst indslag i kampen mod sars. Risikoen for at kommunistpartiet udnytter situationen for at genindføre de såkaldte naboskabskomiteer for øget social kontrol kan ikke udelukkes. Handel med vilde dyr er officielt stoppet i syd. Men sandsynligvis bliver det grønt lys igen, så snart faren er drevet over.
For regimet i Beijing venter hårde beslutninger.
Yewei-erhvervet beskæftiger formentlig millioner, og de fleste opdrættere af desmerdyr findes i Shanxi og syd for Beijing. Kun en brøkdel er indtil videre blevet aflivet, og prisen bliver høj, uanset hvad man gør.

BG

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her