Læsetid: 4 min.

På Dagen

22. oktober 2002

DEN AVIS, du sidder med nu, har de seneste 58 år været landets yngste. Det er vi fra denne morgen ikke længere, når landets nye dagblad, Dagen, for første gang kommer på gaden. Dagen ejes af Peter Linck, som har skabt sin formue på månedsmagasinerne Euroman og Eurowoman. Dets chefredaktør er Kresten Schultz Jørgensen, der kommer fra et job som kommunikationschef hos Coca-Cola, og inden da blandt andet var chefredaktør på Aktuelt. Linck og Schultz har hyret en stor stab journalister, heraf flere dygtige, som fra dets hovedkvarter på Holmen i København skal forsøge at skabe en avissucces. Vi byder avisen velkommen og glæder os til at møde endnu en konkurrerende avis.

DAGEN har hidtil skiltet med, at det er en kvalitetsavis for engagerede mennesker. Den har også understreget, at den er fri af geografiske, økonomiske og politiske hensyn – og at den hverken er højre- eller venstreorienteret, men blot velorienteret. Avisens ledelse har også understreget igen og igen, at dets målgruppe er eksklusiv – nemlig mennesker, som er mere interesserede i internationale forhold end i danske; der er trætte af at blive kaldt kapitalister, bare fordi de tjener mange penge; som tager ordet på deres søns vuggestues forældremøde; og som i det hele taget har et ressourcemæssigt overskud. Målgruppen insisterer også på – forlyder det – at man sagtens kan have en holdning til sult i Afrika samtidig med, at man tænker på at købe en håndtaske til flere tusinde kroner. Det er store ambitioner, som bladejer Linck og redaktør Schultz har med den nye avis, som de håber på også kan blive en international succes. Der er mange, der har udtrykt sig skeptisk om Dagens muligheder for at overleve på det trængte danske bladmarked. På Information ser vi ingen grund til at være skeptiske på forhånd. Vi vil langt hellere læse Dagen som en ny og spændende konkurrent, der måske oven i købet kan sikre, at dagbladene får nye læsere. Vores mål er naturligvis at lave en avis, der appellerer til så mange som muligt – men vi er entydigt tilhængere af en pluralistisk presse.

DET ER interessant, at der igen dukker en rigtig udgiver op på bladmarkedet: Peter Linck ejer indtil videre Dagen alene og sætter derved egne penge på spil i forsøget på at lave en avis. Det har vi ikke set i Danmark i årtier – bortset fra Maersk McKinney Møllers de facto ejerskab af Berlingske Officin. I stedet har vi haft bredt funderede aktieselskaber – som eksempelvis Information – og i stor udstrækning fonde, der udgiver aviser som Politiken, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten. Det har ikke entydigt været en fordel for de store dagblade, at de har været ejet af fonde, hvis bestyrelser ofte synes besat af bladets tidligere og ældre redaktører og gamle venner – og i for ringe grad af professionelle og fremadrettede personer. Med i den bestyrelse, der er etableret for Dagen, sidder blandt andet en af dansk presses enfants terribles, nemlig Svenn Dam. Som markedsdirektør på Jyllands-Posten gennem 1990’erne var det i høj grad hans fortjeneste, at avisen udviklede sig til landets største. Det seneste år har han været den stærke bagmand hos metroXpress – både i Danmark, Frankrig og Holland. Med i kredsen af Lincks rådgivere hører også Per Mikael Jensen og Ulrik Haagerup – begge var også centrale aktører i Jyllands-Postens storhedstid.

DER VIL givet være stor forskel på indholdet af Dagen og på andre danske aviser – herunder Information. Vi er i høj grad en holdningsavis, som er præget af den måde, vi blev skabt på som en del af den danske modstandsbevægelse. Derfor er vi skeptiske over for alle autoriteter – ja, man kan sige, at vi altid forbeholder os retten til at tvivle på de sandheder, som nogle gerne vil præsentere for os. Vi tillader os at gøre opmærksom på, at det da godt kan være, at den officielle ledighed er lav – nemlig godt 120.000 – men at andre 700.000 voksne i den såkaldt arbejdsdygtige alder er uden arbejde, men i stedet parkeret på forskellige offentlige ydelser. Derfor råber vi ikke hurra, når erhvervslivet råber op om mangel på arbejdskraft. Vi tillader os på samme måde at gøre opmærksom på det paradoksale i, at mens den vestlige verdens regeringschefer råber op om behovet for at hjælpe den fattigste del af verden, så skærer de samtidig markant i den konkrete hjælp. Vi deltager heller ikke i Bjørn Lomborgs ju-hu-kor om, hvor godt det i virkeligheden går for verdens miljø, når rapport på rapport dokumenterer det modsatte.
Netop derfor kan det jo godt være, at der er nogen, der synes, vi lyder lige lovligt bekymrede, og at vi har lidt for svært ved at se de positive historier – og måske ikke altid er begejstrede nok. Sådan må det nu engang være, når man dækker en verden og et samfund, der fortsat er præget af kolossal ulighed. Dagbladet Information har som ambition at påpege forskelle mellem ord og handling – og tage stilling til de sager, vi dækker, og som optager samfundet. Præcist som Dagen placerer vi os hverken hos det ene eller det andet politiske parti – men forskellen er, at vi har en holdning.

-dt

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her