Læsetid: 2 min.

På dybt vand

Journalist Anders Lund Madsen skrev i en kronik på halvvejen om ekspeditionen under overskriften "Den sejlende børnefødselsdag". En meget hård kritik af kedsomheden og manglende evner til at tænke spektakulært: Ekspeditionen forblødte på grund af "idioti, inkompetence og alment pladder", skrev Lund Madsen, som var om bord i flere omgange. Han troede på de store ord og de store armbevægelser og historiens vingesus, da skibet sejlede ud og formand for Dansk Ekspeditionsfond Søren Haslund-Christensen sagde, at Galathea 3 skal nå ind i hver eneste klasselokale. Det når den aldrig. Godt at Vædderen er hjemme igen.
25. april 2007

"Mange af forskerne har jo været på de samme destinationer før, der er i hundredvis af forskningsskibe og stationer i de fleste af de områder, som du for en rimelig billig penge kan flyve hen til."

- Tom Fenchel, professor i marinebiologi.

Inspektionsskibet Vædderen var ladet med en stor portion nostalgi, romantik og eventyrlyst, da det stævnede ud fra København på den tredje danske Galathea-ekspedition. Ambitionerne var tårnhøje, og med Helge Sander, hele det danske establishment og stort set samtlige medier i ryggen kunne det kun blive en triumf af de store.

Målet var både at skaffe nye forskningsresultater og at skabe opmærksomhed omkring formidling af naturvidenskabelig forskning. Men ingen af delene er rigtigt lykkedes, og slet ikke når man tager omkostningerne i betragtning. Projektet har været forkert tænkt fra starten, for mange interesser har villet alt for meget, og iveren efter at profilere søfartsnationens stolte traditioner har aldeles overskygget målene.

Status, når vædderen i dag stævner ind i Københavns Havn, er, at Galathea 3-ekspeditionen i bedste fald har været spild af en masse gode penge. I værste fald har den udstillet dansk forskning som altmodisch, ligegyldig og tilhørende forrige århundreders forladte traditioner. Traditioner fra datidens store spektakulære ekspeditioner, der kunne opdage nye landområder, nye dyrearter og nye menneskekolonier i fjerne egne. I dag er mobiliteten - også for forskere og journalister - blevet væsentlig bedre for at sige det mildt, og ekspeditioner af den karakter som Galathea 3 har fået komikkens skær.

Værre er det, at stort set samtlige danske medier har været fedtet grundigt ind i det prestigefyldte projekt. Tv-stationer og de store landsdækkende morgenaviser har haft glade journalister om bord i ugevis for at skrive mest om ingenting eller små sjove reportager om hverdagslivet, nu de alligevel var om bord.

Den kritiske sans forsvandt med skumsprøjtet på de syv verdenshave, og ingen ud over en enkelt vovede at rapportere om en ekspedition uden tøj på. 200 millioner kroner har jordomsejlingen kostet, for de penge kunne der være købt mange flybilletter og lokale ekspeditioner eller pr-kampagner for naturvidenskaben til landets folkeskoler. Og det ville have opfyldt målene på langt bedre vis.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her