Læsetid: 4 min.

Med på en kongelig kigger

31. marts 2006

"I øvrigt mener jeg, at det er dejligt at se, at Dronning Margrethe giver sin mand 'plads' ved aktivt at sige 'prinsgemalen og jeg' og ikke bare det lettere nedladende 'prinsen og jeg', når hun holder tale i Riddersalen for overhoveder fra fremmede lande, f.eks. Bulgarien."

Oliver Stilling, i et måske kommende læserbrev i Ekstra Bladet

Hej, jeg hedder Oliver Stilling, og jeg er r-r-royalist. Mens jeg skriver det her, sidder jeg og ser Præsidentbesøg fra Bulgarien med Natasja Crone på DR1. Jeg har næsten tømt en flaske rødvin fra Irma, men jeg er ikke rigtig fuld endnu, slet ikke. Udsendelsen varer kun 25 minutter, men til gengæld er det direkte tv, så alt kan jo ske... selv om det egentlig ikke er rigtig direkte. For man ser jo ikke noget live fra selve gallamiddagen i Christian VII's palæ. Man ser dem ikke putte gafler i munden og tygge kæberne af led.

Jeg er vild med kongehuset. Jeg kan mægtig godt lide Prins Joachims nye franske flamme, Marie Cavallier, selv om det næsten er uhyggeligt, så meget hun ligner Mary. Også af navn. Hun er måske lovlig åben over for pressen, hvis altså at hun virkelig håber på noget fast og vil bide til bolle og flytte til Møgeltønder, hvor Joachims tidligere svigerforældre, Christa og Richard, stadig er indlogeret.

Jeg synes bestemt ikke, at hun virker som "en linselus" og "nærmest ubegavet", sådan som kommunikationseksperten Henrik Byager sagde til Se & Hør i sidste uge.

Så nu - schyy! - nu ankommer de 143 gæster fra det officielle Danmark til middagen. De er rigtig trukket i festskrudet. Bendt Bendtsen med fru Kirsten Bendtsen. Gud, danner Anne Wivel par med Svend Auken? Sikke hun stråler. Hendes Højhed Alexandra - hun kan da stadig smile - sammen med sin privatsekretær, Christine Lynge. Ritt Bjerregaard uden Søren Mørch i noget specialsyet thaisilke, hun har haft liggende længe... og justitsminister Lene Espersen med mage. Så er Hirtshals da også repræsenteret. Og dér - kammerherre, hofjægermester, lensgreve Frants Erich Bernstorff-Gyldensteen med fru lensgrevinde Victoria Bernstorff-Gyldensteen, som også er Marys hofdame. Mig bekendt skal jobbet overtages af Charlotte Birc... sludder og vrøvl, Caroline Heering, som er Marys slyngveninde.

Her kommer Anders Fogh Rasmussen, pragtfuldt smil, og fru Anne-Mette, som - fortjent - er storkorsridder. Statsministeren har fået en bulgarsk orden af en slags. Til gengæld er den bulgarske præsident, ph.d. Georgi Parvanov, blevet begavet med Elefantordenen. Hans kone, Zorka Petrova Parvanova er også ph.d. Det må være aftenens bedst uddannede par. Gamle Mærsks aktier er i frit fald, sagde de tidligere i fjernsynet, men selv er han nu ret godt gående op ad trappen.

Så... nu er de kommet ind i salen. Dronningen har håret samlet i en knold, men - hvad er det? - hun har næsten ikke makeup på, ser det ud til. Hendes nye hoffourer, Kenneth, har udtalt, at han aldrig har set hende morgensur. Hoffoureren er ham, der hver morgen står neden for trappen og siger "godmorgen, Deres Majestæt".

Bonjour! Prins Henrik er blevet lidt gråmeleret, men han har stadig det der grevelige je ne sais quois...

Jeg vil aldrig glemme det store, modige interview, han gav til B.T.'s Bodil Cath i Caïx for fire år siden, da han var helt ved siden af sig selv, fordi han pludselig var blevet nummer tre i det kongelige hierarki. Jeg klippede artiklen ud af B.T. og fandt den frem forleden for at komme i stemning. Gud fri mig vel, hvor var han i krise efter 30 år som prins:

"Man har aldrig forestillet sig," rablede han, "at Sveriges kronprinsesse Victoria skal komme foran dronning Silvia. Man har aldrig i sin tid tænkt sig, at min kone, tronfølgeren, skulle komme foran dronning Ingrid. Hvad er det for noget? Hvorfor skal man så tro, at Kronprinsen skal komme foran Prinsen? Hvorfor? Jeg spørger bare? Hvilket samfund lever vi i? Sådan ville man ikke gøre i et andet land. Derfor kan jeg heller ikke undgå, at jeg føler en devaluering."

Sidste år skrev Bodil Cath så, at Henriks nedtur havde været årsag til "en hel del selvransagelse både i familien og ved hoffet", og at dronningen nu lægger megen energi i at titulere Henrik 'prinsgemal' for ligesom at give ham oprejsning. 'Prins' smager måske heller ikke af så meget. Det er et hundenavn.

Nå. Hov, se: Anders Fogh Rasmussen kan ikke finde sit navneskilt! Hvor er det herligt, at det trods alt ikke er perfekt! Men det skulle da også være mærkeligt, om det hele bare klappede med så mange spisende gæster og 40 tjenere, ærtesuppe til forret, fisketerrin som anden ret, kronhjortekølle til hovedret og 'succeskage' til dessert - alt sammen serveret med suppeskeer fra Christian X's tid, fiskeknive fra Dronning Margrethes 60 års fødselsdag, knive fra Christian IX og sølvtallerkener fra 1700-tallet...

Trist, det er, som om det slutter, før det er kommet ordentligt i gang. Pludselig er der kvindehåndbold. Aalborg DH taber 28-30 til Viborg i DM-semifinalen. Flasken er tom.

DR1, onsdag kl. 21.25: 'Præsidentbesøg fra Bulgarien'

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her