Læsetid: 2 min.

På lytte-litterær bytur på Vesterbro

I morgen har Københavns Bymuseum premiere på en ny form for bytur: Seks unge kunstnere tager publikum med ud på en litterær spadseretur rundt i Vesterbros gader
3. maj 2005

"Hjørnet af Enghave Plads og Istedgade. Og lige frem for næsen da kan du langt ude i det fjerne måske skimte Hovedbanegården."

Sådan begynder René Jean Jensens litterære spadseretur, der skal føre ham fra Enghave plads, ned ad Istedgade og frem til Hovedbanegården.

Han går og vi er med. En montage af indtryk, som René Jean Jensen fortæller os. Gadens lyd, tanker, der ikke bliver tænkt til ende og en elegisk musik i baggrunden. Oehlenschlægersgade, Absalonsgade, Gasværksvej, chicken, burger, frisør, Kanal København Istedgade.

René Jean Jensens tur er en af de seks byture, som Københavns Bymuseum tilbyder fra i morgen. På museet kan publikummet udlåne en MP3-afspiller, et sæt høretelefoner, et kort og en kortfattet beskrivelse af de seks 'lytte-litterære' byture.

"Inspirationen kommer fra den canadiske kunstner Janet Cardiff. Hun laver audiowalks i forbindelse med udstillinger," siger kuratoren Johanne Løgstrup, som er projektets arrangør.

Vesterbro Site

Hun forklarer, at audiowalkene er meget visuelle og filmorienterede. Og det passer godt til litteratur. Det er litteratur med lyd. Det ville hun bruge til at fortælle om, hvordan Vesterbro så ud for 100 år siden.

"Min oldemor boede over for Bymuseet på Vesterbrogade, hvor hun havde en frisørsalon," fortæller Johanne Løgstrup.

Alle seks kunstnere og forfattere, der har været med til at skabe 'Vesterbro Site', som projektet hedder, tilhører generationen, der blev født i begyndelsen af 1970'erne.

"Det var et bevidst valg med den unge generation. Det er længe siden, vi har hørt om Vesterbro," siger Johanne Løgstrup og henviser til Tove Ditlevsen og Dan Turèll, der har skrevet om bydelens baggårde og gader.

Johanne Løgstrup understreger samtidig, at fortællingerne ikke er knyttede til en bestemt generation, og hun håber på, at turene vil blive interessante for alle uanset alder.

Personlige bidrag

De seks byture er kunstneres personlige bidrag til Vesterbro. Ud over Johanne Løgstrups rekonstruktion af livet på Vesterbro for 100 år siden og René Jean Jensens musikmontage om Istedgade er der fire andre vidt forskellige ture, som publikummet kan være med på.

Man kan følge Claus Handberg Christensen på hans nattevandringer i de første par år efter hans flytning fra Jylland til Vesterbro eller være vidne til Kristiane Hauers barndomserindringer fra Skydebanehaven.

Charlotte Weitzes spøgelseshistorie foregår i området omkring Amerikavej, mens Lars Frost går rundt i gader, der var betydningsfulde i hans liv.

Bymuseets ny type bytur bliver et permanent tilbud. Til turene findes der også et klassesæt som undervisningsmateriale til skoleklasser.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her